Çocukların en sık zehirlendiği maddeler: Onlar evde her zaman göz önündedir
Çocuklar için potansiyel tehlikelerin listesi uzundur. Örneğin ilkbahar ve yaz aylarında çakmak gazı içen çocuklar hastanelere kabul edilmeye başlanıyor ve bir tür ilaç içenler daha da sık kurtarılıyor. Ve tabii ki ev kimyasalları her zaman üst sıralarda yer alıyor.
“Bulaşık makinesi deterjanı çocuklardaki zehirlenme vakalarında tartışmasız lider”diyor toksikolog. "Gerçek şu ki, en sık kullanılıyor ve aynı zamanda ebeveynler onu mutfak masasının üzerinde gözetimsiz bırakarak kaldırmayı unutuyor."
Ayrıca doktor çocukların diş macunu ya da tuzla yalnız bırakılmasını da önermiyor.
Toksikolog, "Bir çay kaşığı tuz bile çocukta zehirlenmeye neden olabilir" diye uyarıyor.
— Aynı durum diş macununun içerdiği florür için de geçerlidir. Elbette riskler o kadar da büyük değil: Zehirlenmenin ilk belirtileri vücut ağırlığının kilogramı başına 5 miligramdan sonra ortaya çıkıyor. Yani 15 kg ağırlığındaki bir çocuğun zehirlenmesi için tek seferde yaklaşık 2 tüp çocuk diş macununu veya yarım tüp yetişkin florürle zenginleştirilmiş diş macununu yutması gerekiyor.”
Zehirlenmenin ilk belirtileri karın ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesidir. Ağır vakalarda bebek bilincini kaybeder ve kasılmalar yaşamaya başlar. Her durumda yapılacak ilk şey bir doktora danışmaktır.
Efsane: Süt sizi toksinlerden koruyacaktır
Doktor hiçbir durumda zehirlenmiş bir çocuğa süt verilmesini önermez, ancak çoğu kişi sütün zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştıracağına inanır. Aslında bağırsaklarda birikimlerine katkıda bulunma olasılığı daha yüksektir.