Yandaş medya Esad ile barışı ısıtıyor

Yandaş medya Esad ile barışı ısıtıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye ile normalleşmeye yeşil ışık yakması sonrası yandaş da gündemi ısıtmaya başladı. Sabah yazarı Donat, Hataylıların Suriye ile ilişkilerin 'ısıtılması'nı istediğini yazdı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'Esed' politikasından 'küslük olmaz' politikasına geçmesi iktidara yakınlığıyla bilinen basın kuruluşlarının da söylemlerine yansıdı.

Sabah yazarı Yavuz Donat, Hatay'dan izlenimlerini bugünkü köşesinden aktardı. Donat, Hataylılardan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a açık mektup olduğunu, Suriyelilerle ilişkilerin iyileştirilmesini istediklerini kaydetti.

Donat yazısında, "Hassa... Belen... Antakya... Defne... Sokakta, çarşıda, pazarda... Aynı sözler, aynı talep: Suriye ile ilişkiler ısıtılsın... Komşu komşunun tuzuna muhtaç. Küslük nereye kadar? Ne olur bunları Sayın Başkanımız Erdoğan duysun" ifadesini kullandı.

Ne olmuştu?

Suriye’de 15 Mart 2011’de başlayan Suriye İç Savaşı, Şam yönetiminin Batı ile olan bağlantısını koparttı. Ülkedeki istikrarsızlık ve güç boşluğu; IŞİD gibi radikal İslamcı grupların Suriye'deki varlığını körükledi.

Türkiye, savaşta Esad'ın karşısında yer aldı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi öncesinin başbakanı Ahmet Davutoğlu ile Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığında Türkiye Şah Fırat Operasyonu düzenledi. Böylelikle TSK, Suriye'ye girmiş oldu ve ve Süleyman Şah’ın naaşını taşıdı.

Türkiye'nin ABD ile Suriye konusunda ters düştüğü bir konu da Suriye Demokratik Güçleri (SDG). Suriye'nin kuzeydoğusunu kontrol eden SDG, Türkiye tarafından terör örgütü olarak görülüyor. Bu da IŞİD ile mücadelede YPG'yi destekleyen ABD ile Türkiye arasında bir sorun.

Suriye'deki iç savaş devam ederken Türkiye 2016'dan itibaren Suriye'nin kuzeyine operasyonlar düzenledi. 2016'da Cerablus, El-Bab ve Halep'e yapılan Fırat Kalkanı, 2018'de Afrin ve Halep'e yapılan Zeytin Dalı, 2019'da Rasulayn ve Tel Abyad'a yapılan Barış Pınarı, 2020'de İdlib'e yapılan Bahar Kalkanı.

Suriye'deki iç savaşa boyunca Esad'ın karşısında konumlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sık sık keskin söylemlerde bulundu. Esad'a “katil”, “terörist” diyerek “Muhaliflerin Esad’ı indireceğini” söyledi. Erdoğan'ı söylemlerinde bir diğer dikkat çeken nokta ise Esad'a 'Esed' demesi oldu. O dönemde iktidara yakın basın kuruluşları haber dillerini bile bu doğrultuda değiştirdi.

2022'ye kadar Türkiye'nin 'Esed' yaklaşımı devam ederken dış politikada İsrail, Mısır ve Ermenistan ile normalleşme adımlarının konuşulması Suriye'yi de gündeme getirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2022 Ağustos'ta Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile Ekim 2021’de görüştüğünü duyurdu. Ankara’dan Şam ile de normalleşme sürecine girilebileceğine dair sinyaller gelmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya’daki G20 liderler zirvesi sonrası yaptığı açıklamada, Esad ile ilgili soruya, “Siyasette ebedi olarak dargınlık, kırgınlık, küslük olmaz. Haziran seçiminden sonra bir sil baştan yapabiliriz” diye yanıt verdi.

Erdoğan 23 Kasım’da yaptığı grup toplantısında ise "Esad ile görüşme olabilir, siyasette küslük dargınlık olmaz eninde sonunda adımlarımızı atarız" dedi.

Erdoğan ve Esad, en son 2011'de telefonda görüşmüştü.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :