Kaçakçılardan kurtarılan doğan yavrusu özgürlüğe uçtu
Antalya Otobüs Terminali'nde bir kutuda bulunan yavru doğan, tedavisinin ardından 5 Ocak Dünya Kuş Günü öncesinde doğal yaşam alanına bırakıldı.
Kutuda ayaklarına ip bağlanmış halde bulunan kuş, Antalya Doğal Yaşam Parkı’na götürülerek tedavi altına alındı.
Yaklaşık 13 günlük tedavi ve karantina sürecinin ardından Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerinin katılımıyla doğaya salındı.
Tedavisi tamamlanan bir yaralı kızıl şahin de rehabilitasyon sürecinin ardından özgürlüğüne kavuştu. Doğan ve şahinlerin doğaya salınma anları görüntülendi.
Antalya Doğal Yaşam Parkı Müdürü Aygül Arsun, Dünya Kuş Günü kapsamında kuşları özgürlüğe kavuşturduklarını belirtti.
EKOSİSTEMİN VAZGEÇİLMEZ UNSURU
Arsun şunları dile getirdi:
"2024 yılında 1071 hayvanı kliniğimizde tedavi ettik. Bunların 802'sini doğal ortamına bıraktık. Antalya, kuşlar için göç yolu üzerinde bir bölge olduğu için çok sayıda yaralı kuş getiriliyor. Kuşlar, ekolojimizde ve doğal habitatımızda önemli bir yere sahip. Tohumların yayılması, doğadaki leşlerin ve kemirgenlerin temizlenmesi gibi çok faydaları var"
Parkta flamingo, deve kuşu, ara papağanı ve ispinoz gibi 61 kuş türü bulunduğunu ifade eden Arsun, renkli kanatları ve güzel sesleriyle kuşların ziyaretçilerin ilgisini çektiğini söyledi.
Arsun, 2024 yılında 1071 yaralı hayvanın tedavi edildiğini, bunlardan 802’sinin doğal yaşam alanına geri bırakıldığını belirtti. Antalya’nın kuş göç yolu üzerinde bulunduğunu vurgulayan Arsun, kuşların ekosistemdeki önemli rolüne dikkat çekti.
KAÇAKÇILIĞA KARŞI DENETİM
Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Antalya Şube Müdürü İsmail Kaya, kentte kuş kaçakçılığına karşı sıkı denetim yapıldığını ifade etti. Kaya, yakalanan kuşların Doğal Yaşam Parkı'nda tedavi edildiğini belirterek şöyle konuştu:
"Sıkı takip yapıyoruz. Kamu kuruluşlarıyla işbirliği yaparak kuş ticareti yapan kişilere ceza uyguluyoruz. Yakaladığımız kuşları da doğal yaşam parkına getirip buradaki tedavilerinin ardından doğaya salıyoruz."
650 dönümlük Antalya Doğal Yaşam Parkı'nda kurulu parkta yapay göl ve doğal alanlardan sıkça gelen ak balıkçıl, gri balıkçıl, karabatak, şahin ve atmaca gibi türler de misafir ediliyor.