Evde çörek otlu peynir nasıl yapılır? Çörek otunun faydaları neler?

Evde çörek otlu peynir nasıl yapılır? Çörek otunun faydaları neler?
Genellikle evde yoğurt mayalansa da peynir mayalamak pek bilinmez ya da zor olduğu düşünülerek tercih edilmez. Eğer evde beyaz peynir yapıyorsanız ve sıkıldaysanız ya da daha faydalı ve renkli bir seçenek arıyorsanız çörek otlu peynir yapımı tam size göre. Minik tohumlarla çocukların seveceği bir peynir olduğuna da şüphe yok. İşte çörek otlu peynir tarifimiz…

Doğal gıdalardan alınan tadı hazır gıdalardan almak mümkün değil. Pandemi dönemi de evde ekmek ve yoğurt gibi besinleri yapmayı bizlere oldukça öğretti. Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi peynir ise biraz daha az bilinen bir tarife sahip. Halbuki yoğurt mayalamak kadar peynir yapmak da kolay.

Çörek otlu peynir de yaşanan tüm zahmete değecek bir tada davet ediyor. Yapımı kolay, lezzeti müthiş. Ne ile üretildiği belli olmayan şarküteri peynirlerinin yerine köy sütleriyle geleneksel bir peynir üreterek sağlığınıza da katkıda bulunabilirsiniz.

Çörek otlu peynir nasıl yapılır?

Evinizde yapacağınız peynir tarifinde köy sütü kullanmanızı öneririz. Tarifi ise şöyle:

Malzemeler:

  • 2 litre süt
  • Yarım küçük çay bardağı sirke
  • 1 buçuk tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı çörek otu

Sütü geniş bir tencereye alıp kaynatın. İçine sirke ve tuzu ekleyip karıştırın. Süt kesilince 5 dakika daha kaynatıp altını kapatın. Daha sonra içine çörek otu atıp temiz bir bezin içine döküp üstüne ağır bir şey koyun ve sabaha kadar bekletin.

Bir diğer tarife göre kaynamaya başlayan süte yoğurt, sirke, limon suyu ve tuz karışımını ekleyin. Tencerede yeşil su çıkana kadar karıştırın, 3 dakika içinde peynirlerinizi göreceksiniz. Bir leğenin içine süzgeç koyun. Derin ve dar bir süzgeç ile peynire daha rahat şekil de verebilirsiniz. Süzgecin üzerine temiz bir tülbent yerleştirin. Tenceredeki karışımı süzdürün. Süzdürmeye bıraktığınız peynirin içine çörek otu koyun ve karıştırın. Tülbenti toplayıp üzerine ağırlık bırakın. Süzme sırasında alttan çıkan yeşil suyu, eğer peyniri salamura yapmayacaksanız dökebilirsiniz.

Yaklaşık 2 kilo sütten 250 gram peynir alacağınızı da unutmamalısınız.

Çörek otunun faydaları neler?

Çörek otunun bilinen bazı faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

- Çörek otu öksürüğü kesmeye yardımcıdır.

- Hücreleri yenileyen çörek otu yaraları hızla iyileştirir.

- Mide dostu olan çörek otu hazmı kolaylaştırır.

- Baş ağrısı ve migren rahatsızlıklarına iyi gelir.

- Böbrekleri temizler ve idrar söktürücü özelliği vardır.

- Regl dönemindeki ağrıları hafifletir.

- Romatizma hastalıklarına dosttur.

- Gribal enfeksiyonlara iyi gelir.

Çörek otunun zararları neler?

Çörek otunun faydası olduğu kadar zararları da var. Azı karar çoğu zarar demek de doğru. Bu zararlar genel olarak şu şekilde:

- Fazla kullanıldığında böbrek ve karaciğere zarar verebilir.

- Alerjiye yol açabilir.

- Emzirme dönemi ve gebelikte kullanımı için doktora başvurulmalı.

-İlaçların bazılarıyla etkileşim yapabilir.