Eris Nedir? Eris Varyantı Belirtileri Nelerdir? Öldürür Mü?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19'un Eris varyantının 9 kişide görüldüğünü, bunun endişe sayılmayacak bir gelişme olduğunu bildirdi. Bunun üzerine Eris varyantının ne olduğu, Covid'in diğer varyantları kadar ölümcül olup olmadığı merak ediliyor. Eris nedir, eris varyantı belirtileri nasıl anlaşılır? Eris öldürür mü?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından "Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme" başlığı altında Eris varyantının Türkiye'de görüldüğünü açıkladı. Eris nedir? Belirtileri nelerdir? Eris varyantı öldürür mü?

ERİS NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Ağustos ayının ilk haftalarında, Kovid'in EG.5 adlı yeni bir alt varyantını (diğer adıyla Eris) bir varyant çeşidi olarak ilan etti ve vakalar küresel olarak arttıkça ülkelerden bu durumu izlemelerini istedi.

Kovid ilk ortaya çıktığı günden bu yana mutasyona uğruyor, şekil değiştiriyor ve giderek farklılaşıyor. Ortaya çıkmaya devam eden yeni genetik versiyonlara varyantlar adı veriliyor.

EG.5, Kovid'in Omicron varyantının bir başka yan ürünü.

ramen-1.png

ERİS BELİRTİLERİ

Eris varyantı da aynen diğer Covid varyantlarının belirtilerini taşıyor. Eris'i soğuk algınlığından ayıran en önemli belirti ise ateş. İşte Eris belirtileri;

  • Ateş
  • Sürekli öksürük
  • Tat veya koku duyusunda değişiklik
  • Halsizlik,
  • Burun akması,
  • Boğaz ağrısı

ERİS ÖLDÜRÜR MÜ?

Mevcut kanıtlara dayanan DSÖ yetkilileri, alt değişkenin daha ciddi hastalığa neden olduğuna dair bir iz bulunmadığını ve risklerin diğer varyantlardan daha yüksek olmadığını söylüyor.

Bazı testler bağışıklık sistemimizden dolaşımdaki diğer varyantlara göre daha kolay kaçabildiğini öne sürüyor ancak bu, insanların daha ciddi şekilde hastalanacağı anlamına gelmiyor.

Birleşik Krallık'ta son haftalarda özellikle 85 yaş üstü olmak üzere hastaneye kaldırılanların sayısında küçük bir artış oldu, ancak uzmanlar sayıların önceki dalgalara göre daha düşük olduğunu söylüyor. Yoğun bakımda durumu ağır olan kişilerin sayısında herhangi bir artış yaşanmadı.

Dünyanın dört bir yanındaki uzmanlar, özellikle okullar ve üniversiteler yeniden açıldıkça alt değişkeni izlemeye ve etkisini değerlendirmeye devam edecek.