Hayvanlar nasıl casus olarak kullanılıyor? Kuşlar, balinalar, kediler, yunuslar...
Geçtiğimiz günlerde İsveç sahillerinde ortaya çıkan beluga cinsi balina, casus olarak kullanılan hayvanları bir kez daha gündeme getirdi. Norveççe balina anlamına gelen 'hval' ile Rusça isim olan Vladimir'in birleşiminden oluşan bir kelime olan 'Hvaldimir' ismi verilen balina, İsveç'te görülmeden önce ilk olarak 2019'da Norveç sahillerinde ortaya çıktı. Norveçli balıkçılarla temas kuran ve onlardan ayrılmak istemeyen balinanın kafasında kamera takılabilen bir koşum takımı da vardı.
Koşum takımında "St. Petersburg üretimi" yazısını gören yetkililer bunun Ruslar tarafından eğitilmiş bir casus balina olabileceğinden şüphelendiler. Hvaldimir'in de insanlardan ayrılmak istememesi onun bir zaman insanlar tarafından eğitildiği şüphelerini artırıyordu. Hvaldimir balığın bol olduğu açık denizde yaşamak yerine, teknelerin kendisine zarar verebileceği nüfusun kalabalık olduğu limanlarda geziyordu.
Tarihteki tek casus olduğundan şüphelenilen hayvan Hvaldimir değil elbette. Bugüne kadar güvercinden kediye, yunuslardan kuzguna kadar pek çok hayvan casus olarak kullanıldı. Bilinen en ünlü casus hayvanlar ise güvercinler. Tarih boyunca birçok kez güvercinler gizli mesajların iletilmesinde kullanıldı. Dünya Savaşları'nda küçük fotoğraf makineleri takılan güvercinler düşman mevzilerini ve askerlerinin fotoğraflarını çekerek çok önemli bilgiler sağladılar. Tarihe geçen güvercinler de oldu elbette.
Bunlardan biri de Birinci Dünya Savaşı sırasında Fransız ordusunda görevli 'Cher Ami' isimli güvercin oldu. 14 Ocak 1918'de son görevine çıkan Cher Ami, elde ettiği bilgiler ile Alman kuvvetlerince çevrelenmiş 194 askerin hayatının kurtarılmasını sağladı. Ancak Cher Ami, görevi sırasında aldığı yaralardan dolayı 13 Haziran 1919'da hayatını kaybetti. Savaştaki üstün hizmetlerinden dolayı Fransa'nın ünlü 'Croix de la Guerre' madalyası ile ödüllendirilen Cher Ami, ölümünden sonra ise dolduruldu. Güvercinler casus olarak 1950'li yıllara kadar birçok ülke tarafından kullanıldı.
Bir diğer ünlü casuslar ise yunuslar. Hatta yakın zamanda Rusya'nın Ukrayna savaşında deniz altı arama ve bilgi toplama faaliyetleri için eğitimli yunusları da kullandığı ortaya çıktı. Yunusları kullanan bir tek Rusya değil elbette. ABD gizli servisi CIA ve ABD donanması, yunusları 1960'lı yıllardan bu yana denizaltı ve deniz mayını aramak için eğitiyor. ABD donanmasının öncü yunus programının ilk eğitim direktörü Bob Bailey eğitilemeyecek bir hayvanın olmadığını söylüyor. Yunuslar hakkında ise "Bu hayvanların nerede gerçekten yararlı olacağını çok hızlı bir şekilde görebiliyordum" diyerek onlardan bir casus yetiştirdiklerini söylüyor.
DEVLET BAŞKANLARINI DİNLEYEN KEDİLER...
Casus olarak kullanılan bir başka hayvan ise kedi. Kedilerin evcilleştirilme tarihi köpeklerden daha kısa olsa da Bailey kedilerin de kesinlikle casus eğitilebileceklerini söylüyor. Örneğin 'akustik kedi' adı verilen bir projede ABD gizli servisi tarafından kediler dinleme yapmak için kullanıldı. Bailey "Kediyi sesleri dinlemesi için şartlandırabileceğimizi bulduk. Bunu nasıl yaptığımız hakkında hiçbir fikrimiz yok. Ama kedinin insanların seslerini giderek daha fazla dinlediğini ve diğer şeyleri daha az dinlediğini ortaya çıkardık" diyor.
CIA'nın anılarının yazıldığı Spycraft isimli bir kitapta ise dinleme cihazı takılmış bir kedinin, bir Asya ülkesi liderini dinlemek için başarıyla kullanıldığı yazıyor. Toplantı odasına girip çıkan kedi, konuşmaları dikkatle dinleyerek kayıt edilmesini sağladı.
Bob Bailey kuzgunların da casus olarak çok iyi iş çıkartabildiklerini söylüyor. Kuzgunların taşıma kabiliyetlerinin oldukça yüksek olduğuna değinen Bailey, "Bunlar ağırlıkları, ağır paketleri, hatta dosya klasörlerini kaldırabilir" diyor. Kuzgunların düşmanın gizli bilgilerini içeren dosyalarını ele geçirmek için kullanılabileceğini sözlerine ekliyor.
Kaynaklar: The Smithsonian Magazine, The Washington Post, The Times