Bıçak bilemenin püf noktaları

Bıçak bilemenin püf noktaları
Bıçak ağzını keskinleştirmek nispeten basit bir iş gibi görünse de bu işi becermeye çalışıldığında en iyi ihtimalle vasat sonuçlar elde ediliyor. En kötü senaryoda ise bıçağa onarılamayacak şekilde hasar veriliyor. İşte bir bıçağı en iyi şekilde bilemenin püf noktaları:

Keskin tarafında mikroskobik düzeyde çok sayıda tırtık bulunduğundan dolayı bıçakların keskin bir alet olduğunu hatırlamanız gerekiyor. Bu çentikler kullanma miktarına göre düzleşerek keskinliğini kaybeder hale geliyor. Bunun sonucunda da keseceğiniz şeyi artık kesemez hale gelirsiniz. Bıçak bileme üzerine Fine Dining Love'ın sunduğu püf noktaları çevirdik.

Mükemmel bilemenin sırları

"Bileme", bıçağın ince tırtıklarının mümkün olduğunca eski haline getirilmesi anlamına geliyor. Bir bıçağın ne kadar keskinleştirildiğini çıplak gözle görmek zor olduğundan, basit bir iş değil. Bu nedenle, dayanıklı ve benzersiz bilemeyi garanti etmek için bazı teknik kriterleri uygulamak gerekiyor.

Temelde iki tür bileme bulunuyor: Başka bir bıçak veya bileyici ile yapılabilen "bakım" ve bıçak kötü kestiğinde gerekli olan gerçek bileme veya "taşlama". Bu durumda genellikle bir bileme taşı veya bileyici kullanılır.

Bileme taşı, genellikle seramik veya elmas kaplamalı bir malzemeden yapılıyor ve bıçağı sürtme yoluyla keskinleştiriyor. Bıçak bileme makinesinin klasik "tekerleği" de bu kategoriye girse de manuel versiyona kıyasla yağ veya su ile yağlanması gerekiyor. Manuel bileme taşını da bir miktar bileme yağı ile yağlamak iyi bir uygulama olur.

Bu noktada bıçak, bileme taşı üzerinde kesici kenarının ters yönünde kaydırılmalı. Uygulamanız, taşlama için kullanılan daha kaba tarafta başlayıp daha sonra bileme için kullanılan daha keskin tarafa geçmeli.

Açı meselesi

Hız, hareketin tutarlılığı ve açı kadar önemli değil. Biz hayatımızı basitleştirmeye çalışıyoruz: Bileme taşı ile bıçak arasındaki açı ne kadar küçükse, bıçak o kadar keskin olur.

Peki çok küçük bir açıyla bilemek gerekli mi? Hayır, çünkü bileme aynı zamanda daha fazla kırılganlık anlamına gelir. Dolayısıyla bıçak ne kadar keskinse, o kadar sık bilenmesi gerekir. Deneyimle birlikte, tam olarak doğru dengeyi sağlayan bir açı bulmak gerekir. Birçok kişiye göre, mükemmel bileme için açı 20°'dir.

Bileyici

Bakım amaçlı bileme için kullanılan bir alet olan bileyici, bileme taşına kıyasla daha hafif bir işlem sunar ve buna "yeniden hizalama" adı verilir: Pratikte işlevi, yoğun kullanımla farklı yönlerde bükülen bıçağın mikroskobik girintisini tekrar aynı hizaya getirmektir.

Bileyicinin kullanımı basittir: Sıkıca tutun ve bıçağın uzunluğu boyunca doğrusal ve sürekli bir hareketle kaydırın. Bıçağın alete göre açısı yaklaşık 20° olmalı.

Bakım bileme işlemi, bıçak kesme yetisini kaybetmeye başlar başlamaz sık sık yapılabilir. Bileyici artık yeterli olmadığında, bileme taşına geçebilirsiniz.

Son bir numara: Kahve fincanı kullanın. Acil bir durumdaysanız ve aletiniz de yoksa, seramik bir kahve fincanı alın, ters çevirin ve bıçağı fincanın alt kenarından her zaman 20 derecelik açıyla 10-12 defa geçirin.

Kaynak:halktv.com.tr Dış Haberler Servisi

Etiketler :