Geleneksel Japon tiyatrosu 'Noh' Harbiye'de Sahnelendi

Geleneksel Japon tiyatrosu 'Noh' Harbiye'de Sahnelendi
Japonya ile Türkiye'nin diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 100. yıl dönümü dolayısıyla Japonya'nın somut olmayan kültürel mirası "Noh" gösterisi, sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Türkiye'de ilk kez izleyiciyle buluşan "Bir Ruha Ağıt-Ruh Nereye Gider? Japonya'dan Dünya Barışına Bir Dilek" eseri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde izleyiciyle buluştu.

07-2024-03072024-noh1-1.jpg

"TÜRKİYE'YE GELMEK İSTİYORDUK"

Oyun hakkında açıklamalarda bulunan Yamamoto Noh Tiyatrosu yönetmeni Yamamoto Yoshie, Türkiye-Japonya ilişkilerinin 100. yılında, noh gösterisini sunmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, "Yaklaşık 15 yıldır Balkan ülkelerini gezerek bu tiyatroyu tanıtıyoruz. Türkiye'ye eskiden beri gelmek istiyorduk. Bugüne kadar fırsatımız olmadı ama doğu ile batıyı birleştiren, kültürel zenginliklerin oldukça fazla olduğu bu ülkeye gelmeyi önceden beri planlıyorduk. Önümüzdeki 100 yıl için iki ülkenin ilişkilerinin artmasına vesile olursa ne mutlu bize. " dedi.

07-2024-03072024-noh2-1.jpg

DOĞU AVRUPA TURUNDA SERGİLENECEK

Yoshie, Türk halkının ilgisi ve sıcak kanlılığı dolayısıyla duyduğu mutluluğa işaret ederek, "Türkiye'ye mutlaka tekrar gelmek istiyoruz. İki ülkenin karşılıklı olarak birbirine güven ve sevgisi yüksek. Noh tiyatrosunu görerek ve tanıyarak da bu sevginin ve ilginin artmasını diliyoruz." şeklinde konuştu.

Japonya'nın Osaka şehrinde 1927'de kurulan "Yamamoto Noh" tiyatrosu tarafından sahnelenen eser, Doğu Avrupa turu kapsamında Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya'da sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

4-l-107051-japan-ec-fmt.jpeg

NOH TİYATROSU NEDİR? TARİHÇESİ NEREYE DAYANIR?

Japon geleneklerini en üst düzeyde yansıtan ve 700 yıllık bir geçmişi olan Noh Tiyatrosu (Nogaku'da denir) genelde tapınaklarda ya da açık havada sergilenmektedir. Repliklerin şarkı halinde söylendiği ve hareketlerin ağır olduğu Noh, geleneksel kıyafet ve maskelerle yapılmaktadır. Geleneksel Çin sanatının Japon halk oyunlarıyla harmanlanmasından yaratılan Noh tiyatrosu bilinen en eski tiyatro olup aynı zamanda Sarugaku-No olarak da bilinmektedir.

Dini törenler havasında geçen Noh, en çok 14. yüzyılda ilerleme kaydetmiş olsa da çoğunlukla 11. yüzyıl hikayelerini anlatmaktadır. Beş karakter bulunan (tanrılar, savaşçılar, güzel bayanlar, cinler ve diğer karakterler) gibi) oyunlar Shinto ayinleriyle (antik dönemle aralarında bağ kurduklarına inanırlar. bknz Şintoizm) gerçekleşmektedir. Oyunlardaki dil ve hikayeler tüm Japon halkının anlayabileceği türdeyken oyuncuların çoğu erkektir. Kendilerine babadan geçme bir yetenek verildiğine inanan erkek oyuncular, kadın rollerinde de maske kullanarak rolün üstesinden gelmektedirler. Oyunlar uzun sürdüğünden seyirciyi sıkmaması için araya geleneksel komedileri olan Kyogen'i serpiştirmektedirler Japonya'yı ziyaret eden turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği maskeler sinemadan, restoranlara kadar birçok yerde sembol olarak kullanılmaktadır.

Kaynak:AA