NASA 10 kentrilyon yani 10 bin katrilyon dolar değerindeki göktaşını doğru yola çıkıyor....

NASA 10 kentrilyon yani 10 bin katrilyon dolar değerindeki göktaşını doğru yola çıkıyor....
Adını mitolojide Yunan ruh tanrıçası olan Psyche'den alıyor. İtalyan Gökbilimci tarafından 1852 yılında keşfedildi. Ama ona doğru yapılacak bir yolculuk için 2023 Ekim'inin beklenmesi gerekti. Psyche'yi diğer astreotlerden ayırıp bu kadar değerli hale getiren ise diğearleri gibi silikat kayaçlar değil demir ve nikel gibi değerli madenlerden oluşması

NASA "10 kentilyon dolarlık" göktaşına gidiyor: Büyük göreve dair bilinenler

Uzay ajansının YouTube kanalında canlı yayımlanacak fırlatmanın Türkiye saatiyle 17.19'da başlaması bekleniyor.

İtalyan gökbilimci Annibale de Gasparis'in 1852'de keşfettiği göktaşı, tespit edilen 16. asteroit oldu. Adını Yunan ruh tanrıçasından alan Psyche'ye bu yüzden 16 rakamı da eklendi (NASA)

NASA'nın değerli metallerle dolu olduğu öne sürülen 16 Psyche adlı asteroide gidecek uzay aracı fırlatıldı.

Gideceği göktaşının adını alan Psyche uzay aracı, bu yolculukta yaklaşık 3,5 milyar kilometre kat edecek.

Araç, Elon Musk'ın uzay firması SpaceX'e ait Falcon Heavy roketiyle ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatıldı.
Bilinen en pahalı göktaşı

Uzmanlar, Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında yer alan yaklaşık 200 kilometre genişliğindeki göktaşının M tipi asteroitlerin en büyüğü olduğunu söylüyor.

Bilinen en pahalı asteroit olan Psyche, silikat kayaçların meydana getirdiği diğer asteroitlerin aksine, demir ve nikel gibi değerli madenlerden oluşuyor.

Öyle ki göktaşının yüzde 60'ının metalden oluştuğu tahmin ediliyor.

Bu nedenle bazı bilim insanları, Psyche'nin tam 10 kentilyon dolar değerinde olduğunu öne sürmüştü.

Yine de göktaşının beklendiği kadar değerli olmama ihtimali halen gündemde. Örneğin, ABD'deki Purdue ve Brown üniversitelerinden araştırmacılar, asteroitteki demir yoğunluğunun düşünüldüğü kadar fazla olmadığını ve bu nedenle değerinin de daha az olabileceğini savunuyor.

Bu gizemi çözmek için de uzay aracının söz konusu göktaşına yakından bakması şart.

Psyche'nin çapı yaklaşık 225 kilometre. Yüzey alanı da yaklaşık 165 bin 800 kilometre kare.

Bilim insanları, Psyche'nin bir zamanlar genç bir gezegenimsi yapı olduğunu ve yeni oluşan Güneş'in etrafında dönmeye başladığını düşünüyor.

Psyche misyonunun amacı ne?

Uzay aracının Temmuz 2029'da göktaşına ulaşması ve bir ay içinde araştırmalarına başlaması planlanıyor.

Aracın birincil görevleri iki yıl sürecek. Bu görevler arasında Psyche'nin görüntülerini kaydetmek, yüzeyin haritasını çıkarmak ve göktaşını meydana getiren kimyasal süreçleri keşfetmek var.

Bu inceleme, Dünya da dahil olmak üzere tüm karasal gezegenlerin iç kısımlarının nasıl oluştuğuna dair fikir verecek.

Uzay aracının bir de ikincil görevi olacak. NASA'nın Derin Uzay Optik İletişimi bu görevde test edilecek.

Söz konusu sistem, Ay'ın yörüngesinin ötesinde yüksek bant genişliğinde iletişimi mümkün kılacak lazerleri içeriyor. Bu teknoloji derin uzay görevlerinde Dünya'ya daha fazla veri gönderilmesini amaçlıyor.

Sistem Psyche yolculuğunun ilk iki yılında test edilecek.

NASA'nın Güney Kaliforniya'daki Jet İtki Laboratuvarı'nda görev alan Henry Stone, "Ekip, uzay aracını türünün tek örneği olan bir asteroide yapacağı yolculuğa hazırlamak için hiç durmadan çalıştı" dedi:

Tüm uzay aracı sistemleri, bilimsel araçlar ve yazılımlar entegre edilerek, kapsamlı biçimde test edildi. Fırlatmayı ve daha da önemlisi, misyonun hedeflerine ulaşmasını sabırsızlıkla bekliyoruz.

Göktaşı madenciliği yapılacak mı?

16 Psyche'nin değeri uzayda madencilik yapmayı hayal edenler için göz kamaştırıcı. Zira bu göktaşı tüm Dünya ekonomisinden daha değerli.

Aynı zamanda uzay misyonlarına yakıt sağlamak için gerekli madenleri yine uzaydan toplamak da bilim insanlarının uzun süredir gündeminde olan bir fikir.

Ancak mevcut görev asteroitte maden çıkarmayı içermiyor.

NASA'ya göre Psyche, asteroitler ve karasal gezegenlerin oluşumuna dair daha fazla bilgi edinme amaçlı bir bilim misyonu.

Görevin ilk olarak 2022'de başlaması planlanmıştı. Ancak NASA fırlatmayı bir yıl ertelemişti.

Aslında 12 Ekim 2023'te, yani dün yapılacak fırlatma hava koşulları nedeniyle bir kez daha ertelenerek bugüne alındı.

Etiketler :