Saray'da yeni bir hırsız mı var? 112 milyon 941 bin TL'lik laboratuvar sarf gideri nereye harcandı?

Sayıştay raporlarını inceleyen Murat Ağırel 2021'de Saray'da sadece 112 milyon 941 bin TL laboratuvar sarf gideri yapıldığını belirledi. Bu kadar devasa bir rakamın nereye gitmiş olabileceği sorusunu ise Turhan Çömez yanıtladı. Çömez Saray'ın bin küsur odasında her gün hasta bakılsa dahi bu paranın harcanamayacağını, arkasında bir yolsuzluk kokusu olduğunu söyledi.

Kayda Geçsin programında Murat Ağırel, Cumhurbaşkanlığı'nın bilançolarından ve mali hizmet tablolarından elde ettiği rakamları izleyenlerle paylaştı. Ağırel Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki harcamaları kalem kalem grafikleyerek masaya yatırdı.

Külliyede devasa harcamalar

- Cumhurbaşkanlığı'nın mal ve hizmet gideri
2 milyar 311 Milyon TL (Eski parayla 2 katrilyon 311 trilyon lira)

-Görev gideri (Bu maddenin içinde neler var bilmiyoruz)
1 milyar 311 milyon TL

-Tıbbı ve laboratuvar malzeme saf gideri
112 milyon 941 bin TL yani 113 trilyonluk bir sarf gideri

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde günlük 309 bin TL'lik nasıl bir tıbbı ve laboratuvar saf hizmeti yapıldı? sorusuna yanıt aramak için sayısız hastane ve laboratuvarı aradığını anlatan Ağırel bu rakamın anormal olduğun öğrendiğini aktardı.

Ağırel aynı soruyu eski milletvekili Op. Dr. Turhan Çömez'e sordu.

Bu verilerin kesinlikle yanlış bir veri olduğunu söyleyen Turan Çömez ise nedenlerini açıklayarak arkasında yolsuzluk olabileceğini iddia etti.

Turhan Çömez "Saray'ın tamamı hastane olsa, bütün odalarında 365 gün hasta yatsa, Saray'ın bütün koridorlarında her gün binlerce hasta bakılsa oranın laboratuvarları için yine de bu kadar para harcanmaz. Bununla ilgili soruyu twitter'dan Sağlık Bakanı'na sordum, yanıt veremedi. Bu rakam son derece absürt son derece gerçek gerçek dışı" dedi.

Turan Çömez bu rakamın neden gerçekçi olmadığını şu cümlelerle anlattı.

"113 milyon TL harcanması için 12 milyon hasta bakılması gerek"

"Ben Türkiye'deki rakamları biliyorum. İngiltere'deki rakamları da biliyorum. Oradaki hastane sahipleri ile konuştum. Bir büyük hastaneler grubu senede 2.5 milyon hastanın muayene ve tedavi olduğu bir hastaneler kompleksi. Yıllık laboratuvar kiti olarak ne kadar harcıyorsunuz? diye sordum. 25 milyon lira dediler. Bu şartlarda 113 milyon lira için kabaca bakılması gereken hasta 12 milyon kişi. Kimse beni ikna edemez Saray'da 12 milyon insan bakıldı diye... Saray'ın koridorları poliklinik olsa, bin küsur odası özel hasta odası olsa senenin her günü hasta bakılsa bu rakam gerçekçi değil.

Laboratuvarlarda tahlil yapmak için kullanılan sarf malzemelerinin zaten ucuz olduklarını söyleyen Çömez sözlerini söyle devam etti:

En rahat yolsuzluğun yapıldığı iş sağlık sektörü. Çünkü denetlenmesi yok. Ama açın bana Sarayın kapılarını ben size bunun bir günde fotoğrafını çekeyim.
'Bu rakam asla doğru değil bunun arkasında suistimal var. Saray'ı arayarak ne olabilir diye eskiden kalma arkadaşlarıma sordum. Giren çıkan herkese koronavirüs testi yaptık, onunla alakalı olabilir dediler.

"10 milyar koronovirüs testi yapılmış olması gerek bu parayla"

İngiltere'de çok sayıda test yaptım. Bir test kitinin maliyeti 2 dolardır. Toptan alındığında bu 1 dolara kadar düşebilir. Konuya hakim olduğum için çok net biliyorum rakamları. O nedenle çağırıyorum Sağlık Bakanı'nı gelsin konuşalım. Hatta yüz yüze konuşursak bu test kitlerinin kimden alındığını Kıbrıs'ta nasıl firmalar da kurulduğunu söylerim de... 1 dolara alabilirler bu test kitini. Hadi diyelim 2 dolara aldılar. Bu alınan rakama benim aldığım (2 dolar) rakama almış olsalar 5 milyon test kiti almış olmaları gerekir. Normalde (1 dolardan) 10 milyar test kiti alabilirler bu rakama. Allah aşkına 10 milyon kişiye test mi yapıydı Saray'da... Bu da reel değil. dolayısı ile burada soru işaretleri ile dolu bana göre arkasında yolsuzluklar kokan bir alım satım hikayesi var. Bunların mutlaka araştırılması lazım.

Bu test kitleri kim verdiyse yargı önünde hesap vermelidir.