Son dakika... Erdoğan suskunluğunu bozdu, Yargıtay’a böyle destek çıktı! Yargı Krizini Yeni Anayasaya Bağladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saray'daki Atatürk'ü Anma Töreni'nde konuştu. Erdoğan, "Yargı tartışmasında taraf değil hakemiz. Yargının iki kurumu arasındaki yetki tartışmasının çözüm yeri anayasadır. Ancak mevcut anayasa bu konuda yetersiz kalmaktadır" dedi.
Erdoğan Beştepe'de Yargıtay'a destek çıktı
— Halk TV (@halktvcomtr) November 10, 2023
????'Yargı kurumlarının da kararları tartışılabilir'
????'Anlaşılan o ki mevcut Anayasamız yetersiz kalmaktadır'
????https://t.co/nIvyzhqDAs pic.twitter.com/Aj5r8qBcgK
Erdoğan şöyle konuştu:
"Yarın bir başka sebeple bugün göklere çıkardıkları kurumları yerin dibine batırmaktan çekinmezler. Son tartışmaya kimin haklı kimin haksız olduğundan ziyade bu açıdan baktığımızda karşımıza ülkemizi bir an önce yeni anayasaya kavuşturma ihtiyacı ortaya çıkıyor. Hem yüksek yargı kurumlarımızın temsilcleri hem de hukukçularla görüşerek meseleye bir hal yolu muhakka bir bulacağız. Gerekirse anayasa ve yasa değişiklikleri dahil tüm yöntemleri kullanarak böyle bir tartışmanın yaşanmaması için gerekenleri yapacağız.
Yargı tartışmasında taraf değil hakemiz. Yargının iki kurumu arasındaki yetki tartışmasının çözüm yeri anayasadır. Ancak mevcut anayasa bu konuda yetersiz kalmaktadır."
PARTİSİNİ UYARAN ERDOĞAN KİMLERİ HEDEF ALDI?
Erdoğan Yargıtay - AY M krizi hakkında Özbekistan dönüşünde uçakta yaptığı açıklamalarda partisindeki bazı isimleri hedef almıştı. Erdoğan, "Anayasa Mahkemesi de bu konuyla ilgili olarak Yargıtay'ın attığı bu adımı hafife de alamaz, almamalıdır. Eğer partimden bazı arkadaşlar da burada Yargıtay'ı yerip, Anayasa Mahkemesi'ne övgüler düzüyorsa onlar da yanlış yapıyorlar. Bizim birimiz hepimiz, hepimiz birimiz anlayışıyla hareket etmemiz lazım. Buralarda kalkıp da birilerine şirin görünmenin anlamı yok" dedi.
Erdoğan'ın hedef aldığı isimler şöyle:
HAYATİ YAZICI: AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, TİP Milletvekili Can Atalay için AYM'nin verdiği ihlal kararını tanımayan Yargıtay'ın bu kararına ilişkin, "Yazık, çok yazık. Devleti oluşturan erkler, sorun çözümler. Asla sorun üretmez, üretemez" yorumunu yaptı.
ŞAMİL TAYYAR: Eski AK Parti milletvekili ve Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Şamil Tayyar, "AYM'nin kararını eleştirmek/yanlış bulmak ayrı, karara uymamak ayrıdır. Eleştirebilir, yanlış bulabilirsiniz ama uymamazlık edemezsiniz. Anayasa hükmü açık, karar bağlayıcıdır" diyen Tayyar, "Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin AYM kararına 'uymama' iradesi, hukuki değildir. Kaldı ki AYM'nin benzer mahiyetteki Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Leyla Güven hakkındaki 'hak ihlali' kararına uyulmuştu" ifadelerini kullandı.
HÜSEYİN ÇELİK: Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de Yargıtay'ın kararına tepki gösterdi. Çelik, yaptığı açıklamada, "Yıllar yılı, başını Vural Savaş, Sabih Kanadoğlu, Yekta Güngör Özden, Nuh Mete Yüksel ve benzerlerinin başını çektiği, vesayetçi güçlerin güdümündeki Kemalist militan yargıdan çektik. Tam vesayetler kalktı derken, bu sefer biz kendi militan yargımızı oluşturduk" şeklinde bir değerlendirme yaptı.
AYM BİRÇOK YANLIŞLARI ARKA ARKAYA YAPAR HÂLE GELDİ
Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi için gittiği Özbekistan’dan döndü. Uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi arasında yaşanan krize ilişkin açıklamalarda da bulundu.
Yargıtay 3. Ceza Dairesinin AYM tarafından Can Atalay hakkındaki hak ihlali kararına uymayarak, hak ihlali kararı yönünde oy veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması hakkındaki soruyu yanıtlayan Erdoğan, “AYM birçok yanlışları arka arkaya yapar hâle geldi” dedi.
Meclis’in Can Atalay’ın milletvekilliğini düşürmemesine yönelik eleştirilerde bulunan Erdoğan, “Parlamentomuz bu konularda ağır hareket ediyor, birçok terörist parlamentoda dokunulmazlıkların kaldırılması süreci geciktiği için yurt dışına çıktılar” diye konuştu.
