Selahattin Demirtaş Ne Zaman Tutuklandı? Neden Hapiste?

Selahattin Demirtaş Ne Zaman Tutuklandı?  Neden Hapiste?
Selahattin Demirtaş'ın siyaseti bırakacağını açıklamasının ardından Selahattin Demirtaş ne zaman tutuklandı? Neden hapiste? soruları merak edilmeye başlandı. İşte konuya ilişkin detaylar...

Selahattin Demirtaş neden hapiste? Selahattin Demirtaş ne zaman tutuklandı? Selahattin Demirtaş'ın cezası ne kadar sürecek? soruları, gündemde araştırılan konular arasında yer alıyor. Selahattin Demirtaş'ın, 2015 yılında Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin dönem Başbakan olan Ahmet Davutoğlu'na hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 2015 yılında Atatürk Havalimanı'nda yaptığı bir açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada mütalaasını açıklayan savcılık, sanığın "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 3 yıl 6 ay hapisle cezalandırıldığını açıkladı.

Savcı, Demirtaş'ın "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezasına çarptırılmasını istedi. Davada mahkeme Demirtaş'a 3 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

İstanbul 47. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya başka suçtan tutuklu olan sanık Demirtaş, SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile katıldı. Duruşmada ifade veren Demirtaş, "Kimseye hakaret etmedim. Hükümet politikalarını sert bir şekilde dile getirdim. Görevimi yaptım" iddiasında bulundu.

Hakim Selahattin Demirtaş'ın 'milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılmasının anayasa aykırı olduğu' yönündeki iddialarının mahkemece ciddi görülmediği gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasına yer olmadığına karar verdi.

Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016'da HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve dokuz HDP'li milletvekili ile birlikte Türkiye Anayasası'na göre "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "terör örgütü üyesi olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "örgüt adına suç işlemek" iddialarıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Edirne F Tipi Cezaevi'ne götürüldü.

2017 senesinde ise Doğubayazıt 2.Asliye Mahkemesi tarafından ''Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum, organlarını aşağılamak suçundan'' 5 ay hapis cezası daha adlı.

2018 yılında İstanbul 26.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tarafından yapılan Nevruz kutlamasında yaptığı konuşmadan ötürü görülen duruşmada ''Terör örgütü propagandası'' yapmak suçuyla 4 yıl 8 ay daha ceza aldı. 2019 yılında ana dava da tahliye kararı çıksa da başka davalardan dolayı tahliye edilmedi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Demirtaş'ın ifade özgürlüğü ve seçme-seçilme hakkının ihlal edildiğine hükmetti.