Kıyamet Saati'ne göre küresel yıkım endişe verici derecede yakın

Kıyamet Saati'ne göre küresel yıkım endişe verici derecede yakın
Chicago merkezli kar amacı gütmeyen kuruluş, 1947'de halkı insanlığın dünyayı yok etmeye ne kadar yakın olduğu konusunda uyarmak için bu saati yarattı. Kurucu ortaklar arasında Albert Einstein ve J. Robert Oppenheimer bulunmaktadır .

Reuters'in bildirdiğine göre, nükleer uzmanlar Kıyamet Saati'nin ibrelerinin konumunu değiştirmediler ve geçen yıl olduğu gibi, ibreler "gece yarısına " rekor düzeyde yaklaşıyor.

Bilim insanları, Rusya'nın Ukrayna işgali sırasındaki nükleer silah eylemlerini, nükleer enerjiye sahip İsrail'in Gazze'deki askeri eylemlerini ve kötüleşen iklim değişikliğini küresel felaket riskini artıran faktörler olarak gösterdi.

"Kıyamet Saatinde Gece Yarısı" , evrensel yıkımın teorik noktasıdır. Chicago merkezli sivil toplum kuruluşu Bülteni Atom Bilimcileri tarafından her yıl gezegene ve insanlığa yönelik felaket riskleri hakkındaki bilgilerle karşılaştırılarak karşılaştırılıyor.

Bunlar arasında nükleer tehdit, iklim değişikliği ve yapay zeka ve yeni biyoteknolojiler gibi yıkıcı teknolojiler yer alıyor.

Aralarında 13 Nobel ödülü sahibi bilim insanının ve nükleer teknoloji ve iklim bilimi uzmanlarının yer aldığı panel, dünyadaki olayları tartışıyor ve saatin nereye ayarlanacağına karar veriyor.

Bültenin Başkanı ve CEO'su Rachel Bronson, "Dünyanın sıcak çatışma noktaları nükleer gerilimin tırmanması tehdidini taşıyor, iklim değişikliği zaten ölüm ve yıkıma neden oluyor ve yapay zeka ve biyoteknoloji gibi yıkıcı teknolojiler koruyucu önlemlerden daha hızlı ilerliyor" dedi. Bir önceki yıla göre aynı seviyede kalmanın "dünyanın istikrarlı olduğunun göstergesi olmadığını" da sözlerine ekledi.