Kış aylarında içinizi ısıtacak vitamin deposu çorba tarifleri....
Yayınlanma:
Dondurucu soğuklarda içinizi ısıtacak çorba tariflerini sizler için derledik. İşte vitamin deposu çorbalar...
1- BROKOLİ ÇORBASI
Malzemeler:
- 1 orta boy brokoli
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 kuru soğan
- 1 havuç
- 1 patates
- 3 diş sarımsak
- 1 küçük parça taze zerdeçal
- 1 küçük parça taze zencefil
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı dolusu un (siyez unu kullandım)
- 100 ml taze krema
- 1,5 - 2 lt sıcak su veya (et & tavuk suyu)
Yapılışı:
- Brokoliyi çiçeklerinden ayırıp yıkayarak doğrayın.
- Kuru soğan, havuç ve patatesin kabuklarını soyarak yemeklik doğrayın ve zeytinyağı ilave edilmiş tencereye alarak 3-4 dakika kavurun.
- Sarımsak, rendelenmiş zerdeçal ve zencefil, karabiber, tuz ve doğranmış brokolileri ilave ederek 2-3 dakika daha soteleyin.
- En son unu ekleyip karıştırın.
- Sıcak suyu da ilave ederek kaynamaya bırakın, yaklaşık 15 dakika brokoliler yumuşayıncaya kadar pişirip ocağı kapatın.
- Çorbanın içinden bir kaç havuç ve brokoli tanesini ayırın (servis esnasında kullanmak için), kalanı blenderden geçirip kremayı ilave edin.
- Kenara ayırdığınız brokoli ve havuç taneleriyle süsleyerek servis edin.
2. TERBİYELİ İŞKEMBE ÇORBASI
Malzemeler:
- 1 kilogram işkembe
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı un
Haşlama için:
- 1 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1/2 adet limon
- 6 su bardağı su
- Terbiyesi için:
- 1 adet yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı un
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 1/2 limon suyu
- 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
- İlk olarak işkembeyi bol suda iyice yıkayın ve üzerini geçecek kadar su ekleyip 40 dakika haşlayın.
- Bir tavada tereyağını eritip unu kavurun. İşkembeyi haşladığınız suyu kavrulan unun üzerine yavaş yavaş dökün. Bir yandan da çırpın. Bu karışımı işkembeyi haşladığınız suyun içerisine dökerken sürekli karıştırın.
- Terbiyesi için tüm malzemeleri derin bir kapta çırparak homojen bir karışım elde edin. Terbiye karışımını da tencereye yavaş yavaş ilave edin ve karıştırın.
- Son olarak haşlanan işkembeyi küçük küçük doğrayın ve çorba tenceresine ilave edin.
- Kısık ateşte 15 dakika kaynatın.
- İsteğe göre çorbaya rendelenmiş sarımsak ile sirke de ekleyebilirsiniz. Servise hazır.
3- BALIK ÇORBASI
Malzemeler:
- 1 adet levrek
- 1 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 1 adet kereviz sapı
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 6 su bardağı su
- 1/2 limon suyu
- Karabiber
- Tuz
- Terbiyesi için:
- 1 adet limon
- 1 adet yumurta sarısı
Yapılışı:
- İlk olarak levreği ayıklayıp temizleyin.
- Sonrasında balığı soğanla birlikte haşlayın.
- Haşlanan balığı süzün. Balıkları küçük küçük didin.
- Başka bir tencerede soğan ve sarımsakları küp küp doğrayıp yağda kavurun.
- 6 bardak su (balık suyu da koyabilirsiniz) ekleyin.
- Kaynayan suya sebzeleri küp küp doğrayıp ilave edin.
- Baharatlar, limon suyu ve balıkları da tencereye ekleyip sebzeler pişene kadar pişirin.
- Terbiye malzemelerini çırpın, üzerine çorbanın suyundan ekleyin ve yavaş yavaş tencereye dökün bir yandan da karıştırın. 5 dakika pişirin. Servise hazır.
4- MERCİMEK ÇORBASI
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet soğan
- 1 adet havuç
- 1 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Yarım yemek kaşığı salça (isteğe göre)
- 5 su bardağı sıcak su
- Tuz Karabiber
- Kimyon
Yapılışı:
- İlk olarak soğanları küp küp doğrayın ve kavurun.
- Sonrasında unu ilave edin.
- Kısık ateşte kavurmaya devam edin.
- Salçayı ekleyin.
- Küp küp doğranan havucu ve yıkanan mercimekleri de ekleyip bir süre kavurun.
- Ardından üzerine suyu ilave edin. Kaynayana kadar pişirin.
- Çorba piştikten sonra blenderda ezin. Üzerine baharatlarını ilave edin.
- İsterseniz üzeri için tereyağı ve kırmızı pul biberi eritip dökebilirsiniz. Servise hazır.
5- ERİŞTELİ KÖFTELİ ÇORBA TARİFİ
Malzemeler:
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1,5 litre sıcak su
- Yarım su bardağı erişte
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
Terbiyesi için:
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı un
Köftesi için:
- 200 gram kıyma
- 2 yemek kaşığı köftelik bulgur
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 yemek kaşığı un
Üzeri için:
- 2-3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- Yarım tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı:
- Öncelikle köfteleri hazırladıktan sonra bulamak için unu geniş bir tabağa alarak yanınıza alın.
- Ardından köfte harcı için karıştırma kabına kıyma, köftelik bulgur, karabiber ve pul biberi alarak güzelce yoğurun.
- Yoğrulan köfte harcından elle küçük parçalar kopartın ve yuvarlayarak un konmuş tabağa alın.
- Tüm harç bitene kadar bu işleme devam edin.
- Şekillendirme işlemi bittikten sonra tabağı ileri geri sallayın ve köftelerin tamamının una bulanmasını sağlayın.
- Diğer taraftan; tencereye yağı koyarak rendelenmiş soğanı pembeleşinceye kadar kavurun.
- Salçayı ekleyin ve kaynar suyu ilave edin.
- Karıştırarak kaynamaya bırakın.
- Daha sonra köfteleri yavaş yavaş suyun içerisine ilave edin.
- Köfteler 3-4 dakika kadar piştikten sonra içine erişte ekleyin.
- Erişteler pişene kadar kaynatın.
- Diğer tarafta çorbanın terbiyesini hazırlayın.
- Bunun için un, yoğurt ve yumurtayı güzelce çırpın. Ardından çorbanın suyundan bir kepçe kadarını yavaş yavaş terbiyeye ekleyerek karıştırın.
- Terbiye ılıdıktan sonra yavaş yavaş tencereye ilave edin ve bir yandan da karıştırmaya devam edin.
- 4-5 dakika kadar kaynattıktan sonra tuzunu ekleyip karıştırarak altını kapatın.
- Servis etmeden önce sosu için eriyen tereyağına nane ve kırmızı toz biberi ekleyip kızdırın, ocaktan alın.
- Sosu çorbanın üzerine gezdirdikten sonra servis edin.