Bir kişinin midesi bir jileti eritebilir ve Eyfel Kulesi yaz aylarında 15 cm "büyür": Beş şaşırtıcı bilimsel gerçek

Bir kişinin midesi bir jileti eritebilir ve Eyfel Kulesi yaz aylarında 15 cm "büyür": Beş şaşırtıcı bilimsel gerçek
İnsan midesi bir jileti eritebilir ve Eyfel Kulesi yaz aylarında 15 cm "büyür": beş şaşırtıcı bilimsel gerçekDünyanın dört bir yanındaki bilim insanları ve laboratuvarlar, yalnızca etraftaki her şeyi değil aynı zamanda uzayın derinliklerini de inceleyerek çeşitli bilgi alanlarını araştırıyor. Bazen de öğrendikleri gerçeklik algımızı alt üst ediyor.

Örneğin, insan midesi bir jileti eritme yeteneğine sahiptir ve Paris'in en önemli mimari anıtı olan Eyfel Kulesi her yaz 15 santimetre "büyür".Gezegen ve insanlar hakkındaki beş şaşırtıcı bilimsel gerçeğin açıklamalarını bir arada:

1. İnsan midesi jiletleri eritebilir

jilet.jpg

Mide, yüksek pH'a (hidrojen indeksi) sahip kostik hidroklorik asit sayesinde yiyecekleri sindirir. Asitler 0'dan 14'e kadar bir ölçekte derecelendirilir (PH seviyesi ne kadar düşükse asit o kadar güçlüdür). İnsan mide suyunun asitliği genellikle 1,0-2,0'a ulaşır ve bilim adamları bunun bir jilet bıçağını çözebilecek güce sahip olduğuna inanırlar. Aynı zamanda asit, midenin mukoza zarını da etkiler ancak her dört günde bir tamamen yenilenir.

Sonuçta, mucizevi bir şekilde kendisini hemen midede bulursa, öncelikle epitelyumu defalarca hasar görecek ve bu da iç kanamaya yol açacaktır. Böylece, cerrah bıçağı çıkarmadan veya alınan yaralanmalar nedeniyle insan vücudu çalışmayı durdurmadan (yani asit üretme ve mide içeriğini karıştırma/pompalama) oksidasyon sürecinin tamamen bitmesi için zaman kalmayacaktır.

2. Gezegende güneş sistemindeki yıldızlardan daha fazla ağaç var

NASA uzmanlarına göre Samanyolu galaksisinde 400 milyar kadar yıldız var ancak Dünya'daki ağaç sayısının 3 trilyondan fazla olduğu tahmin ediliyor.

3. Su aynı anda hem kaynayıp hem de donabilir

Bilimde buna "üçlü nokta" denir. Böyle bir süreç, sıcaklık ve basınç, maddenin üç fazının (gaz, sıvı ve katı) termodinamik dengede bir arada bulunması için yeterli olduğunda meydana gelir.

4. Hawaii her geçen yıl Alaska'ya yaklaşıyor

Yerkabuğu birkaç büyük parçadan oluşur - tektonik plakalar. Bu plakalar üst mantoyla birlikte sürekli hareket halindedir. Hawaii, Alaska'nın da bulunduğu Kuzey Amerika Plakası'na doğru yavaş yavaş kuzeybatıya doğru sürüklenen Pasifik Plakasının ortasında yer almaktadır. Tektonik plakaların bir kişinin tırnaklarının büyümesiyle aynı hızda hareket etmesi ilginçtir.

5. Eyfel Kulesi yaz aylarında 15 cm "büyüyor"

eyfel.jpeg

Bu eşsiz modern mimari parçasını yaratmak için tek başına 6.300 tondan fazla demire ihtiyaç vardı. Ancak bu devasa yapının, kulenin yapıldığı çeliğin hasar görmeden genişleyip büzülmesini sağlayan özel sıcaklık dengeleyicilerle inşa edildiği ortaya çıktı.

Yaz aylarında çelik ısındığında genleşmeye başlar ve daha büyük hacim kaplar. Buna termal genleşme denir. Tersine, kışın sıcaklıktaki bir düşüş hacim ve sıkıştırmanın azalmasına neden olur. Bu nedenle Eyfel Kulesi'nin kış ve yaz yükseklikleri 15 cm farklılık göstermektedir.

Bu nedenle genel olarak köprü gibi büyük yapıların tamamı hasar görmeden boyut değiştirmeye olanak sağlayan genleşme derzleri ile inşa edilir.

Etiketler :