Mutfağın Vazgeçilmezi, Yemeklerin Olmazsa Olmazı: "Sofranıza Koymayın" Sözleriyle Tehlikeyi Açıkladı!

Mutfağın Vazgeçilmezi, Yemeklerin Olmazsa Olmazı: "Sofranıza Koymayın" Sözleriyle Tehlikeyi Açıkladı!
Mutfağın vazgeçilmezi, lezzetlerin anahtarı tuz fazla tüketildiği takdirde pek çok sorun doğuruyor. Peki ne kadar tüketmek gerekiyor? Fazlası tehlikeli mi?

Uzman Diyetisyen Ege Ramadanoğlu, fazla tuz tüketiminin zararlarına dikkat çekiyor. Soframızın vazgeçilmezi tuz, aslında tehlikeli bir silaha dönüşebiliyor. Peki ne kadar tuz tüketmeliyiz? Fazla tuz tüketiminin sağlık üzerinde ne gibi olumsuz etkileri var?

TUZ VE SODYUM ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Tuz, insan sağlığı için önemli bir yere sahip. Fakat tuz ve sodyum kavramları birbirleriyle karıştırılmamalı. Sodyum, besinlerin doğal yapısında bulunan bir mineralken, sofra tuzu ise denizlerden ve göllerden elde edilen, rafine edilmiş bir tuz türüdür.

tuz.jpg

SODYUM EKSİKLİĞİ TEHLİKELİ OLABİLİR!

Sodyum ve potasyum, vücutta sıvı ve asit-baz dengesinin sağlanması için gereklidir. Yeterli sodyum alımı, sinirlerin uyarımı, normal hücre işlevi ve kas dokusunun çalışması için de önemlidir. Sodyum yetersizliğinde zihni bulanıklık, kas yorgunluğu, ağrılar ve solunum yetersizliği gibi belirtiler görülebilir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), diyetle günlük tuz alımının 5 gram ile sınırlandırılması gerektiğini öneriyor. Bu miktar, yaklaşık 1 tatlı kaşığı tuza denktir.

tuz1.jpg

FAZLA TUZ TÜKETİMİNİN ZARARLARI

Hipertansiyon: Fazla tuz tüketimi, hipertansiyon başta olmak üzere kardiyovasküler hastalıklar, inme, böbrek hastalıkları, osteoporoz ve bazı kanser türleri için önemli bir risk etmenidir.
Diğer Hastalıklar: Son yıllarda yapılan çalışmalar, diyetle fazla tuz alımının etkilerinin sadece iyi bilinen bu hastalıklarla sınırlı olmadığını, tip 2 diyabet ve obezite gibi beslenmeyle ilintili kronik hastalıklar için de önemli risk etmeni olabileceğini göstermektedir.

yemek1.jpg

ÖDEM YAPAR

Fazla tuz tükettiğimizi nasıl anlayabiliriz? Vücutta fazla sodyum birikimi ödeme yol açar. Aşırı tuz içeren besinler; hazır soslar, atıştırmalık ürünler, tuzlanmış kuruyemişler, salamura besinler (peynirler vs.), balık konserveleri, tuzlanmış ve/veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri, mineralli içecekler, geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana gibi besinler aşırı tuz içeren besinlere örnek olarak gösterilebilir.

yemek2.jpg

FAZLA TUZ TÜKETİMİNİ NASIL AZALTABİLİRİZ?

  • Sofranıza tuzluk koymayın.
  • Tuzu, pişirirken değil yemeğin sonunda ekleyin.
  • Bilinçli alışveriş yapın. Bir besini tadarak tuzunu anlamayabilirsiniz. Bunun için etiket üzerinde aşağıda yazan katkıların bulunmamasına dikkat edin: Monosodyum glutamat (MSG), kabartma tozu, disodyum fosfat, sodyum alginat, sodyum nitrat veya nitrit.
  • Limon, baharatlar tuz ihtiyacını çok iyi oranda azaltabilir.
  • Ambalajlı ürünlerin tuz içerikleri yüksek olduğundan dikkatli tüketin.
  • Turşu, salamura yiyecekler ve şarküteri ürünlerini fazla tüketmeyin.

Kaynak:Demirören Haber Ajansı (DHA)