Bir Çatal Fazlası Zarar! Ramazan'da O Tabaktan Uzak Durun!

Bir Çatal Fazlası Zarar! Ramazan'da O Tabaktan Uzak Durun!
Ramazan sofralarının olmazsa olmazlarından tatlıya dikkat etmek gerekiyor. Uzun süren açlıktan sonra yediğiniz tatlılar sağlığınızda olumsuz etkiler yaratabilir.

Ramazan ayı boyunca şişkinlik, hazımsızlık, ödem, kabızlık, ishal, mide gazı gibi şikayetlerin yaşanmaması için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.

Diyetisyen Serkan Aksoy, ramazan ayında tatlı tüketimi konusunda uyarılarda bulundu.

Tatlı ihtiyacının neden arttığına değinen Aksoy, “Ramazan ayında tatlı ihtiyacı artar. Gün içerisinde uzun açlık süresi nedeniyle plazma glukoz seviyesi düşer ve tatlı ihtiyacı artar. Aynı zamanda gün boyu yeterli düzeyde karbonhidrat alınmadığından beynin tek enerji kaynağı olan glukozdan mahrum kalması sonucunda en hızlı enerji kaynağı olarak bilinen tatlı isteği, normal zamana göre daha fazla oluşur” dedi.

1710495952110-thumbs-b-c-acd-93003-eac-708-d-76-e-4-f-5-c-6-f-64-eae-59-f.jpg

TATLİ İHTİYACINI DOĞAL YOLLARLA GİDERİN

Sağlıklı beslenmek için tatlı tüketiminde nelere dikkat etmemiz gerektiğini belirten Aksoy, “Sağlıklı beslenmenin temelinde önden sindirilmiş olarak bilinen beyaz un, beyaz şeker ve basit karbonhidrat tüketmenin organizma açısından uzun vadeli komplikasyonlara neden olabileceği gerçeği unutulmamalıdır. Tatlı ihtiyacının meyve, bal, pekmez ve kuru meyvelerle yapılmış tatlılarla giderilmesi en doğru yoldur. Alışkanlık gereği tatlı atakları, yeme sıklığı ile doğru orantılı olduğundan tatlı tüketilecekse içeriğine dikkat edilmelidir.

Özellikle protein ve yağ içeriği açısından kan şekerinin hızlı artmasını engellemek için tatlı, süt ile yapılanlardan tercih edilmelidir. Tatlıyı sert kabuklu meyvelerden ceviz, fındık, badem ve fıstık türleriyle birlikte tüketmenin daha doğru olacağını söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.