Risk grubundaki çocukların suça katılımı 11 kat daha yüksek

Risk grubundaki çocukların suça katılımı 11 kat daha yüksek
TBMM'de yapılan sunumda son dönemde gerçekleştirilen araştırmaların bir risk grubundaki çocukların ileride suç işleme oranının diğerlerine nazaran 11 kat daha fazla olduğunu gösterdiği belirtildi.

TBMM Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyelerinden Oluşan Karma Alt Komisyonu, Kamu Denetçilerinin 2024 Yıllık Raporu kapsamında faaliyet alanları ile ilgili sunumları dinlemek üzere AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal başkanlığında toplandı.

Komisyon toplantısında sunum yapan Kamu Denetçisi Fatma Benli Yalçın, 2024 yılında kadın hakları, engelli hakları, sosyal hizmetler, çocuk hakları ve ailenin korunmasına ilişkin başvurular alındığını ve 2 bin 147 tane dosyanın tamamlandığını söyledi.

djwl7vr3ckmaikd5gg84mg.webp

'RİSK GRUBU YÜKSEK OLAN ÇOCUKLARA DAHA FAZLA DİKKAT EDİLMESİ İÇİN ÖN MUTABAKATA VARDIK'

Yalçın, bir bakanlığın Milli Parklara girişte HGS uygulamasını başlattığını ancak vatandaşların giriş bölümünde ücret ödeme alışkanlığı nedeniyle HGS bakiyesinin yetersiz kaldığını ve bu nedenle ilgili bakanlık ile görüştüklerini ifade etti.

Yalçın çocuklar ile ilgili ise "Yapılan araştırmalar bir risk grubundaki çocukların ileride suç işleme oranının diğerlerine nazaran 11 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Bu bilgiler bir bakanlıkta ama o bakanlık çocukla ilgili herhangi bir çalışma yapan bir bakanlık değil. Biz bu durumu tespit ettiğimizde ilgili verileri çocukla çalışma yapan Milli Eğitim Bakanlığımız, Gençlik Bakanlığımız gibi yetkililerle paylaşarak çalışmadan bahsettik. Dolayısıyla risk grubunda olan bu çocuklara daha fazla dikkat edilmesi, daha fazla çalışma yapılması gerektiği yönünde bir ön mutabakata vardık. Hatta şu an pilot ilçelerde çalışmaya başlanacak. Kamu Denetçiliği Kurumu anayasal bir kurum olduğu için sorunları tespit etme, öyleyse o idarelerle daha rahat iletişim içerisinde bulunma imkanına sahip ki, İçişleri Bakanı, Bakan Yardımcımız, Göç İdaresi, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, AFAD, Dışişleri Bakan Yardımcılarımız, genel müdürler, Aile Bakanımız başta olmak üzere pek çok idareyle yapılan başvurulardan hareketle görüşmeler gerçekleştirdik ve onlara başvurularda gördüğümüz sorunları aktararak daha geniş genelge, yazı ya da uygulama değişikliği şeklinde, çalışmalar gerçekleştirilmesi gerektiği yönünde bilgilendirmeler yaptı" değerlendirmesinde bulundu.

8jrhbswamu-ygbc-q5b6ga.webp

'DOSTANE ÇÖZÜM KARARLARIMIZI ÇOK FAZLA ÖNEMSİYORUM'

Kamu Denetçiliği Kurumu'nun Meclis'ten aldığı güçle kısa bir süre içerisinde kuruma yapılan başvuruların yüzde 20'sinin 2 aydan kısa bir süre içerisinde çözüldüğüne değinen Yalçın, "Örneğin, kişi akşam karanlığında özel bir şahsın arazisine girip arabası çukura düştüğü için tazminat talep edebiliyor. Biliyorsunuz, tazminat, kusur, zarar ve illiyet bağını gerektiren bir durum. Zaten burada idarenin kusurlu bir durumu yok. Burada incelenemezlik kararı versek bile mevzuatımız gereği, örneğin, valiyi arayıp, 'Bu vatandaşımız o çukura düşmüş, bir başka vatandaşımız da aynı hataya düşüp oradan geçebilir ve daha vahim sonuçlara sebebiyet verir' şeklinde onları bilgilendirebiliyoruz. Bu anlamda, dostane çözüm kararlarımızı çok fazla önemsiyorum. Sadece dediğim gibi, dostane çözüm kararlarımızda en önemli konu, hakkaniyete uygun oluyor" dedi. Yalçın ayrıca 10 yıldır çocuklardan başvuru alan ilk ve tek kurum olduklarını ve çocuklar ile ilgili özel çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

kamu-denetcisi-yalcin-risk-grubundaki-c-714911-211503.jpg

Kaynak:Demirören Haber Ajansı (DHA)