Dünya yanıyor: 2024, tarihin en sıcak yazı olarak kayıtlara geçti : Geleceğimiz tehlikede
AĞUSTOS AYI TARİHİN EN SICAK AYI
Copernicus’un verilerine göre, Ağustos 2024, küresel sıcaklıkların 1991-2020 ortalamasının 0,71 derece üzerine çıkarak en sıcak Ağustos ayı olarak kaydedildi. Haziran-Ağustos 2024 dönemindeki ortalama sıcaklık, önceki rekoru 0,69 derece geçerek yeni bir zirveye ulaştı. Bu yaz, 2023 yazının rekorunu 0,66 derece aşarak sıcaklık rekorlarında yeni bir döneme işaret etti.
SICAKLIK DAĞILIMI: AVRUPA VE DÜNYA GENELİNDE
Avrupa genelinde, güney ve doğu bölgelerde sıcaklıklar ortalamanın üzerinde seyrederken, İrlanda, İngiltere’nin kuzeybatısı, İzlanda, Portekiz’in batı kıyısı ve Norveç’in güneyi ortalamanın altında kaldı. Batı ve kuzey Avrupa’da yağışlar artarken, Akdeniz bölgesi ve Avrupa’nın doğusu daha kuru bir sezon geçirdi.
Dünya genelinde ise Antarktika’nın doğusu, Texas, Meksika, Kanada, Afrika’nın kuzeydoğusu, İran, Çin, Japonya ve Avustralya’da sıcaklıklar ortalamanın üzerinde kaydedildi. Buna karşılık, Rusya’nın doğusu, Alaska, ABD’nin doğusu, Güney Amerika’nın güneyi, Pakistan ve Sahel bölgesinde sıcaklıklar ortalamanın altında oldu.
GELECEKTEKİ TEHLİKE
Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, 2024 yazının kayıtlardaki en sıcak dönemlerden biri olduğunu belirterek, bu rekor sıcaklıkların 2024’ün en sıcak yıl olma olasılığını artırdığını ifade etti. Burgess, sera gazı emisyonlarını azaltmak için acil önlemler alınmazsa, bu tür aşırı sıcaklık olaylarının daha yıkıcı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyardı.
Raporda, 2024’ün en sıcak yıl olma olasılığının giderek arttığı belirtiliyor. Küresel sıcaklıkların bu seviyede devam etmesi durumunda, iklim değişikliğiyle mücadelede daha acil ve etkili adımlar atılması gerektiği vurgulanıyor. 2024 yazı, sadece küresel ısınmanın geldiği noktayı değil, aynı zamanda gelecekteki iklim olaylarının ciddiyetini de gözler önüne serdi.