"O kritik eşik aşıldı mı?" İsmail Küçükkaya'dan basın özgürlüğü çığlığı
Halk TV'de Yeni Bir Sabah programını sunan İsmail Küçükkaya, Ekrem İmamoğlu protestolarını takip eden gazetecilerin tutuklanmasına sert tepki gösterdi.
Küçükkaya, meslektaşlarıyla yaptığı görüşmelerden edindiği bilgiler ışığında, gazetecilerin görev başında gözaltına alınmasının basın özgürlüğü açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.
Küçükkaya, yaşananlara inanmakta zorlandığını belirterek, "İddianameyi okudum, bir şey yok. İşte savcılık tutanakları, hâkim karşısındaki tutanakları filan da sordum. İnanamadım çünkü. Buna ihtimal vermedim hiçbir zaman. Neler neler yaşadık ama buna ihtimal vermedim." ifadelerini kullandı.
Tutuklanan gazetecilerin isimlerini tek tek sıralayan Küçükkaya, özellikle Now Haber muhabiri Ali Onur Tosun’un Tabipler Birliği eylemini izlemek üzere orada bulunduğunu vurguladı ve ekledi:
- "Bir gazeteci böyle elinde fotoğraf makinesiyle veya kamerasıyla o olayı izleyip haberleştirip insanlara aktarıyorsa görevini yapıyor."
"BU KRİTİK EŞİK DE Mİ AŞILDI?"
Gazetecilerin yalnızca haber yaptıkları için cezaevine gönderildiğini belirten Küçükkaya, bu durumun basın özgürlüğü açısından büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade ederek yetkililere çağrıda bulundu:
- "Görev başındaki gazetecileri 'Görevlerini yaptıkları için' tutukluyorsanız artık bu şuna gelir: Gönderin Halk TV'ye 3 kişiyi, İsmail'i alsın, Sezai'yi alsın, onu da alsın. Ya buna gelir. O zaman siz suç işlemiş mi, işlememiş mi, hata yapmış mı, yapmamış mı, artık bunun da hükmü yok. Bir haberi yapıyorsa, bir yorumu aktarıyorsa o zaman tutuklamak için, yani birilerini kızdırdıysa yeterli mi yani? Yani o kritik eşik de mi aşıldı?"
Küçükkaya, Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda kritik bir süreçten geçtiğini vurgulayarak, "Cumhuriyet Savcılığımızın ve adli makamlarımızın bunu dikkate almalarını bir Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı ve 33 yıllık bir gazeteci olarak istirham ediyorum. Türkiye, bunu yapmayın." sözleriyle çağrı da bulundu.