Özgür Özel’in CHP’nin yeni genel başkanı olmasına ilişkin gelen sorulara ise “Biz bay bay Kemal dedik. Dediğimiz oldu mu? Oldu. Bunların birbirinden farkı yok. Al birini vur ötekine. Sen de kaybedeceksin, öbürü de kaybedecek. Eğer bu parti Atatürk’ün partisiyse Atatürk’ün partisinde milli olmayan, yerli olmayan kimse barınamaz ve barınamayacaktır. Cumhuriyet Halk Partisi başına kimi getirirse getirsin değişmez, değişemez.”
Erdoğan'ın gazetecilerin sorularına verdiği yanıtlar şöyle:
YARGITAY AYM’YE SEN YÜKSEK MAHKEMEYSEN BEN DE YÜKSEK MAHKEMEYİM DEMİŞTİR
Her şeyden önce Yargıtay’ın bir yüksek mahkeme olduğunu herhalde kimse inkar edemez. Anayasa Mahkemesi bu noktada maalesef birçok yanlışları da arka arkaya yapar hale geldi. Bu da bizi ciddi manada üzmektedir. Şu an itibarıyla Yargıtay’ın aldığı karar asla bir kenara atılamaz, itilemez. Anayasa Mahkemesinin kararına karşı Yargıtay da şu anda demiştir ki “Sen yüksek mahkemeysen ben de yüksek mahkemeyim ve yüksek mahkeme olarak da şu anda sizinle ilgili bir yaptırımı ben de talep ediyorum.” Bu talebinin gereğini bekliyor ve bu talebine karşı bunun gereğini yerine getirecek olan merci neresiyse o merciden bu talebini istiyor.
MECLİS’İ ELEŞTİRDİ: PARLAMENTOMUZ BU KONULARDA AĞIR HAREKET EDİYOR
Bu parlamentoysa parlamentodan istiyor. Şimdi Can Atalay’ı alın koyun bir kenara. Bundan önce yine benzer şeyler maalesef oldu. Parlamentomuz da bu konularda ağır hareket ediyor. Yani birçok terörist parlamentoda dokunulmazlıkların kaldırılması süreci geciktiği için kaçtılar, yurt dışına çıktılar. Bunların bu kadar ağır ele alınmaması gerekiyor. Çok seri kararla bu işlerin bitirilmesi lazım. Seri olarak bu adımlar atılmayınca ondan sonra bakıyorsunuz birisi Amerika’da, birisi Almanya’da, birisi Fransa’da meydana çıkıyor. Ondan sonra da oralardan Türkiye’yi tehdit ediyorlar. Benim ülkem yurt dışına kaçmış sapıkların tehdidiyle karşı karşıya kalmamalı, kalamaz. Anayasa Mahkemesi de bu konuyla ilgili olarak Yargıtay’ın attığı bu adımı hafife de alamaz, almamalıdır.
YARGITAY'I ELEŞTİREN AKP’LİLERE AYAR VERDİ: ONLAR DA YANLIŞ YAPIYOR
Eğer partimden bazı arkadaşlar da burada Yargıtay’ı yerip, Anayasa Mahkemesi’ne övgüler düzüyorsa onlar da yanlış yapıyorlar. Bizim birimiz hepimiz, hepimiz birimiz anlayışıyla hareket etmemiz lazım. Buralarda kalkıp da birilerine şirin görünmenin anlamı yok. Son olarak şunu da vurgulamak isterim ki, Anayasa yapma yetkisi Yüce Meclisimizindir ve bu yetkisini devredemez. Kimse de milletin iradesi ile oluşmuş meclisin bu mutlak yetkisine el uzatamaz.
ÖZGÜR ÖZEL YANITI: AL BİRİNİ VUR ÖBÜRÜNE
Biz ne dedik? Bay Bay Kemal dedik. Dediğimiz oldu mu? Oldu. Bunu ilk söylediğimiz zaman yapsaydı bu kadar olumsuz olmayacaktı. Ama o zaman durum çok farklıydı. Bunların birbirinden farkı yok. Bunu zaten söyledim. Ne dedim? Al birini vur öbürüne. Biri Demirtaş’a selam gönderiyor. Biri Kavala’ya selam gönderiyor. Aynı şekilde diğeri de onlara selam veriyor. Şimdi bunlar hala Demirtaş’a selam gönderirsem ben güçlenirim havasındalar. Kavala’ya selam gönderirsem güçlenirim diye düşünüyorlar. Yahu güçlenemezsin. Sen de kaybedeceksin. Öbürü de kaybedecek. Eğer bu parti Atatürk’ün partisiyse Atatürk’ün partisinde milli olmayan, yerli olmayan kimse barınamaz ve barınamayacaktır. Şimdi 31 Mart bunun kantarı olacak ve bu kantarda İstanbul, Ankara başta olmak üzere inşallah Cumhur İttifakı gereğini yapacaktır. Cumhuriyet Halk Partisi başına kimi getirirse getirsin değişmez, değişemez.