Bu nükleer pil, yeniden şarj edilmeden 50 yıl dayanabiliyor:Yakında satışa sunulacak!

Bu nükleer pil, yeniden şarj edilmeden 50 yıl dayanabiliyor:Yakında satışa sunulacak!
Çinli bilim insanları, yeniden şarj edilmeden 50 yıla kadar enerji üretebilen “sonsuz” bir nükleer pil yarattılar . Betavolt yetkilileri, teknolojinin enerji kaynağı olarak nikelin radyoaktif izotopunu kullandığını ve halkın kullanımına sunulacak türünün ilk örneği olacağını söyledi.

2025 yılında satışa çıkması gerekiyor.

"BV100" adı verilen yeni pil, madeni paradan daha küçük (15 x 15 x 5 milimetre). Ancak aynı zamanda 100 mikrowattlık bir güç üretiyor. Şirket temsilcilerine göre, akıllı telefon gibi cihazlarda kullanılmasına izin verilirse gelecekte prensipte pili şarj etmeye gerek kalmayacak.

Florida Üniversitesi'nden malzeme bilimcisi Juan Claudio Nino, nükleer pillerin köklü bir teknoloji olduğunu söylüyor. İlk olarak 1950'lerin başında geliştirilen bu cihazlar, radyoaktif izotopların diğer elementlere bozunması sırasında açığa çıkan enerjiden yararlanıyor. Radyoaktif element bozulduğu sürece pil enerji üretmeye devam edecek.

Bu, nükleer pillerin tipik olarak birkaç on yıllık bir ömre sahip olduğu anlamına gelir. Genellikle ekipmanın yıllarca gözetimsiz bırakılabileceği uzay aracına veya otomatik bilim istasyonlarına güç sağlamak için kullanılırlar. Ayrıca kalp pillerinde de kullanılırlar. BV100 pili, radyoaktif kaynak olarak nikel-63 kullanıyor; Nino, bunun beta yolu yoluyla bakıra dönüştüğünü açıkladı.

“Basit bir ifadeyle, bir elektron yayan, protona (pozitif atom altı parçacık) dönüşen bir nötronunuz (nötr atom altı parçacık) var. Bu elektronla bir şeyler yapabilirseniz, o bir elektrik kaynağıdır."

BV100, bu elektronları yakalamak ve bunları pil aracılığıyla düzenli bir şekilde iletmek için bir yarı iletken katman kullanır. Radyoaktif nikeli, özellikle verimli bir yarı iletken malzeme olan iki ultra ince elmas tabakası arasına sıkıştırır ve radyoaktif bozunmayla salınan elektronları faydalı elektrik akımına dönüştürür.

"BV100" adı verilen yeni pil, 100 mikrowatt güç üretiyor

Tek bir pilden maksimum güç elde etmenin zorluğu bilim adamları tarafından hala araştırılıyor ancak bu arada Betavolt, 2025'te 1 watt'lık bir pili piyasaya sürmeyi planlıyor; bu, standart bir cep telefonu için gereken 2-6 watt'a çok daha yakın. Bu arada şirket, cihaza iletilen gücü artırmak için pillerini birleştirmeyi önerdi.

Şirket ayrıca stronsiyum-90, prometyum-147 ve döteryum dahil olmak üzere nükleer pilinin gelecekteki versiyonlarında çeşitli nükleer izotopların kullanımını araştırmayı planlıyor.

Etiketler :