Dünya Basını Türk Yemeklerine Merak Sardı... Menemenden Sonra Bu Kez New York Times'tan Çılbır Tarifi: Yoğurtlu Türk Yumurtası

Dünya Basını Türk Yemeklerine Merak Sardı... Menemenden Sonra Bu Kez New York Times'tan Çılbır Tarifi: Yoğurtlu Türk Yumurtası
New York Times'tan çılbır tarifi...

İngiltere'de yayınlanan The Guardian gazetesi, Türk usulü menemen tarifi yayınlamıştı. Türkiye'deki "Menemen soğanlı mı, soğansız mı?" tartışması da yazıda yer almıştı. "Türk biberi, domates ve yumurta: Kusursuz menemen nasıl pişirilir?" başlıklı yemek tarifi yazısında menemen yapmanın sırrını anlatan gazete menemen için "domatesli omlet" ifadesini kullanmıştı.

Guardian'dan sonra bu kez ABD merkezli New York Times, Türk mutfağının beğenilen lezzetlerinden çılbırı sayfalarına taşıdı.

Haberde "Haşlanmış yumurta ve baharatlı tereyağlı sarımsaklı yoğurttan oluşan bu geleneksel Türk yumurta yemeği zengin, lezzetli ve hafif acıdır. Tipik olarak diğer yemeklerin arasında meze olarak servis edilir, yumurtaları haşlamak için gereken sürede bir araya gelen hafif bir öğle yemeği veya brunch için yabilirsiniz. Başlanğıç için, Türkiye'de yaygın olan daha koyu yoğurdu yakalamak için Yunan yoğurdu tercih edebilirsiniz. Ardından, biberi tereyağı veya zeytinyağında ısıtın" denildi.

New York Times'ın tarifinde malzemeler şöyle:

2 porsiyon
  • oda sıcaklığında kalın, süzme yoğurt (Yunan yoğurdu gibi)
  • 1 küçük diş sarımsak, ince rendelenmiş
  • 3 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı veya zeytinyağı (veya her ikisinin bir kombinasyonu)
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 4 büyük yumurtalar
  • 2 yemek kaşığı beyaz sirke
  • Tuz ve biber
  • Garnitür için kıyılmış taze dereotu veya maydanoz yaprakları (isteğe bağlı)
  • Servis için kızarmış ekmek veya gözleme

Tarif

  1. Adım 1

    Orta ateşte kaynatmak için orta boy bir tencereye su koyun.

  2. Adım 2

    Sarımsaklı yoğurdun hazırlanışı: Küçük bir kasede yoğurt ve sarımsağı karıştırın. Yaymak için bir kaşığın arkasını kullanarak iki sığ kaseye bölün.

  3. Adım 3

    Küçük bir tencerede veya tavada, tereyağını veya zeytinyağını orta ateşte ısıtın. Biberi ekleyin ve yaklaşık 30 saniye kokulu olana kadar karıştırın; ateşten alın.

  4. Adım 4

    Yumurtaları dört ayrı küçük kaseye kırın. Kaynayan suya sirkeyi ekleyin. (Suyun kısık ateşte kaynatın) Oluklu bir kaşık kullanarak suyu bir girdap verin, ardından yavaşça bir yumurta ekleyin. Ardından diğer yumurtalarını ekleyin. Yumurtaları beyazlar tamamen pişene kadar 2 ila 3 dakika pişirin.

  5. Adım 5

    Oluklu kaşığı kullanarak, her bir yoğurt kasesine 2 yumurta aktarın, birer birer kaldırın ve fazla suyu çıkarmak için kaşığın altını katlanmış bir kağıt havluyla silin.

  6. Adım 6

    Yumurtaları tuz ve karabiberle çeşnilendirin, ardından baharatlı tereyağı gezdirin ve kullanılıyorsa otlar serpin. Ekmek ile servis yapın.