ABD'nin Türkiye'yi suçladığı raporda SETA izi

ABD'nin Türkiye'yi suçladığı raporda SETA izi
ABD Dışişleri Bakanlığı 1 Temmuz’da yayınladığı “İnsan Kaçakçılığı” raporunda Türkiye’yi “çocuk asker” devşirme ve kullanımına destek veren ülkeler arasında saymasının ardından Dışişleri Bakanlığı 2 Temmuz’da yaptığı yazılı açıklamayla ABD Dışişleri iddiasını kesin bir dille reddetti.

Amerika yayınladığı 'İnsan Kaçakçılığı' raporunda, Türkiye'yi 'çocuk asker' devşirmekle suçlamasının sebebi olarak,  AKP için doktrin üreten; Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfının (SETA) 2020'de yayınladığı 'Suriye milli Ordusu' çalışması mı sorusunu akıllara getiriyor.

Murat Yetkin'in bugün kaleme aldığı, Amerika'nın 'çocuk asker' suçlaması SETA'nın raporu üzerine mi? yazısı şu şekilde;

"Geriye dönüp baktığımızda karşımıza AK Parti hükümeti çizgisindeki Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfının (SETA) 2020’de yayınladığı “Suriye milli Ordusu” çalışması çıkıyor. Yazan, Ömer Özkızılcık, SETA’nın Güvenlik Araştırmaları uzmanlarından. Aynı zamanda SETA’nın “Suriye Gündemi” yayınının da “baş editörü”.

Özkızılcık, ya da SETA’nın Türkçe sayfalarında da yer aldığı soyadıyla Özkizilcik, bu çalışmayı sadece Gaziantep, Kiliz ve Şanlıurfa’daki Suriyeliler arasında yapmakla kalmamış. Çalışma 22 Kasım-3 Aralık 2019, 11-18 Aralık 2020 ve 12-16 Şubat 2020 tarihlerinde Suriye topraklarında Tel Abyad, Suluk, Azez, Çobanbey, Afrin, Cinderes ve Şeyh Hadid yerleşim birimlerindeki 1551 “SMO savaşçısı” ile birebir görüşerek düzenlenen anket sonuçlarına dayanıyor. Yani Kızılcık ve ekibi, Türkiye’nin -ağırlıkla- Zeytin Dalı Harekatı savaş bölgesine özel izinle gitmiş, savaşçılarla görüşmelerine izin verilmiş, görüşüp ayrıntılı bir rapor hazırlamışlar.

Ancak Prof. Dr. Duran tarafından “kendi alanında bir ilk” ve “akademik ve düşünsel boyutlara önemli bir katkı” olarak nitelenen “Özkizilcik” raporu, yayınından kısa bir süre sonra yayından kaldırılmış, SETA internet sitesinden silinmiş.

Çünkü Ömer Özkızılcık, raporunda “savaşçıların” yaş bilgileri de yer alıyor. Örneğin SETA saha çalışmasına göre SMO’nun yüzde 10’undan fazlası, 18-20 yaşındaymış. Buna karşın 1 yıldan az süre önce katılanların oranı binde 88; 1 ila iki yıl arasında katılanların oranı yüzde 1,15; 2-3 yıl önce kayılanların oranı yüzde 1,63; üç yıldan fazladır savaşanların oranı yüzde 4,27 imiş.

Özetle SETA, 18-20 yaş arasını yüzde 10,34 bulmuş ama bunların çoğunun 18 yaşın altında silah altına alındığını da Prof. Dr. Duran’ın vurguladığı üzere “verilere dayanarak” ortaya koymuş. Şunu da ekleyelim, SETA raporu ayrıca “Türkmen savaşçıların” yaş ortalamasının SMO içindeki Arap, Kürt ve Çerkez “savaşçılardan” daha düşük olduğunu da yazmış.

Yani ABD Dışişlerinin 'İstihbarat ve Araştırma' Dairesi ile insan hakları birimlerine sadece SETA’nın sağladığı açık istihbaratı elden geçirip toplama çıkarma yapmak kalmış. Özetle, ABD’nin Türkiye’ye Ankara’yı öfkelendiren “çocuk asker” suçlaması altından AK Parti çizgisindeki düşünce kuruluşu SETA’nın çıkma ihtimali bulunuyor"

 

Etiketler :