Kimler Sarımsak Yememeli?

Kimler Sarımsak Yememeli?
Kan sulandırıcı ilaç kullananlar ve tansiyonu düşük olanlar, aşırıya kaçmadan düzenli sarımsak tüketebilir. Fakat sarımsak, bu ilaçların etkisini artırabileceğinden, uzman bir hekime danışmak şarttır. Üstelik sadece bu gruptaki hastalar değil sarımsak tüketirken dikkatli olması gereken kişiler var. Kimler sarımsak yememeli? İşte yanıtı

Halihazırda kanın pıhtılaşmasını önleyen antikoagülan ilaç kullanan kişiler ile tansiyonu düşük olan kişiler sarımsak yiyebilir. Aşırıya kaçmadan ve özellikle pişmiş sarımsak tüketmek bu hastalar için en uygunu olacaktır. Çünkü sarımsak çiğ yendiğinde etkisini daha da artırıyor.

KİMLER SARIMSAK YEMEMELİ?

  • Kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız: Sarımsak, bu ilaçların etkisini artırarak kanama riskini yükseltebilir. Bu nedenle, sarımsak takviyesi veya yüksek dozlarda sarımsak tüketmeden önce doktorunuza danışmanız önemlidir.
  • Tansiyonunuz düşükse: Sarımsak tansiyonu düşürebilir. Tansiyonunuz düşükse, sarımsak tüketiminin tansiyonunuzu daha da düşürebileceğini ve baş dönmesi gibi semptomlara yol açabileceğini unutmayın.
  • Ameliyat öncesi: Sarımsak kan pıhtılaşmasını etkileyebileceğinden, ameliyattan en az 2 hafta önce sarımsak tüketiminden kaçınmak önemlidir.
  • Kanama bozukluğu olan kişiler: Sarımsak, kanın pıhtılaşmasını zorlaştırabilir. Bu, kanama riski artmış kişiler için tehlikeli olabilir.
  • Emziren anneler: Sarımsak anne sütüne geçebilir ve bazı bebeklerde gaz ve huzursuzluk yaratabilir. Her emziren anne sarımsak tüketmeyecek diye genel bir bilgi yok. Bebeğinizin davranışlarını gözlemleyerek sarımsak tüketimine karar verebilirsiniz.
  • Mide veya bağırsak sorunları olan kişiler: Sarımsak, gastrit veya ülser gibi mide veya bağırsak sorunları olan kişilerde mide ekşimesi ve mide rahatsızlığına neden olabilir.

SARIMSAK NASIL TÜKETİLİR?

Sarımsak en çok çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinden maksimum seviyede yararlanılmaktadır. Ezilip bir kaç dakika bekledikten sonra tüketilmeli, uzun süreli pişirilmemelidir. Yemekler piştikten sonra eklenirse besin değerleri yok olmaz.