Evren anlayışımız yanlış çıkabilir: Nobel ödüllü yazarın açıklaması
.
Farklı astronomik aletler farklı değerler verir, bu da Hubble gerilimi denilen şeyin ortaya çıkmasının nedenidir. Hopkins Üniversitesi fizikçisi Adam Riess geçtiğimiz günlerde bu tartışmanın nedeninin ölçüm hataları olduğuna dair yüksek güveni ifade etti.
2023 yılında Hubble'ın bulgularını doğrulamak için James Webb Uzay Teleskobu'nun (JWST) kullanılmasıyla bu görev daha da derinleşti. Ve bunların hepsi teleskopun daha önce kaydedilen karmaşık sayıları doğrulaması nedeniyle oldu. Ölçümlerde elbette yıldız kümeleri ve tozun etkileri de dikkate alındı ancak James Webb Teleskobu'nun gelişmiş yetenekleriyle daha doğru verilerin elde edilebilmesi bekleniyor.
Riess'in varsayımı daha da heyecan verici araştırmaların kapısını açtı çünkü fizikçi, bizim bilmediğimiz, ancak kavrayabildiğimiz faktörlerin kozmik ölçekte işleyebileceği olasılığını reddetmiyor. Bilim camiası bu bulguları araştırmaya devam ederken, evrenin gerçek doğası hâlâ bir sır olarak kalıyor.
Önemli keşif nedir
Son zamanlarda bilim adamları, TCha adı verilen genç bir yıldızın etrafındaki proto-gezegen diskinden çıkan gaz ve parçacıkların rüzgarını gözlemlemek için James Webb Uzay Teleskobu'nu kullandılar. Bu, rüzgarın tam olarak gezegeni oluşturan diskten tespit edildiği ilk durumdu.
Teleskobun güçlü aletleri sayesinde bilim insanları argon ve neona karşılık gelen dört çizgiyi ölçebildiler. İkincisi proto-gezegen disklerinde oldukça nadirdir, ancak rüzgarlarda bol miktarda bulunur. Bu tür çizgiler benzeri görülmemiş bir hassasiyete ve çözünürlüğe sahiptir.
Ekip, rüzgarların gezegen oluşumunda oynadığı rolü anlamak için gözlemlere devam ediyor. Araştırmalarının evrendeki gezegen sistemlerinin çeşitliliğine ve evrimine ışık tutmaya yardımcı olacağını umuyorlar.