Son Dakika | Numan Kurtulmuş'tan İmralı Süreci'nde yasal düzenlemeler için tarih

Son Dakika | Numan Kurtulmuş'tan İmralı Süreci'nde yasal düzenlemeler için tarih
Son dakika... TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Süreç Raporu'nun kabul edilmesinin ardından yasal düzenlemelerin Ramazan'dan sonra TBMM'ye gelmesi gerektiğini söyledi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle İstanbul’daki Filizi Köşk’te düzenlenen iftar programında bir araya geldi. Kurtulmuş, giriş konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kurtulmuş, komisyon sürecine ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi:

“Son derece olumlu, son derece zor olmakla birlikte yapıcı bir süreci geride bıraktık. Şimdi önümüzde bir rapor var. Bu rapor tabi ki her şey değil. Bu rapor takdim ederken de ifade ettiğim gibi bundan sonra yapılacaklar konusunda bir mihenk taşıdır, bir çerçevedir. Bu çerçevenin içerisinde gerekli adımlar iyi niyetle, sabırla ve gerçekten kararlılıkla sürdürülmesi lazım.”

Bu aşamadan sonra sorunun Türkiye’nin gündeminden tamamen çıkarılmasının mümkün olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, tüm siyasi partilere katkıları nedeniyle teşekkür etti.

Komisyon raporunun niteliğine ilişkin soruya Kurtulmuş şu yanıtı verdi:

“Bu bir son değil. Bu komisyonun çalışması tavsiye niteliğindedir. Özellikle 6 ve 7. bölümde ortaya konulan teklifler tamamıyla tavsiye niteliğindedir ve bundan sonra buna imza atmış olan siyasi partiler bir araya gelerek, özellikle yasal düzenlemeler konusunda neler yapılabileceğini oturup müzakere edecekler.”

Umut Hakkı'na ilişkin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanması tartışmasına gelen eleştiriler hakkında Kurtulmuş, şunları söyledi:

“Kuralı bir kere daha hatırlatmış olduk. Burada bütün partilerin ittifakı oldu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarının eksiksiz uygulanması.”

YASAL DÜZENLEMELER İÇİN TARİH VERDİ

“Ramazan’dan hemen sonra yasal düzenlemeler gelmeli”

İmralı Süreci'nde yasal düzenlemeler, "Meclis kapanmadan gelir mi?" sorusuna da Kurtulmuş tarih vererek yanıtladı:

"Çok uzun, uzun bir süre verdiniz. Yani ben o kadar geçmeden hemen ramazan sonrasında bu yasal düzenlemelerin gündeme gelmesinin şart olduğu kanaatindeyim. Bizim Türkçede güzel bir laf var, "Hayırlı işlerinizde acele ediniz." Bir yere kadar geldikten sonra böyle bir ittifak ortaya çıktıktan sonra bunun gereğini yerine getirmek lazım."

AF TARTIŞMALARI

Af algısına ilişkin eleştirilere de değinen Kurtulmuş, hazırlanacak düzenlemenin kapsamını şöyle anlattı:

“Buradaki esas olan şey, bu hazırlanacak yasanın geçici ve özel bir yasa olması. Bu bütün örgütlere, başka örgütlere de şamil bir uygulama olmasın.”

Kurtulmuş amaçlarının af algısı yaratmadan, mevcut ceza mevzuatı çerçevesinde adli kayıt ve yargı süreçlerinin işletilmesi olduğunu ifade etti.

YENİ ANAYASA TARTIŞMASI

Yeni anayasa sorularına da Kurtulmuş şu yanıtları verdi:

"Kestirmeden söyleyeyim, gerekir. Yani biz siyasi hayatımız boyunca hep bunu söyledik. 12 Eylül Anayasası kabul edildiğinin ertesi gününden itibaren, toplumun bütün kesimleri tarafından eleştirilmiştir.

Bu anayasa konusunda konuşurken yıllardır hep önümüze, bütün siyasi partilerin anayasayla ilgili tekliflerini aldık, baktık. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Şu anda Türkiye'deki siyasi partilerin hemen tamamına yakını, ya parti tüzük beyannamelerinde ya seçim beyannamelerinde ya yeni bir anayasa tabirini kullanmışlar ya da anayasa değişikliği tabirini kullanmışlar. Yani Türkiye siyasetinin aslında üzerinde konuşmadan ittifak ettiği hususlardan birisi de 12 Eylül darbe anayasasının artık Türkiye için geçerli olmadığı, yeterli olmadığıdır. Ümit ederim ki bu konuda da bir anlayış birliği içerisinde çalışma yapılır.

...Her partinin anayasa hazırlığı olması başka bir şey, anayasayla ilgili gizli bir gündem olması başka bir şey. Benim bildiğim anayasayla ilgili herhangi bir gizli gündem yoktur. Anayasa konusunda da ne yapılacaksa yine açık bir şekilde halkın önünde olacak. Çünkü bir anayasa değişikliğini referanduma götürecekseniz, oyu verecek olan milletten neyi kaçıracaksınız? Bunlar akıl dışı, kuşkuyu siyaset aracı haline getirmiş olan birtakım yaklaşımlardır."

Rapordaki Türk-Kürt-Arap vurgusuna yönelik eleştirileri reddeden Kurtulmuş, şunları söyledi:

“Türk-Kürt-Arap meselesinin yazılmış olmasının Türkiye'nin üniter yapısını bozacağına ilişkin kuşkuyu, endişeyi son derece yersiz olarak görüyorum.”

Kurtulmuş raporda üniter yapı ve anayasal düzenin açık biçimde vurgulandığını ifade etti.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi