İtalyan Mutfağının En Meşhur Tatlıları: Panna Cotta, Tiramisu, Panettone!
Yayınlanma:
İtalyan mutfağı yemekleriyle olduğu kadar tatlılarıyla da damaklara hitap ediyor. Panna Cotta, Tiramisu, Panettone... Sizler için en leziz 3 İtalyan tatlısı tarifi derledik.
Yıllardan beri süregelen tarifleri, efsane yemekleri ve tatlıları ile İtalyan mutfağı dünyaca ünlü olan mutfaklardan biridir. İtalyan tatlıları ise, yüzyıllardır ünüyle nam salmış peynirler içeriyor ve aynı zamanda krema ve kedidili gibi hafif malzemeler kullanılır. Hafif tatlıları seviyorsanız İtalyan tatlı tarifleri sizin de ilginizi çekecektir.
Kupta Tiramisu Tarifi
Malzemeler
- 2 sıra kedi dili bisküvi
- 1 litre süt
- 2 yumurta sarısı
- 1 su bardağı un (110 gr)
- 1 su bardağı tozşeker (180 gr)
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
- 1 paket toz krem şanti
- 1 paket mascarpone veya sade labne (250 gr)
Kahvesi için:
- 1 yemek granül kahve 1 su bardak ılık suda çözülür.
Yapımı
- Şanti ve labne hariç tencereye süt ve tüm malzemeler alınır çırpılarak kaynatılır.
- Kabuk bağlamaması için üzeri streç film ile örtüp soğumaya bırakılır.
- İyice soğuyan muhallebiye toz şanti ve labne eklenip 5 dakika kadar mikser ile çırpılır.
- Kedi dili kırılarak kahveye banılır bardaklara yerleştirilir.
- Kremanın yarısı bardaklara pay edilir tekrar bisküvi ve son krema ile bitirilir.
- En az 2 saat soğutulur.
- Üzerine kakao serpilir.
Panna Cotta Tarifi
Malzemeler
Jeli İçin;
- Çilekli jel
- Yeteri miktarda çilek
- Birkaç adet bisküvi
Muhallebisi İçin;
- Yarım litre süt
- Yarım su bardağı şeker
- 1 tatlı kaşığı margarin
- 1 paket krem şanti
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- Arasına yulaflı bisküvi (eklenmeyebilir)
Yapımı
- Muhallebiyi pişirin en son margarin ve vanilya ilave edip karıştırın soğumaya bırakın.
- Ilıyınca toz krem şanti ekleyin.
- Kuplara ilk muhallebiyi sonra ufalanmış bisküvi ekleyin sonra yine muhallebi koyup soğumaya bırakın.
- Soğuduklarında çilekli jel karışımını hazırlayın sonra çilekleri dilimleyip kuplara koyun.
- Üstüne jel karışımını ilave edin ve soğumaya bırakın, buzdolabına alın 6-7 saat sonra servise hazır edebilirsiniz.
Panettone (İtalyan Tatlı Ekmeği)
Malzemeler
- 1 paket kuru maya
- 1 su bardak şeker
- 5 yemek kaşığı süt
- Çay kaşığının ucuyla tuz
- 5 adet yumurta
- 2 paket vanilya şekeri
- 250 gr tereyağı
- 5 buçuk su bardağı un
- 1 limon kabuğu rendesi
- 1 portakal kabuğu rendesi
- 1 su bardak kuru üzüm
- 1 su bardak damla çikolata
- 1 portakalın suyu
- 2 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 yumurtanın beyazı
Yapımı
- 5 yemek kaşığı sütü ısıtın ve içine 1 tatlı kaşığı şeker ve maya ekleyin, karıştın ve mayalanmaya bırakın.
- 250 gr oda sıcağında yumuşak tereyağı + kalan şekeri el mikseri ile yumuşak köpürmüş bir kıvama gelene kadar çırpın. Tek tek yumurtaları ekleyin ve yine çırpmaya devam edin.
- Limon kabuğu + portakal kabuğu + vanilya şekerini tereyağı karışımına ekleyin ve karıştın.
- Unu ve tuzu büyük bir kap içine eleyin ve ortasında çukur açın ve çukur içine mayanızı ve tereyağlı karışımı ekledikten sonra kaşık yardım ile karıştırın.
- Biraz toparlandıktan sonra unlamış olduğunuz tezgahınıza alın ve hamurunuzu en az 10 dk yoğurun.
- Eğer elinize hala hafif hafif yapışıyorsa 1-2 yemek kaşık daha un ekleyin.
- Sonra tereyağı ile yağlanmış bir kaba hamurunuzu yerleştirin üzerini iyice kapatın sarın ve en az 2 saat mayalanmasını bekleyin.
- O arada 1 sıkılmış portakal suyunu tavaya dökün ve kuru üzümlerle karıştırın ve en az 3-4 dk. ocakta orta ateşte pişmeye bırakın ve sonrasında süzün.
- Hamur mayalandıktan sonra yine unlanmış tezgahınıza alın ve 2-3 dk. yoğurun o arada yoğururken kuru üzümleri ekleyin. 2 dakika daha yoğurun ve damla çikolataları da ekleyin ve hamurunuzu top şeklinde yuvarlayın. Yağlanmış kek kalıbınıza koyun ve yine mayalanmasını bekleyin.
- Mayalandıktan sonra üzerine 1 yumurtanın beyazı ve 2 yemek kaşığı pudra şekeri karışıp güzelce sürün.
- Önceden 180 derece de ısıtılmış fırında 40-50 dakika üzerine kızarana kadar pişirin.