Ayakkabılardaki küf nasıl temizlenir? Ayakkabıları saklamanın etkili yolları

Ayakkabılardaki küf nasıl temizlenir? Ayakkabıları saklamanın etkili yolları
Akşam ve sabahların giderek soğuması, gardıroplarımızın derinliklerinden kışlık kıyafetleri ve ayakkabıları çıkarmaya başlamamıza neden oluyor. Ne yazık ki hoş olmayan bir sürprizle karşılaşabiliriz ve ayakkabılara küf bulaştığı ortaya çıkabilir. Evet ayakkabılar da küflenebilir. Neyse ki onları hemen atmak zorunda değilsiniz. Küf bulaşmış ayakkabıları kurtarmanın birkaç yolu vardır.


AYAKKABINIZDA KÜF OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARSINIZ?


Kaçırmak oldukça zor. Yoğun ve çok hoş olmayan küf kokusunu fark edeceksiniz. Bazen bu koku bodrum katlarında da hissedilebilmektedir. Ayrıca ayakkabıların yüzeyinde bir kaplama oluşacaktır. Beyaz, gri, yeşilimsi veya kahverengi olabilir. Küf, hem doğal deriden hem de suni malzemelerden yapılmış ayakkabılara zarar verebilir. Ayakkabı bağcıklarında bile bulunabilir.

AYAKKABILARDAN KÜF NASIL ÇIKARILIR?

ayakkabi-fircalamak.webp


İlk adım, görünür küf salgınlarını mekanik olarak ortadan kaldırmaktır. Bunun için sert bir fırça kullanın ancak sert bir şekilde bastırmaktan kaçının. Bu şekilde kalıbı derinlemesine ovalayabilirsiniz. Daha sonra ılık suya batırılmış yumuşak bir bez kullanarak kalıntıyı çıkarın.

Bir sonraki aşamada paha biçilmez sirke devreye giriyor. 1:1 oranında su ile seyreltilmelidir. Ayakkabının tamamını bu solüsyonla nazikçe fakat iyice yıkayın. Daha sonra kağıt havluyla kurulayın ve açık havada kurumaya bırakın. Ancak ayakkabılarınızı ısı kaynaklarının yakınında kurutmamanız daha iyi olur çünkü bu onlara zarar verebilir. Radyatör üzerine koymayın veya güneş ışığına maruz bırakmayın.
Sirke yerine yüzde 10 oranında da kullanabilirsiniz.
Süet ayakkabılar için sirke yöntemi uygun değildir. Bu tür ayakkabıların sahipleri ispirto veya amonyak suyunu kullanabilirler.
Ayakkabıları küften temizlerken, bunu iyi havalandırılan bir yerde, tercihen açık havada yapmayı unutmayın. Bu sayede zehirlenme riskini minimuma indirmiş oluyoruz.

KÜFLÜ AYAKKABILAR NASIL KURTARILIR?


Kalıbın ayakkabılardan tamamen çıkarıldığından emin olmak için ayakkabıları birkaç saat dondurucuya koymaya değer. Düşük sıcaklık çoğu mantarı öldürür.

ayakkabi-dondurucu.webp

Ev ilaçlarını kullanmak istemeyen kişiler profesyonellerin hizmetlerinden yararlanabilirler. Bazı ayakkabıcılar ayakkabıların sterilizasyonunu ve dezenfeksiyonunu sunmaktadır. İşlem birkaç dakika sürer ve neredeyse yüzde 100'ü ortadan kaldırır. mantarlar ve bakteriler.

GELECEKTE AYAKKABILARIN ÜZERİNDE KÜF OLUŞMASI NASIL ÖNLENİR?


Ayakkabılara uygun şekilde bakım yapılmalıdır. Macunları veya emprenyeleri kullanabilirsiniz. Ancak en önemli şey onları temiz tutmaktır. Balkonda ayakkabılarınızı düzenli olarak havalandırmanızda fayda var. Her gün aynı kıyafetleri giymemek de iyidir. Kuru ve havadar bir yerde saklanmalıdırlar. Ve asla ıslak ayakkabıları dolaba koymamalısınız. Önce tamamen kurumaları gerekir.

Ayaklarınızın sağlığını ve hijyenini korumak da çok önemlidir. Aşırı terleme sorunu yaşıyorsak bir doktora başvurmamızda fayda var. Ayaklarınız için özel ürünler satın alabilirsiniz. Piyasada ayrıca çeşitli deodorantlar ve ayak pudraları da mevcuttur. Ev yapımı ve ekolojik yöntemleri seviyorsanız geceleri ayakkabınıza çay poşetleri veya toz çay koymayı deneyin. Talk veya kabartma tozu da işe yarayacaktır. Hoş olmayan kokuları nötralize etmeye, nemi emmeye ve bakteri ve mantarların büyümesini önlemeye yardımcı olacaklar. Ayakkabılardaki hoş olmayan kokuyu gidermenin birçok yolu vardır ve denemeye değerdir.

Ayrıca depolama yerine de dikkat etmeye değer. Sorunun kaynağı ayakkabıların kendisi değil, onları sakladığımız dolap olabilir. Temiz tutmayı unutmayın. Nemi emen poşetlerin kullanılması da yardımcı olabilir .

Etiketler :