Bu dolma tarifine bayılacaksınız... Biber, kabak, patlıcan... İşte en lezzetli dolma tarifi! Dolma nasıl yapılır?

Bu dolma tarifine bayılacaksınız... Biber, kabak, patlıcan... İşte en lezzetli dolma tarifi! Dolma nasıl yapılır?
Biber, kabak, patlıcan dolması... Vazgeçilmeyen Türk lezzetlerinden. Haberimizde yer alan sır sayesinde Türk mutfağının en güzel ''patlıcan dolması, kabak dolması veya biber dolmasını'' pişirebileceksiniz.

Biber dolması, kabak dolması veya patlıcan dolması pişirirken bilmeniz gereken bazı detayları sizler için derledik. Eğer yaptığınız dolma dağılıyorsa bu sırlar işinize yarayacak.

  • Kıymalı yapacaksanız kıymayı iki kez çektirin.
  • Sebzelerin iyi durumda olmasına dikkat edin.
  • Zeytinyağlı yapın.
  • Ölçüleri iyi ayarlayın
  • Kısık ateşte pişirin
  • Yemeği pişirirken dolmaların üzerine bir kapak kapatın. Bu kapak sayesinde yemek hem iyi pişecek hem de asla dağılmayacak.


Şimdi dilerseniz dolma tariflerimizi sizlerle paylaşalım;

Biber dolmasının daha lezzetli olmasını sağlayan tarif paylaşıldı. Aşçılara göre söz konusu tarif en lezzetli tarifler arasında yer alıyor. İşin sırrı ise içine eklenen nane de gizli.

BİBER DOLMASININ TARİFİ

  • Yarım kg dolmalık biber
  • Her bibere 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Maydanoz
  • 2-3 adet domates
  • Karabiber
  • Tuz
  • Nane
  • Sıvıyağ- zeytinyağı

Biber dolmasının hazırlanışı

  • Dolmalık biberlerin içlerini temizleyin.
  • Domates ve soğanları küçük küçük doğrayın.
  • Domatesin kenar kısımlarını biberlerinizin üzerini kapatmak için kullanacaksınız bu sebepten dolayı önce kapatmak için kullanacak kısımlarınız keserseniz daha iyi olur.
  • Bir kaba hazırladığımız salça, pirinç, soğan, karabiber, domates, maydanoz, tuz, çok az sıvıyağ ve naneyi ekleyip iyice karıştırın.
  • Daha sonra bu harcı biberlere doldurun.
  • İçine harç koyduğunuz biberleri, tencereye dizin.
  • Harcı yaptığınız kabın içerisine sıcak su koyun.
  • Göz kararı olacak şekilde biberlerin yarısına kadar gelecek şekilde kabın içine koyduğunuz suya 1 yemek kaşığı salça ekleyip ve eritin.
  • Bu karışımı biberlerin üstüne gelmeyecek şekilde tencereye, biberlerin yarısına kadar dökün.
  • Kesmiş olduğunuz domateslerle biberlerin üst kısımlarını kapatın.
  • Daha sonra biberlerinizin üzerine çok az zeytinyağı veya sıvıyağ gezdirin.
  • Yemeğinizi kısık ateşte pişirip biraz dinlendirdikten sonra yoğurtla beraber sevdiklerinizle paylaşın.

KABAK DOLMASININ TARİFİ

Kabak dolması denince akla Girit gelir. Sizlerle Girit usulü kabak dolmasının tarifini paylaşacağız.


Malzemeler:

  • 8 adet iri kabak veya Girit kabağı
  • 200 gram taze fasulye
  • 1 adet ha­vuç
  • 100 gram iç bezelye
  • 200 gram iç bakla
  • 1 demet dereotu
  • Tuz, karabiber
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Hazırlanışı:

  • Kabakların içlerini küçük bir kaşıkla boşaltın.
  • Dışlarına çizikler atıp, tuzlu kaynar suda 10 dakika bekletin.
  • Havucu soyun, uzunlamasına ince çubuklar halinde kesin.
  • Taze fasulyeyi ayıklayıp 2’ye bölün.
  • Tuzlu kaynar suda 20 dakika haşlayın.
  • Tuzlu kaynar suda, 8 dakika iç baklaları, 20 dakika kabakları kaynatıp çıkarın.
  • Dış kabuklarını soyun. Bezelyeleri 10 dakika tuzlu kaynar suda bırakın, süzün.
  • Sıvı yağın içine sebzeleri katın, tuz ve karabiberle tatlandırın.
  • Hazırladığınız içi kabaklara doldurun, 200 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.
  • Üzerini dereotu yapraklarıyla süsleyin.


PATLICAN DOLMASININ TARİFİ

Patlıcan dolması en iyi kuru patlıcanla yapılmaktadır. İşte patlıcan dolması yaparken bilmeniz gereken tarifi:

  • 10 adet kuru patlıcan
  • 1 kuru soğan (büyük boy)
  • 7 diş sarımsak
  • 1 su bardağı pirinç
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • Yarım su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz (Arzuya göre miktarı azaltıp artırabilirsiniz)
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • İsteğe göre maydanoz ve dereotu

Pişirmek için;

  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi ya da sumak ekşisi


Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması nasıl yapılır?

  • Önce patlıcanların acısını çıkarmak için kaynar suda haşlayıp süzün.
  • Bu sırada küçük küçük doğranmış soğan ve sarımsakları zeytinyağında ölünceye kadar kavurun.
  • Üzerine salça ekleyin ve biraz daha kavurduktan sonra yıkanmış pirinçleri karışıma ekleyin.
  • Bir iki dakika harcı kavurduktan sonra, şekeri ve suyu ekleyip suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
  • Pirinçler suyunu çekince baharatları ve arzuya göre doğranmış maydanoz ve dereotunu harca ekleyin.
  • Haşlanan ve ılıyan patlıcanları ağzında bir parmak boşluk kalacak şekilde iç iç harç ile doldurun.
  • Sıkı sıkı yerleştirilen patlıcanların üzerine hafif tuz serpip, bir parmak altlarına gelecek şekilde salçalı suyu dökün.
  • Pişirirken dağılmaması için dolmaların üstüne porselen bir tabak yerleştirin.
  • 10 dakika piştikten sonra tabağı aralayıp, tencereye sumak ya da nar ekşisini ekleyin.
  • 15 dakika kadar daha pişirin. Zeytinyağlı kuru patlıcanlı dolmanız hazır! Afiyet olsun...