Maymun Çiçeği Virüsü'nde kapanma mı geliyor?

Dünya Sağlık Örgütü, Afrika'dan yayılan ve dünyayı korkutan Maymun Çiçeği Virüsü ile ilgili acil durum toplantısı düzenledi. Toplantının ardından dünya genelinde acil durum ilan ettiği iddia ediliyor.

Dünyayı etkileyen "Koronavirüs" salgını ve ardından gelen pandeminin ardından bu defa da Afrika merkezli Maymun Çiçeği virüsü gündeme bomba gibi düşüyor. Afrika'dan yayılan Maymun Çiçeği Virüsü dünya kamuoyunda korku ile karşılanmaya başladı.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) tarafından yapılan açıklamada, halk sağlığı açısından acil durum ilan edildiği belirtildi.

maymun-cicegi-hastaligindan-korkmali-miyim-1.jpg

14 BİN'DEN FAZLA VAKA VAR

DSÖ’nün açıklamasına göre, şu ana kadar 14 binden fazla vaka rapor edildi ve 524 kişi hayatını kaybetti. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde uzun yıllardır rapor edilen mpox vakalarının sayısının geçen yıl önemli ölçüde arttığını ve bu yılın başından itibaren rapor edilen vakaların geçen yılki toplamı aştığını belirtti.

DSÖ, VİRÜS İÇİN İKİ AŞI TAVSİYE ETTİ

DSÖ, salgının etkenlerini anlamak ve ele almak için etkilenen ülkelerin hükümetleri, Afrika CDC'si, sivil toplum kuruluşları ve diğer ortaklarla işbirliği içinde çalışıyor. Başlangıç olarak, bölgesel müdahale planı için 15 milyon ABD Doları gerektirdiğini açıklayan DSÖ, Acil Durum Fonu'ndan 1,45 milyon ABD Doları sağladı ve daha fazlasının serbest bırakılması planlanıyor. Ayrıca, bağışçılardan bu müdahaleyi finanse etmeleri için çağrıda bulunuluyor.

maymun-cicegi-medicalpark.jpg

ACİL DURUM İLAN EDİLECEK Mİ?

Dünya Sağlık Örgütü, Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda’da da virüsün yayılması sonucu DSÖ, maymun çiçeği virüsü nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu salgınları durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahalenin şart olduğu açıktır” dedi.

Küresel halk sağlığı acil durumu, DSÖ’nün en yüksek alarm seviyesi olarak biliniyor ve bir hastalığı kontrol altına almak için araştırma, finansman, uluslararası halk sağlığı önlemlerini ve işbirliğini hızlandırmayı amaçlıyor.

Kaynak:Haber Merkezi