Türk-İş araştırması: Açlık sınırı 2 bin 517 lira

Türk-İş araştırması: Açlık sınırı 2 bin 517 lira
Türk-İş Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın Kasım ayı sonuçlarına göre dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 517, yoksulluk sınırı 8 bin 198 lira.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın Kasım ayı sonuçlarına göre dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 517, yoksulluk sınırı 8 bin 198 lira.

Mutfak enflasyonu bir aylık yüzde 1,39; on iki aylık yüzde 19,68 arttı. Bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti tutarı 3 bin 74 lira.

1.jpg

Türk-İş’in Ekim ayı çalışmasına dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 482 lira, yoksulluk sınırı ise 8 bin 86 liraydı.

Türk-İş “COVID-19 salgınının etkisinin ekonomik ve sosyal alanda devam ettiğini belirterek “Ücretli çalışanlar ve emeklilerinin daha fazla fedakârlık yapacak gücü kalmamıştır” dedi.

“Gıda enflasyonu 12 ayda yüzde 19,68 arttı”

2.jpg

Araştırmada öne çıkan sonuçlar şöyle:

  • Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak masrafı) bir yıl öncesine göre 414 TL, temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama ise bin 348 TL arttı.
  • Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,39 oranında artış gösterdi.                        
  • Yılın ilk on bir ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 16,37 oranında oldu.                        
  • Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 19,68’dir.       
  • Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 15,47 olarak hesaplandı.   

“Açık peynir kutudakinden pahalı”

  • Süt ve yoğurt fiyatı genel olarak geçtiğimiz aya göre aynı kalırken, peynir ürünlerinde rekabet ve çeşitlilik, marketlere göre değişiklik gösterdi. Market tezgâhında açık olarak satılan beyaz peynir, kutuda satılan peynirden daha pahalı.            
  • Kıyma ve kuşbaşı et fiyatı yine değişmedi. Tavuk fiyatı geçtiğimiz aya göre yüzde 13,90 oranında arttı.
  • Dana ciğerinin fiyatı yine arttı ve neredeyse kilogram fiyatı kuşbaşı ete ulaştı.
  • Balık fiyatları, geçtiğimiz aya göre fazla değişmedi, ancak hesaplamada ağırlıklı yer alan hamsi, istavrit gibi çok tüketilen alık ürünlerinde beklenen fiyat gerilemesi de görülmedi.

“Yumurta tanede ‘1 kuruş’ azaldı”

  • Geçtiğimiz aylarda fiyatı sürekli artan yumurta fiyatı bu ay tanede “1 kuruş” azaldı.

  • Yeşil mercimek, nohut ve barbunyada artış tespit edildi.

  • Sebze-meyve fiyatları en fazla değişiklik gösteren harcama grubu. Mevsim şartlarına göre kapsamdaki ürünler farklılık gösteriyor. Yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 6,71 TL olarak hesaplandı. Geçen aya göre meydana gelen gerileme büyük ölçüde meyve fiyatlarından kaynaklandı. Ekim ayında 7,45 TL olarak hesaplanan ortalama meyve fiyatı bu ay 6,77 TL oldu. Ancak geçen ay 6,48 TL olarak hesaplanan sebze ortalama kilogram fiyatı bu ay 6,68 TL oldu.

"Pirinç, bulgur, irmik fiyatı arttı"

  • Pirinç, bulgur ve irmik fiyatında artış tespit edildi.
  • Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı, margarin ile zeytinyağı, ayçiçeği yağı fiyatı aynı kaldı. Hesaplamada dikkate alınan siyah ve yeşil zeytin ortalama fiyatı da bu ay değişmedi.
  • Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinde önemli bir fiyat değişikliği olmadı.
  •  Baharat ürünleri (kimyon, nane, karabiber vb.) fiyatı –satıcının ifadesiyle ‘zaten fazla talep olmadığından’- aynı kaldı.
  •  Çay ve ıhlamur yanı sıra bal, reçel, pekmez, şeker ve tuz fiyatı ile salça fiyatı da bu ay fiyatı aynı kalan ürünler arasında yer aldı.