Sadece onları yemiyorlar: Salyangozların yanaşmadığı sebzeler

Sadece onları yemiyorlar: Salyangozların yanaşmadığı sebzeler
Sümüklü böcekler herhangi bir bahçe ve sebze bahçesi için gerçek bir felakettir. Bu doymak bilmez yaratıklar, bir gecede hasadınızı elinizden alabilir ve sezonun geri kalanında ruh halinizi bozabilir.

Pek çok sebze bitkisinin o kadar yumuşak, sulu yaprakları vardır ki, sümüklü böcekler ve salyangozlar da en az bizim kadar yemek yemeyi severler. Marul gibi yeşil yapraklı sebzelerin ve turpgillerden sebzelerin çoğunun ilk tüketilmesi gerekenler arasında yer alması ve bu sorunun tam boyuta ulaştığında bile devam etmesi şaşırtıcı değildir.

Ancak sümüklü böcekleri çekmeyen sebzeler de var, kaçındıkları sebzeler de var. Ayrıca, mahsulü sümüklü böceklerden korumak için, bazılarını ekimden önce büyütmek ve büyümenin ilk aşamalarında onlara bakım yaparak, giderek daha az savunmasız hale gelinceye kadar korumak çok önemlidir.


ENGİNAR


Enginarlar çok yıllık bitkilerdir, bu nedenle yetiştirilmeleri birçok sebzeye göre daha kolaydır ve bir kez yerleştikten sonra sümüklü böcek ve salyangozlardan rahatsız olmazlar. Boyları ve genişlikleri 1,5 m'ye kadar büyürler ve olgun bitkilerin tomurcukları portakal büyüklüğüne ulaştığında hasat edilir. Bitkiler satın alın ve bunları ilkbahardan yaz başlarına kadar iyi drenajlı toprakta, sıcak, güneşli bir yere ekin.

PANCAR

pancar.jpg


Bu öğütülmüş sebze sümüklü böcekler için bir öncelik değildir, bu nedenle tohumların toprağa ekilmesi genellikle güvenlidir. Ancak yağmurlu bir yılda, fide ekerek ve daha büyük bitkileri dikerek başlamak en iyisidir. Pancarların tam güneşe ve gevşek, iyi drenajlı toprağa ihtiyacı vardır.

KEREVİZ

kereviz.png


Uzun zamandır çiğnemek için verdiğinden daha fazla enerji harcayan bir sebze olarak kabul edilen kerevizin aslında sağlık açısından pek çok faydası vardır. Tohumları ilkbaharda ılık bir yere ekin ve son dondan sonra ekimden önce bitkileri 9 cm çapındaki saksılarda iyice yerleşene kadar büyütün. Küçük bitkiler sümüklü böcekleri çekebilir ancak kereviz filizleri büyüdüklerinde hasara karşı çok daha az hassastır. Tam güneşte zengin, nemli toprakta bitki.

PATATES

patates-nedir.jpeg


Patates yumruları ve hatta kötü yıllarda yapraklar bile sıklıkla sümüklü böcekler tarafından yenir. Bununla birlikte, Mart ayında ekilen ve Haziran ayında hasat edilen erken patatesler, sümüklüböcekler tam olarak aktif hale gelmeden önce ekilip kazıldıkları için zarar görmesini önleyebilirler. Patatesleri örtü altında veya kaplarda bir seraya ekin. Don bekleniyorsa yaprakları çevirin.

SALATA HİNDİBA


Genç hindiba bitkileri büyük olasılıkla sümüklü böceklerin hedefi olurken, olgun bitkiler çekici değildir ancak acı bir tada sahip olabilir; acılık miktarı çeşide bağlıdır. Örneğin yaz hasadına uygun çeşitler mevcut olduğundan ekim zamanı da buna göre değişmektedir. Hindiba güneşi sever ve çok kuru veya su ile dolu olmayan her toprakta yetişir.

