Adem ile Havva'nın Kovulduğu Cennet Bahçesi Nerede? Peki Bugün Olsaydı Nerede Bulunurdu?

Adem ile Havva'nın Kovulduğu Cennet Bahçesi Nerede? Peki Bugün Olsaydı Nerede Bulunurdu?
Cennet Bahçesi,Müslümanlık, Hıristiyanlık ve Yahudiliğin hayal gücüne derin bir şekilde yerleşmiş, kutsal kitaplarda geçen bir yerdir ancak gerçek bir konuma mı dayanıyordu? Ve eğer öyleyse, nerede?


Öncelikle bu soruya rasyonel bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Cennet Bahçesi'nin sembolizmle dolu olduğu ve hikayenin rasyonel bir duruşla anlaşılması mümkün olmayan pek çok yönünün olduğu açıktır .
Bununla birlikte, bu mitolojik bahçenin gerçek bir konuma dayandığını varsaymak mantıksız değil.

Cennet Bahçesi nerede bulunur?

Cennetin yerinin insanların ilk yaratıldığı yer olduğu söyleniyor. Adem ve Havva adında çıplak bir çift olan ilk iki insan, sinsi bir yılan ve yasak bir meyve onların (ve dolayısıyla tüm insanlığın) başlarını büyük belaya sokana kadar bu cennette masum bir şekilde dolaştılar. Bu anlatının, insanların çocuksu bir masumiyet ve mutluluk konumundan, özgür irade ve bilginin yanı sıra kötülük ve ölümle tanımlanan bir duruma nasıl düştüğünü sembolize ettiği söyleniyor.
Bahçenin yeri ise Yaratılış 2:10–14'te şöyle anlatılır: “Ve bahçeyi sulamak için Aden'den bir ırmak çıktı; ve o andan itibaren bölünüp dört baş oldu.”
Şöyle devam ediyor: “Birincisinin adı Pişon’dur; altının bulunduğu Havilah diyarının tamamını kapsayan şey budur; ve o ülkenin altını iyidir; bdellium ve oniks taşı var. Ve ikinci ırmağın adı Gihon'dur; bütün Cush ülkesini kapsayan da budur. Üçüncü ırmağın adı ise Dicle'dir; Aşur'un doğusuna doğru giden budur. Dördüncü nehir ise Fırat'tır."
Buradaki anahtar nokta, dört nehrin buluştuğu yerde bulunmasıdır. Bugün de bu nehirlerden ikisini biliyoruz: Türkiye'den başlayıp Suriye ve Irak'a geçerek Basra Körfezi'ne dökülen Dicle ve Fırat.

Güney Irak'ta Fırat, Dicle ile birleşerek Şattü'l-Arab'ı oluşturur ve daha sonra Basra Körfezi'ne akar.
Ancak Pişon ve Gihon isimlerinin neyi kastettiği belli değil. Yüzyıllar boyunca bazı ilahiyatçılar Hindistan'daki Ganj'a ve Mısır'daki Nil'e atıfta bulunabileceklerini öne sürdüler, ancak diğerleri bunun Dünya'nın büyük bir bölümünü kapsayacağını belirtti.

Ancak Dicle ve Fırat'tan söz ettiğimize dayanarak, Cennet Bahçesi'nin Irak ve İran'da bu iki nehrin Basra Körfezi yakınında buluştuğu bir bölgeden ilham aldığını varsayabiliriz. Özellikle İran-Irak sınırında Fırat ve Dicle nehirlerinin birleştiği noktada oluşan Şattü'l-Arab adında bir nehir bulunmaktadır.
Fırat ve Dicle'nin birleştiği yerde Şattü'l-Arab adında mavi yeşil bir nehir.

Afrika'daki Cennet Bahçesi nerede?

Daha bilimsel bir bakış açısıyla: Eğer Cennet Bahçesi'nin insanın kökenini simgelediğine inanıyorsak, o zaman şüphesiz başımızı Afrika'ya çevirmemiz gerekiyor.
İnsanlığın Beşiği olarak adlandırılan yer, Güney Afrika'da Johannesburg'un yaklaşık 50 kilometre (31 mil) kuzeybatısında bulunabilir. Bu bölge, dünyanın herhangi bir yerindeki insan atalarının kalıntılarının en büyük yoğunluğuna ev sahipliği yapıyor. Burada bulunan binlerce fosil arasında araştırmacılar, yaklaşık 3,4 ila 3,7 milyon yıl öncesine tarihlenen erken maymun benzeri bir insan türü olan Australopithecus'un kalıntılarını ortaya çıkardılar .
Modern Homo sapiens'in evrimi 200.000 ila 300.000 yıl öncesine kadar mümkün değildi . Bir kez daha Afrika bu gelişmenin gerçekleştiği yer oldu; modern insanlar büyük ihtimalle ilk kez günümüz Etiyopya civarında bir yerde ortaya çıktı.
Yani eğer bilimsel bir Cennet Bahçesi arıyorsak, Güney Afrika ve Etiyopya en iyi şansımız gibi görünüyor. Ancak bu alanların bir zamanlar dört nehrin buluştuğu bir cennete ev sahipliği yapıp yapmadığını zaman gösterecek.