Bilim kurgu filmleri gerçek oldu:Yapay zeka savaş robotları geliyor

Bilim kurgu filmleri gerçek oldu:Yapay zeka savaş robotları geliyor
Yapay Zekanın babası olarak bilinen Geoffrey Hinton, yapay zekanın tehditlerine karşı uyarıda bulunan İngiliz-Kanadalı bir profesör ve bilim adamıdır. “Bahsettiğim tehdit varoluşsaldır. Tehdit şu ki bu şeyler bizden çok daha akıllı hale gelecek ve yönetimi ele geçirecekler. Hinton, RTÉ News'e verdiği demeçte , "Potansiyel tehditler bizi aşmadan önce onlarla yüzleşmemiz gerekiyor" dedi.


Yapay zekanın vaftiz babası, bunun varoluşsal bir tehdit olduğunu söylüyor

Hinton, geçen yıl 10 yıldan fazla çalıştığı İnternet şirketi Google'dan ayrıldı. Yapay zekanın oluşturduğu riskler hakkında tamamen sansürsüz konuşabilmek için ayrıldığını söyledi.

“Yapay zekanın tehlikeleri hakkında konuşmak için ayrıldım. Bunu Google üzerinde yaratacağı etkiyi düşünmeden yaptım" diye yazdı Mayıs ayı başlarında X platformunda (eski adıyla Twitter).

Geoffrey Hinton Google'dan ayrıldıktan sonra defalarca yapay zeka konusundaki endişelerinden bahsetti. “Bahsettiğim tehdit varoluşsaldır. Hinton, verdiği demeçte, "Tehdit şu ki bu şeyler bizden çok daha akıllı olacak ve yönetimi ele geçirecek" dedi.

Hinton aynı zamanda yapay zekanın insan zekasını geçip geçemeyeceğini söylemenin de kolay olmadığını kabul ediyor. Bunun olma ihtimalinin ne olduğunu düşündüğünü açıkladı. Profesör Hinton, "İnsanlar Elon Musk'u seviyor ve ben bu olasılığın yüzde 10 ila 20 olduğunu düşünüyorum" diye açıklıyor.

Profesör Hinton yapay zekanın diğer etkilerinden de bahsediyor. Bunlar çoğunlukla yanlış bilgilendirmeyi veya iş kaybını içerir. Hinton, yapay zeka tabanlı silahların da geliştirilebileceğinden korkuyor. "Tehditlerden biri, zengin ülkelerin daha küçük ve daha fakir ülkelere karşı savaş açmasını önemli ölçüde kolaylaştıracak 'savaş robotları'. Bu robotların mutlaka geleceğini düşünüyorum” diye ekliyor Hinton.

Geoffrey Hinton, özellikle teknoloji devi olan ülkelerde düzenleme getirilmesini öneriyor. Yapay zekanın geliştirilmesinde güvenliğin bir öncelik olmasını istiyor. Profesör, "Hükümetler büyük şirketler üzerinde baskı oluşturabilir ve güvenlik konusunda önemli çalışmalar yapabilir" tavsiyesinde bulunuyor.

Profesör Hinton yapay zekaya karşı uyarıda bulunsa da, onun muazzam avantajlarına da vurgu yapıyor. Ağırlıklı olarak sağlık ve tıp alanında. Çalışmalarından dolayı Dublin Üniversitesi'nden Odysseus Madalyası aldı.

Ayrıca verdiği kararlardan pişmanlık duymamasını da sağlar. “Son zamanlarda yapay zekanın beklediğimden çok daha hızlı geliştiği ortaya çıktı. Bu endişe verici ama kararlarımdan hiçbirinden pişmanlık duymuyorum" diye sözlerini tamamladı Profesör Hinton.