Türk futbolunun hukuku tartışmalı İtalyan'a emanet ediliyor!

Türk futbolunun hukuku tartışmalı İtalyan'a emanet ediliyor!
TFF'nin Süper Lig kulüplerine İtalyan kökenli hukuki danışmanlık hizmeti verilmesi üzerine Ankara Barosu suç duyurusunda bulundu. Bu gelişmenin ardından TFF'nin anlaştığı danışmanlık şirketi hakkındaki ilginç detaya halktv.com.tr ulaştı.

ONUR DURMUŞ

Türkiye Futbol Federasyonu, İtalya'da faaliyet gösteren Gallavotti Bernardini & Partners Hukuk Firması ile 3 Mart 2022 tarihine kadar geçerli olacak danışmanlık sözleşmesi imzalamış ve bu kararı kulüplere iletmişti.

ekran-resmi-2021-05-13-15-33-44.png

Şike davasında UEFA yetkilisi olan kişi şirketin sahibi çıktı

Bahsedilen şirketle ilgili çarpıcı detaya halktv.com.tr ulaştı. Şirketin üst düzey yetkililerinden olan Mario Gallavotti 'nin 2012'de UEFA Tahkim Kurulu üyesiyken Türkiye'nin şike soruşturmasında karar verici ekipte olduğu öğrenildi. 

Disiplin Kurulu, Fenerbahçe'ye 2+1 yıl Avrupa'dan men cezası vermiş +1'lik ceza 5 yıl içinde benzer bir olaya karışması durumunda ekstradan verilmek üzere ertelenmişti.

Şu anda Türkiye Futbol Federasyonu başkanı olan Nihat Özdemir şike davası sürecinde Fenerbahçe'nin asbaşkanıydı. TFF başkanı ise Yıldırım Demirören'di.

ekran-resmi-2021-05-13-20-03-39.png

TFF'nin hukuk danışmanlığı için anlaşmaya vardığı Gallavotti Bernardini & Partners Hukuk Firması'nın sahibi olan Mario Gallavotti'nin 2012 şike sürecinde UEFA Tahkim Kurulu'nda karar verici kurulda yer alması kafalarda soru işareti yarattı.

Gallavotti tartışmalı bir isim

Belirlenen kurallar gereği FIFA Etik Kurulu üyelerinin FIFA'dan bağımsız çalışması gerekmektedir. Mario Gallavotti'nin Etik Kurulu üyesi olduğu dönemde FIFA başkanı Gianni Infantino ile yakın ilişkileri olduğu iddia edilmiş, bu sebeple geçen yıl ciddi şekilde eleştirelere maruz kalmıştı.

 

UEFA’nın Fenerbahçe’ye verdiği Avrupa Kupaları’ndan men cezasına imza atan kurul üyeleri:

ekran-resmi-2021-05-13-16-24-01.png
TFF'nin Süper Lig kulüplerine anlaşmayla ilgili gönderdiği yazı:
Süper Lig kulüplerine gönderilen belgede "FIFA ve UEFA talimat ve düzenlemeleri ile bu kurallara uygun hareket edilmesi konusunda yaşanan hukuki sıkıntılar konusunda ve kulüplerimizin futbolcu ve teknik adamlar ile imzaladıkları uluslararası boyutu olan sözleşmelere ilişkin hukuki tavsiye ve danışmanlık alınarak ileride doğabilecek uyuşmazlıkların ve hak kayıplarının önlenmesi adına" bu anlaşmanın yapıldığı belirtildi.

ekran-resmi-2021-05-14-00-43-28.png

Ücretini TFF verecek
3 Mayıs tarihli ve TFF genel Sekreteri Kadir Kardaş imzalı belgede "Hukuki danışmanlık ve tavsiye almak isteyen kulüplerimiz bir yetkililerinin iletişim bilgilerini (adres, telefon, eposta) iletmeleri halinde hukuk firmasına iletilerek firma ile iletişime geçmeleri sağlanacaktır. Bahse konu hukuki danışmanlık hizmetinin ücreti federasyonumuz tarafından karşılanacaktır" denildi.

Ankara Barosu, kulüpleri İtalya’da bulunan Gallavotti Bernardini & Partners hukuk firması ile anlaşmaya teşvik eden Türkiye Futbol Federasyonu hakkında suç duyurusunda bulundu.

TFF'den açıklama yok

 Gallavotti Bernardini & Partners firmasıyla yapılan anlaşmanın detaylarını öğrenmek için halktv.com.tr olarak TFF yetkilileriyle görüştük. Bir TFF yetkilisi konuyla ilgili üst mercilerden kendilerine herhangi bir bilgi akışı gelmediğini ve kendilerinin de haberi sosyal medyada paylaşılan belgeden öğrendiklerini söyledi.

TFF, usule aykırı mı hareket etti?

