Akşam Yemeği Yanına Meze: 10 Dakikada Hazırlayacağınız Şipşak Tarifler
Yayınlanma:
Akşam yemeği mezesiz olmaz diye düşünenlerdenseniz size birbirinden nefis akşam yemeği mezesi tarifi ile geldik. Et veya sebze yemeklerinin yanına çok yakışacak, makarna ve bakliyat yemeklerinin lezzetini katlayacak meze önerileri haberimizde...
Karamelize soğan mezesi, muhammara, semizotlu cacık... Üçü de yapımı 10 dakika sürmeyecek lezzetini çok beğeneceğiniz mezeler! Bu akşam meze tarifini başka yerde aramayın.
Karamelize Soğan Mezesi
Malzemeler
- 2 adet soğan
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Çeyrek çay bardağı su
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- Yarım çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber
- Yarım çay kaşığı kimyon
Yapımı
- Soğanları piyazlık olacak şekilde doğrayın.
- Tavaya zeytinyağı ile birlikte soğanı alarak soğanlar yumuşayıncaya kadar soteleyin.
- Yumuşayan soğanların üzerine şekeri ekleyerek soğanlar hafif uç kısımlarından kızarmaya başlayıncaya kadar soteleyin.
- Kızarmaya başlayınca suyu ekleyerek ocak orta ateşteyken pişirmeye devam edin.
- Birkaç dakika sonra karamelize olmaya başlar.
- Su buharlaşıp karışımın kıvamı koyulaşınca ocağı kapatıp karışımı soğumaya bırakın.
- Soğuyan soğanların üzerine nar ekşisi, tuz ve baharatları ekleyerek karıştırın.
- İster bu haliyle isterseniz süzme yoğurt üzerine ekleyerek servis edin.
Yapımı 10 Dakikanızı Almayacak Muhammara
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çeyrek çay bardağı galeta unu veya ekmek kırıntısı
- 2 diş sarımsak
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 7-8 adet ceviz
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı ucuyla karabiber
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
Yapımı
- Bütün malzemeleri miksere alın
- Salçanın tuz oranına göre tuz ekleyin. Salça tuzluysa tuz eklemenize gerek yok.
- Servis tabağına alın, üzerine pul biber ve zeytinyağı dökün.
- İsteğe bağlı üzerine ceviz koyarak servis edebilirsiniz.
Semizotlu Kuru Cacık
Malzemeler
- 1 demet semizotu
- 2 adet salatalık
- Bir tutam dereotu
- 1 kase yoğurt
- 2 diş sarımsak
- Tuz
Üzeri için;
- Sıvı yağ
- Nane
Yapımı
- Semizotunun yapraklarını ayıklayıp taze ise dallarını da ekleyin.
- Güzelce yıkayıp suyunu süzün. Derin bir kaseye alın üzerine salatalıkları küp küp doğrayın.
- Dereotunu yıkayıp ince ince doğrayın içine ekleyin.
- Bir kase yoğurda sarımsak tuz ekleyip karıştırın. Hazırladığınız yeşilliğin üzerine ekleyip karıştırın.
- Cacığı kaselere paylaştırıp dilimlenmiş salatalıkla süsleyin.
- Bir tavada sıvı yağ ile naneyi biraz kavurup cacığın üzerine gezdirin servis yapın.