Akşamları neden ayaklarımızın yandığını hissederiz?
. Kan dolaşımındaki değişiklikler, uygunsuz ayakkabı kullanımı, hormonal bozukluklar veya ayak tendonlarında veya kaslarında meydana gelen yaralanmalar (örneğin plantar fasiit) de ayaklarda yanma hissine neden olabilir.
Akşamları ayak yanmasının en yaygın nedenleri şunlardır.
1. Diyabetik nöropati Diyabetik nöropati sinir hasarı ile karakterizedir. Bunu, başta ayaklar ve eller olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde hassasiyetin azalması izler ve bu da uyuşukluk, ağrı ve yanma gibi semptomlara yol açar. Bacaklarım neden akşamları yanıyor - ne olduğunun belirtisini öğrenin
2. Plantar fasiit
Plantar fasiit, ayak tabanında bulunan fibröz bir doku olan fasyanın iltihaplanmasıdır; ayakta ağrı, yanma hissi ve yürürken ve koşarken rahatsızlık gibi semptomlara neden olur. Bu durum genellikle uzun mesafe koşusu gibi yüksek etkili aktiviteler yapan veya uzun süre yüksek topuklu ayakkabı giyen aşırı kilolu kişilerde daha sık görülür; Ayrıca ayakta artrit veya kemik kırığı varsa. Uzun süre ayakta durmaktan kaçınmak ve koşma gibi egzersizler sırasında oluşan stres miktarını azaltmak plantar fasiit semptomlarını hafifletir.
3. Zayıf dolaşım
Venöz veya arteriyel yetmezlik olarak da bilinen zayıf dolaşım, kanın alt ekstremitelerde düzgün şekilde dolaşamaması sonucu ortaya çıkar ve ayaklarda ağrı, şişlik, uyuşukluk ve yanmaya neden olur. Belirtiler genellikle saatlerce ayakta durduktan sonra akşamları daha kötüleşir ve bacaklar yüksekte tutulduğunda rahatlar.
4. Ayaklardaki değişiklikler
Gün içerisinde yoğun fiziksel egzersizler, uygunsuz ayakkabı giyilmesi gibi durumlarla ayaklara aşırı yük binebilir; ayrıca düz ayaklar, bunyonlar ("eklem eklemleri"), Charcot-Marie-Tooth hastalığı, özellikle günün sonunda ayaklarda yanmaya neden olan nasırlar gibi kemik ve kaslardaki değişiklikler nedeniyle. Bu gibi durumlarda, semptomları değerlendirmek ve en iyi tedaviyi önermek için bir ortopedi uzmanına danışmak gerekir: fizyoterapi seansları, ağızdan veya topikal ilaçlar, ayakkabı tipinin düzeltilmesi ve kaslarda ve kaslarda tıkanıklığı azaltmak, ağrıyı ve yanmayı hafifletmek için tabanlık kullanmak. bacak kemikleri.
5. Enfeksiyonlar
Örneğin herpes virüsü, zona veya HIV enfeksiyonları da vücudun periferik sinirlerinde iltihaplanmaya yol açarak ayaklarda ağrıya, uyuşukluğa ve yanmaya neden olabilir. Bu durumda, enfeksiyonun türüne göre ilaçları, ayrıca bulaşıcı ajanla mücadele etmek için antiviral ajanları, semptomları hafifletmek için ağrı kesicileri ve antiinflamatuar ilaçları reçete edebilen ilgili doktorun tavsiyelerine uymak önemlidir. Bacaklarınızda yanma hissediyorsunuz - eksik olduğunuz vitamin bu
6. Nadir sendromlar
Eritromelalji - kan damarlarının genişlemesi veya Guillain-Barre sendromu - sinir sistemindeki hücrelerin tahrip olması gibi bazı nadir sendromlar da ellerde, ayaklarda ve özellikle ayaklarda uyuşma, kızarıklık ve yanma gibi semptomlara neden olabilir. Nadir sendromları belirlerken, sendroma göre tedavi önerecek bir hematolog veya nöroloğa danışmak önemlidir. Antidepresanlar, antiinflamatuarlar veya fizyoterapi seansları yoluyla olabilir.
7. B vitamini eksikliği
B1, B6 ve B12 vitaminleri gibi B vitaminlerinin eksikliği periferik nöropatiye neden olabilir. Sinirlerin tahribatıdır, bu da hassasiyetin azalmasına, ellerde ve ayaklarda uyuşma ve yanma hissine yol açar. B vitamini eksikliğinin tedavisi genellikle en az 6 ay boyunca vitamin takviyesi reçete edecek bir beslenme uzmanının rehberliğinde gerçekleştirilir. Bunu yaparken de bir beslenme uzmanının da yardımıyla menünüzde B vitamini kaynağı olan besinleri artıracak ayarlamalar yapmanız gerekir.