Kış Aylarının Sevilen İçeceği Bozanın Evde Yapabildiğini Biliyor Muydunuz? İşte Ekonomik ve Pratik Tarifi
Bozanın Sağlığa Faydaları
Sindirim Sistemini Destekler
İçeriğinde yer alan aktif mayalarla ve laktik asit ile sindirimi kolaylaştırır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta ise aşırı tüketilmesi halinde gaz ve ishal biri rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle ölçülü tüketilmesi gerekmektedir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Boza içerisinde bulundurduğu güçlü antioksidan özelliği ile bağışıklığı destekler ve güçlendirir. Böylece grip ve nezle gibi soğuk algınlığı hastalıklarına ve kanser hücrelerine karşı koruyucudur. Antimikrobiyal özelliği sayesinde farklı enfeksiyonların tedavisinde de etkilidir. Özellikle çocuklarda öksürük problemleri bakımından da etkili olduğunu düşünülmektedir.
Cilt ve Saç Sağlığını Korur
İçerisinde yer alan B12 vitamini ve mineraller ile cilt ve saç sağlığına karşı oldukça faydalıdır. Saç dökülmesini karşı önleyicidir, cildi nemlendirir ve kurumasını önler, cildi yumuşatır ve cilde daha parlak bir görünüm kazandırır.
Gelişimi Destekler ve Kemik Sağlığını Korur
Çocukların gelişimi bakımından ihtiyacı olan enerji gereksinimi karşılar ve kemik yapısını güçlendirir. Metabolizmadaki işleyiş için gerekli olan vitamin ihtiyacını da karşılar. Hafızayı güçlendirerek konsantrasyon ve odaklanmayı kolaylaştırır.
Enerji İhtiyacını Karşılar
Yoğun egzersiz ve spor yapan kişilerin düzenli olarak tükettiğinde enerji ihtiyaçlarını karşılamada faydalıdır. İçerisinde bulunan B grubu vitaminleri, karbonhidrat yakımı sağlayıp enerji açığa çıkmasını sağlar. Ayrıca probiyotik özelliği ile bağışıklık sistemini destekler.
Depresyonu Önler ve Sinir Sistemini Korur
B grubu vitaminleri ile depresyon ve anksiyete gibi psikolojik problemlerin gelişmesini önlemede etkilidir. Bağırsak florasını destekler ve sinir sistemi üzerinde olumlu bir etkisi bulunur. Yıpranın sinirleri rahatlatır ve sakinleşmesini sağlar.
Ev Yapımı Boza Tarifi
Malzemeler
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- Yarım su bardağı pirinç
- 2 su bardağı şeker
- 6 su bardağı su
- 1 su bardağından iki parmak eksik hazır boza (yoksa yerine 1 tatlı kaşığı kuru maya kullanılabilir)
- 1 paket vanilin
Üzeri için;
- Tarçın, leblebi (arzuya göre)
Yapımı
- Derin bir kaba pilavlık kalın bulgur ve pirinci koyun üzerine sıcak su döküp üzerini kapatıp suyunu çekene kadar bekletin.
- Daha sonra bulguru düdüklü tencereye aktarıp üzerine 6 su bardağı su ekleyip haşlayın eğer suyu azalmışsa kaynatılmış sıcak su ekleyip kıvamını açtıktan sonra blenderla püre haline getirdikten sonra ince delikli bir süzgeçten geçirin. Posa kısmını atın.
- Süzgeçten geçirdiğiniz bulgur lapasına şeker, hazır boza ve vanilyasını ekleyin.
- Bozanın ekşimesi için üzerine bir sofra bezi kapatıp oda ısısında güneş görmeyen bir ortamda 24 saat kadar bekletin.
- Mayalanması için karışımın kapağını ara sırada açıp, karıştırın.
- Mayalandıkça koyulaşacaktır.
- Kıvamını nasıl istiyorsanız üzerine tekrar su döküp karıştırarak ayarlayın.
- Soğuması ve daha kıvam alması için, buzdolabında bekletin.
- Daha sonra bozayı, leblebi ve tarçınla servis edin. Bu şekilde buzdolabında bir hafta tazeliğini koruyabilir.