SARIMSAK

sarimsak.jpg

Bitkinin yapraklarına su ve sarımsak karışımı püskürtmenin, tadı sevmedikleri için sümüklü böcek ve salyangozları uzaklaştırdığı söylenir. Bu tamamen güvenilir olmayabilir, ancak sarımsak soğanlarının neden sümüklü böceklerden nadiren zarar gördüğünü açıklıyor. Sonbaharda ekilen sarımsak, yetiştirilmesi en kolay olanıdır ve iyi depolanır. İlkbaharda da ekebilirsiniz. Karanfilleri tam güneşte ve iyi drenajlı toprakta ekin.

BAZI BAHARATLAR

feslegen.jpg


Rezene, dereotu, fesleğen ve kişniş gibi bazı hafif bitkiler gençken sümüklüböcekleri ve salyangozları çekebilir ve kaplarda yetiştirilmeleri gerekir ya da toprakta yetiştiriliyorsa olgunlaşana kadar takip edilmesi gerekir, ancak pek çok bitki de öyledir. sümüklü böceklerin işlemesi için kokulu veya sert. Biberiye, nane, rezene, maydanoz, mercanköşk, kekik, tarhun ve adaçayı iyi ve sorunsuz büyür. Bütün bitkiler güneşi sever ve gelişmek için iyi drenajlı toprağa ihtiyaç duyarlar.


SOĞAN-PIRASA


Pırasa tohumları doğrudan toprağa ekilebilir, ancak sümüklü böcekleri önlemek için ilkbaharda 9 cm'lik saksılara ekim yapmak ve yaklaşık 15-20 cm boyunda ve yaklaşık bir santimetre kalınlığında, iyi drenajlı toprakta güneşli bir yere dikmek en iyisidir. kalem. Büyüdükçe onları iyice sulayın. Birçok bölgede soğan güvesinden korunmak için soğanların sineklik altında yetiştirilmesi gerekir.

BEZELYE


Fasulye tüm aşamalarda sümüklü böcekler ve salyangozlar için popüler bir hedef olma eğilimindeyken, bezelye çimlenme aşamasını geçtikten sonra hasara karşı çok daha az hassastır. Sorunları en aza indirmek için 9 cm'lik saksılara veya oluklara ekin ve iyice kurulduğunda dikin. Tam güneşte, zengin, iyi drenajlı toprağa gruplar halinde ekin.


KABAK

kabak1.webp

Kabak bitkileri gençken sümüklü böcek hasarına karşı duyarlı olabilir. Bununla birlikte, köklendikten sonra çok kuvvetli bir şekilde büyürler ve kıllı yapraklara ve meyve üzerinde sümüklü böcekleri iten sert bir kabuğa sahiptirler. Bazı çeşitleri yazın, bazıları ise sonbaharda olgunlaşır ve pek çok farklı şekil, boyut ve tür bulunur. Tohumları ilkbaharda sıcak bir yere ekin, son dondan sonra iyi drenajlı, verimli toprağı olan güneşli bir alana ekin ve onlara büyümeleri için yer açın.

MISIR

misir1.jpeg

Tatlı mısır yetiştirmek için harika bir sebzedir çünkü taze toplanmış başakların tadı harikadır ve sümüklü böcekler çimen benzeri yaprakları nadiren rahatsız eder. Tohumları ilkbaharın sonlarında sıcak bir yere ekin ve son dondan sonra bloklar halinde, iyi drenajlı toprağı olan açık güneşli bir alana ekin. Bitkilerin kuvvetli rüzgarlardan korunmaya ihtiyacı vardır ancak tozlaşma için iyi hava akışına ihtiyaç duyarlar.

DOMATES

domates3.webp

Bahçıvanlar arasında her zaman popüler olan domates bitkileri sümüklü böcekleri hiç çekmez. Olgun meyveler yenebilir ancak genellikle yalnızca yere yakın birkaç meyve zarar görür. Dışarıda domates yetiştiriyorsanız, ışığa dayanıklı çeşitler en iyi seçimdir, ancak seranız varsa seçenekler çok daha geniştir. Bitkilerin tam güneşe ve düzenli sulama ve beslenmeye ihtiyacı vardır.