TFF tarafından duyurulan anlaşmanın TFF Statüsünün maddelerine aykırı olduğu iddia edildi. TFF'nin 2020-2021 bütçesinde söz konusu hukuk danışmanına bütçe ayrılmadığı tespit edildi. TFF'nin bütçe dışı harcamaları ise Genel Kurul onayına tabi. TFF'den bütçe dışı harcamalar konusunda Gallavotti Bernardini & Partners Hukuk Firması ile ilgili bir karar alındığı konusunda şu ana kadar herhangi bir açıklama gelmedi.

İşte Ankara Barosu'nun açıklaması:

whatsapp-image-2021-05-13-at-14-20-03.jpeg

Spor hukukçusundan TFF'ye tepki!

Spor hukukçusu Aysu Melis Bağlan TFF'nin kararının hukuksuz olduğunu belirtti. 

Halktv.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Bağlan, TFF'nin kararının iyi niyetli olmadığını söyledi.

TFF'nin kararının yapısal bir dayanağı olmadığını söyleyen Bağlan, "Bu karar hukuki değildir. Görevi kötüye kullanma meselesini ihtiva ediyor. Bazı kişilere menfeat sağlamak meselesi bizi ilgilendiriyor. Avukatlık kanuna göre bu hizmet sadece Türkiye’deki barolara kayıtlı avukatlar tarafından yapılacak iştir. Yabancı avukatların istisnai durumların haricinde ülkemizde hizmet vermesi yasaklanmıştır diye bir madde var. Bir yandan da reklam yasağı devreye giriyor. Biz hiç bir avukatın reklamlarını bir yerde görmeyiz ya hani. TFF’nin bu uygulaması 'sevgililer gününden önce yüzde 10 indirimli boşanma davası' gibi bir ilandır. TFF’nin anlaştığı hukuk firmasıyla anlaşırsanız yüzde 10 indirimli gelir avantajı  sağlamak aslında o İtalyan firmasına haksız menfaat sağlamak demektir." dedi.

'TFF'nin bu belirsizliğine şaşırmadık'

TFF'nin taraflı uygulama yaptığını belirten Bağlan, "Bu ilişikini ne zamandan beri sürdüğü, hangi hizmetleri ne kadar süreliğine sürdürecekleri, TFF içerisinde olduğu ihtilafları nasıl tarafsızlıkla ve güven ortamında sürdüreceklerine dair çok ciddi soru işaretleri var.

TFF’nin her açıklamasında olduğu gibi bu açıklaması da yeterli değil. Ben aslında TFF adına çok şaşırmadığım bir açıklama izliyorum. Hem bir taraftar, hem bir hukukçu ve hem bu ülkede yaşayan bir yurttaş olarak söylüyorum. TFF için bu taraflı ve bağımlı uygulamalar sadece kendi çıkarlarını düşünen ve fair kişilere çıkar sağlayan uygulamaları zaten ortada. Dolayısıyla bu belirsizliğe şaşırmadık." dedi.

'Hukukçular adına itibar kaybıdır'

Türkiye'de spor hukuku alanında uzmanlaşmış kişilerin itibar kaybına uğratıldığını söyleyen Aysu Melis Bağlan, "Bir diğer durum ise itibar kaybı yaşamamızdır. Sanki bu ülkede hiç avukat yokmuş, bu alanda uzmanlaşan, emek veren, 10 yıllardır bu alanın bilim olmasının gerektiğini söyleyen insanlar yokmuş gibi bir tavır var. Dayanışma ve iş geliştirme protokolü sağlamak başka bir şeydir, menfaat sağlamak üzere imzalanan bir anlaşma başka bir şeydir. Dolayısıyla çok iyi niyetli bir durum olmadığı ortada ve aydınlanması gereken birçok konu var.

Bu dışarıdan, 'TFF kendine İtalya’dan bir hukuk kurulu satın almış' gibi görülüyor. TFF bünyesinde bir sürü hukuk kurulu var. Şimdi buna bir yenisi daha eklendi. Mevcutta görevlendirmeleri yapılmış hukuk kurullarının taraflı ve bağımlı oldukları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından karara bağlanmış bir durum. Senelerdir söylediğimiz şeyi AİHM 2020 yılının ocak ayında teyitledi. AİHM de bizim gibi düşünüyor. Bu ne yazık ki tam bir TFF geleneği… Hiç bir yapısal temeli olmayan, ülkesindeki herkesi dışarda bırakmış bir anlaşma gibi görünüyor. Bundan kim kazanacak çok merak ediyoruz.

TFF kendi yasasıyla kurduğu kurullarla bile güven sağlayamamış, bir gün gerekçeli karar açıklayamamış, bir gün kamu vicdanını rahatlatamamış bir TFF bu kararla mı kamu vicdanını rahatlatacak" sözlerine yer verdi.

 

 

 

Etiketler :