Acil alarm ilan edildi! Uçuş iptali söz konusu! Maymun çiçeği pandemisi mi geliyor

Acil alarm ilan edildi! Uçuş iptali söz konusu! Maymun çiçeği pandemisi mi geliyor
Dünya yeni bir pandemi süreci mi yaşayacak sorusu tüm vatandaşların tüylerini diken diken ediyor. Afrika Hastalıkları Kontrol Merkezi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden yayılan maymun çiçeği virüsü hakkında kıta genelinde "halk sağlığı acil durumu" ilan etti.

Dünya Kovid-19 sonrasında pandemisinin etkilerini hem ekonomik hem de toplumsal açıdan silemezken bir hastalık haberi de Kongo'dan geldi. Maymun Çiçeği virüsü adı verilen ve Afrika kıtası genelinde acil durum ilan ettiren bu hastalık hızla yayılıyor.

10 MİLYON DOZ AŞIYA İHTİYAÇ VAR

Afrika Hastalıkları Kontrol Merkezi Direktörü Jean Kaseya, Afrika kıtasının 10 milyon dozdan fazla aşıya ihtiyacı olduğunu ancak sadece 200 bin doz aşının mevcut olduğunu belirterek, "2024 yılında 3 milyon dozdan başlayarak Afrika'da 10 milyondan fazla dozu güvence altına almak için net bir planımız var" dedi.

Maymun çiçeği virüsü Afrika'da ortaya çıktı! Maymun çiçeği nedir, tedavisi var mı? İşte maymun çiçeği hastalığı belirtileri - Son Haberler

KULUKÇA SÜRESİ ÇOK UZUN

Uzmanlar yaptıkları açıklamada bu virüsün kuluçka süresinin çok uzun olduğunu ve düzenli kontrol edilmesi gerektiği konusunda uyarılar yapılıyor.

YENİDEN KAPANMA GEREKECEK Mİ?

Uzmanlar yaptıkları açıklamada şu an için bir tam kapanma durumunun olmadığını ama ülkelerin dikkatli olmaları gerektiğini söylüyorlar.

UÇUŞLAR İPTAL Mİ EDİLECEK

Konu hakkında henüz bir uçuş iptali kararı alınmadı ancak riskler artarsa özellikle Afrika kıtası üzerine yapılacak uçuşlar kısıtlanabilir hatta durdurulabilir.

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Nasıl Bulaşır? | Avcılar Hospital

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ MÜ?

Türkiye'de geçmişte mpox virüsü hastalığı tespit edilmiş, hastalar izole edilmiş ve iyileştirilmişti. Resmi kaynaklar, Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgili gerekli tüm önlemleri aldığını belirterek bu yıl Türkiye'de herhangi bir mpox vakası tespit edilmediğini açıkladı. Fakat Afrika'da görevli Türk askerlerinin ve diplomatik misyonların özellikle aşı konusunda dikkatli davranması gerektiği konusunda uyarılar yapılıyor.

63f531c2-ad8e-4a60-8762-00ccdee5ed95.jpg

BELİRTİ GÖSTERMEYEBİLİR

Konu hakkında Halk TV'de Kayda Geçsin programına konuşan Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, hastalığın aktif belirtilerinin bazen gizli olabileceğini ve anlaşılmasının zor olabileceğini aktardı. Belirtilerin bazen eklem ağrıları, vücutta çiçek gibi kabarcıklar, bazense sadece genital bölgede küçük döküntülerle de karşımıza çıkabileceğini de ifade etti.

Maymun Çiçeği Virüsü (Monkeypox) Nedir? Belirtileri ve Korunma Yolları Nelerdir? | Medipol Sağlık Grubu

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Maymun çiçeği, Poxviridae adlı virüs ailesine ve Orthopoxvirus cinsine ait Monkeypox virüsünden kaynaklanan bir hastalıktır. Poxviridae ailesinde yer alan diğer virüsler olan Variola virüsü çiçek hastalığına, Cowpox virüsü sığır çiçeğine yol açarken Vaccinia virüsü ise çiçek aşısı üretiminde kullanılır. Hastalığın adı her ne kadar maymun çiçeği olsa da virüs, aslında kemirgenlerden köken alır. 1958 yılında bir araştırma için tutulmakta olan maymun kolonilerinde çiçek hastalığına benzer belirtilerle görülen iki farklı salgın sonucunda tespit edilen virüs, bu nedenle maymun çiçeği olarak adlandırılmıştır. İnsanlarda ise maymun çiçeği virüsünün enfeksiyonu ilk kez 1970 yılında gözlenmiştir. Bu yıllardan günümüze dek maymun çiçeği Afrika kıtasında tek tük bildirilen vakalar şeklinde düzenli olarak görülmekteydi. Tropikal yağmur ormanlarının bolca yer aldığı Batı ve Orta Afrika’da uzun yıllardır görülen ve bu bölge ile sınırlı kalan maymun çiçeği, nadir olarak bölgeden ihraç edilen hayvanların yol açtığı bulaş ile dünyanın farklı yerlerine ulaşabilmekteydi. Ancak son dönemde hastalık geçmiş döneme oranla daha fazla yaygınlaşmış, farklı bölgelerden farklı insanlar üzerinde teşhis edilmiştir. Özellikle Covid-19 pandemisinin dünya genelinde yol açtığı yıkıcı etkilerden kaynaklı olarak yeni bir virüs salgını ihtimali olarak görülen maymun çiçeği, henüz bu aşamada bir yayılım göstermese de detaylı olarak takip edilmeye başlanmıştır.

Kaynak:Haber Merkezi