Renginin hakkını veren mucizevi sebze pancar
Kışın mucizevi sebzelerinden olan kırmızı pancar, ıspanakgiller ailesinden olan yumru kökü çok lezzetli ve sağlığa son derece faydalı, toprak altında yetişen bir kök sebzedir. Vitamin ve mineral zengini kırmızı pancar, hem rengiyle hem lezzetiyle sevilirken pek çok fayda sağlar. Bağışıklığınızı güçlendiren bu kök sebzeyi de sodyum ve şeker içeriği nedeniyle dikkatli tüketmek gerekir.
Kış mevsimi gelince rengarenk sebzeler ve meyveler tezgahları doldurur. Rengi ile en dikkat çeken sebzelerden biri de kırmızı pancar. Rengi kadar faydaları da övülmeye değer bu sebze, C vitamini, folat (B9 vitamini), fosfat, manganez, potasyum, kalsiyum, selenyum, demir gibi birçok vitamin ve minerale sahip. Turşu olarak ya da salatalarda daha çok tüketilen kırmızı pancarın özellikle çocuklar için tüketiminin sağlanması önemli. Pazı ve ıspanak ailesinden gelen bu sebze, daha çok pişmiş ve turşu olarak tüketilir. Yeşillik kısmı da tüketilen pancarın yüzde 87’si su, yüzde 8’i karbonhidrat, yüzde 2-3’ü liften oluşur. 136 gram haşlanmış kırmızı pancarın kalorisi 60’tan daha azdır.
Yetişkin kişilerin günlük lif ihtiyacının yüzde 8’inin kırmızı pancardan sağlanabileceği bilinir. 100 gram çiğ kırmızı pancarın besin değerleri şöyledir:
- 43 kalori
- Yüzde 88 su
- 1.6 gram protein
- 9.6 gram karbonhidrat
- 6.8 gram şeker
- 2.8 gram lif
- 02. gram yağ
Çiğ ya da pişmiş pancarın yüzde 8-9’u karbonhidrattır. Glukoz ve fruktoz gibi basit şekerlerden oluşan kırmızı pancarın glisemik indeksi (yemekten sonra kan şekeri seviyelerinin ne kadar hızlı yükseldiğinin göstergesi) ise 61’dir. Buna karşılık pancarın glisemik yükü sadece 5’tir. Ancak diyabeti olanlar tarafından ölçülü tüketilmelidir.
C Vitamini İçin Kırmızı Pancar
Hücrelerimiz kırmızı pancarda bulunan C vitaminine ihtiyaç duyar ve ihtiyacı karşılanırsa bağışıklık sistemimiz yükselir. Aksi halde enfeksiyon ve stres dönemlerinde plazmada C vitamini konsantrasyonu hızla düşer. Yapılan çalışmalar; solunum yolu enfeksiyonu belirtilerinin azalması ve hastalık süresinin kısa sürmesinde yeteri kadar C vitamini alımının önemine işaret ediyor.
Renginin Hakkını Verir
Kırmızı pancara mor rengini veren betalain aynı zamanda yüksek oranda antioksidan özellik gösterir. Vücudumuz her gün dışarıdan gelen ya da kendi oluşturduğu serbest radikallere yani kanserden kronik kalp yetmezliğine dek birçok hastalığa neden olabilecek zararlı maddelere maruz kalır. Betalain antioksidan özellik göstererek bu serbest radikallerle savaşır ve kalbi korur, kansere karşı savaşır. Ayrıca betalain, plazmada bulunan ve kalp hastalıklarının oluşmasına neden olan homosistein düzeyini azaltarak da kalp hastalıklarına karşı korur.
Kan Akışını Sağlar
İlerleyen yaşla beyne giden kan akışı yavaşladığından bilişsel fonksiyonlar giderek azalır. Beyin hücrelerinin kanlanmasındaki azalma, bunama ve Alzheimer ile ilişkilendirilir. Vücudumuzda nitrik oksit miktarındaki azalma beyne giden kan akışını ve beyindeki hücresel iletişimi bozabildiğinden, bu durum kronik hale gelirse beyin hasarı ve bilişsel fonksiyonlarda bozulmaya neden olur. İçeriğindeki nitratın vücutta nitrik okside dönüşmesi sayesinde beynin kanlanması ve bilişsel fonksiyonların en elverişli şekilde yürütülmesinde önemli rol oynar.
Tansiyona Karşı Kırmızı Pancar Suyu
Yiyeceklerle alınan nitrat, vücutta nitrik okside indirgenir, nitrik oksit damarları gevşetip rahatlatır. Bu da kan dolaşımını iyileştirerek, kan basıncını düşürür. Kan basıncının yüksek seyretmesi kalp krizi, inme, kronik kalp yetmezliği ve böbrek hastalıklarına neden olabilir. Hipertansiyonu olan kişilerle yapılan çalışmalar, günde 1 su bardağını geçmemek şartıyla (250 ml) kırmızı pancar suyu tüketimin kan basıncını önemli ölçüde düşürdüğünü gösterir. Ancak ‘tansiyonu düşürdüğünden’ aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir. Çünkü yaklaşık 136 gram gelen yumru bir kırmızı pancar 106 mg sodyum içerir. Bu da aşırı tüketiminin riskli olabileceğini gösterir. Yine diyabeti olanlar da 136 gramlık bir pancarda 9 gram şeker bulunduğu için aşırı tüketmemelidir. Diyabeti olanların haftada 2-3 kez 1 yumru tüketmesi yeterli.
Şişkinlikten mi Şikayetçisiniz?
Orta boy bir kırmızı pancar yaklaşık 4 gram diyet posası içerir ve bu sayede bağırsaklarımızı korurken, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunları önler. Yeterli posa tüketiminin kolon kanserine karşı koruyucu nitelikte olduğu düşünülürse de büyük fayda sağlar. Kırmızı pancar ayrıca bağırsakların sağlığı için en önemli aminoasitlerden biri olan glutamin içerir. Kırmızı pancar tüketimi, dışkıda ya da idrarda pembe renge sebep olabilir. Bu durum zararsızdır. Pancarın özellikle yeşil yapraklarında bulunan oksalat, özellikle böbrek taşı olanlar için sorun yaratabilir. Böbrek taşı olanlar kırmızı pancarı ölçülü tüketmelidir.
https://www.acibadem.com.tr/