Dokuz bin yıllık gölde bir damla su kalmadı
Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan ''Dünyanın nazar boncuğu'' olarak adlandırılan Meke Gölü tamamen kurudu. 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla meydana gelen kraterin, yeraltı sularıyla dolması sonucu oluşan Meke Gölü'nde artık bir damla bile su bulunmuyor.
''Kuşlar bile küsüp gitti''
Bilinçsiz tarımsal sulama ve kuraklık sonucu kuruyan göl hakkında DHA'ya konuşan TEMA Vakfı gönüllü temsilcisi Musa Ceyhan, ''Meke Gölü yerli ve yabancı turistlerin uğrak bir yeriydi. 15 senedir bu göl kurumaya yüz tuttu. Ondan önce masmavi suyu ve kuş türleriyle cıvıl cıvıl olan çok güzel bir turizm alanımızdı. Yeraltı sularımız azaldıkça gölün suyu çekildi. İklim değişikliği Meke'nin kurumasında önemli bir faktör. Gölün kurumasına çok üzülüyoruz. Yıllardır buraya gelen yerli ve yabancı turistlere gönüllü olarak rehberlik yapıyordum. Tabi o zamanlar buralar çok güzeldi. Şu an da kimse gelmez oldu. Kuşlar bile küsüp gitti.'' ifadelerinde bulundu.
Ceyhan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a da gölü yeniden canlandırma ve turizme kazandırma çağrısında bulundu.
9 bin yıllık gölün 5 milyon yıllık tarihi
Meke Gölü, 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla meydana gelen kraterin, zamanla suyla dolması, 9 bin yıl önce ise gölün ortasında ikinci patlamanın olması ve buranın da suyla dolması sonucu oluştu. Yeraltı su kaynaklarından beslenen ve suyu tuzlu olan Meke'nin ortasında, 50 metre yükseklikte volkan konisi bulunuyor. Daha önce 12 metre derinliğinde su bulunan Meke Gölü, 2000'li yılların başından itibaren kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu yer altı su seviyesinin her geçen gün azalması sonucu kurudu. Yağışlar nedeniyle ilkbahar aylarında mikroorganizmalardan kaynaklanan, kırmızı renge boyanan ve neredeyse bir avuç su bulunan gölde şimdi sıcaklığın artıp buharlaşmanın etkisiyle bir damla bile su kalmadı.