Maçoğlu'ndan AKP'li başkana proje tepkisi: Neden kayyum döneminde iptal ettirmediniz?

Maçoğlu'ndan AKP'li başkana proje tepkisi: Neden kayyum döneminde iptal ettirmediniz?
Tunceli'deki Sütlüce köyünde yapımı planlanan katı atık bertaraf tesisini köylüler protesto ediyor. Dün belediyede yaşanan gerginliğin ardından bugün Tunceli Belediye Başkanı Maçoğlu, köylülerle belediyeyi karşı karşıya getirdiğini iddia ettiği AKP İl Başkanı'na seslendi ve "Madem bu projeyi istemiyorsunuz zararlı görüyorsunuz; neden kayyum döneminde projeyi iptal ettirmediniz?" diye sordu.

Tunceli Belediyesi öncülüğünde, 7 ilçenin belediyesinin ortaklaşa olarak Sütlüce köyü yakınlarında 18 hektarlık alana 'Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi' yapmayı planlıyor. Ancak bu tesis köylülerin tepkisini topluyor. Köylüler belediyenin sözkonusu projeden çekilmesi için geçen cuma günü belediyeye gitmişti. Bunun ardından meclis üyeleri projeyi yeniden oylamaya sundu ve projeye devam karar verildi. Bu sırada ise belediyede arbede yaşandı köylüler Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu'na tepki gösterdi.

Maçoğlu basın toplantısına başında ilk olarak Köylülerin ‘Başkan salona girerken selam vermedi’ söylemlerinin doğru olmadığını belirterek "Toplantıya hoş geldiniz, selam, diyerek başlıyorum çünkü dünkü toplantıda selam verdiğim halde, merhaba dediğim halde bazı kişiler tarafından ‘selam bile vermedi, merhaba demeden toplantıya başladınız' denildi. Bu doğru değil, toplantıya başlamadan merhaba arkadaşlar hoş geldiniz dedim" ifadelerini kullandı.

'Birçok meclis toplantısını yüzlerce kişi izledi'

Maçoğlu konuşmasının devamında şunları söyledi:

Uzun zamandan beri meclislerimizin tüm toplantılarını halkımıza açık şekilde yapıyoruz. İsteyen herkes katılıp dinleyebiliyor. Birçok meclis toplantısını onlarca yüzlerce kişi izledi, takip etti ama böyle bir durum hiç yaşanmadı. Tartışmalar yaşandı ama bu duruma asla gelinmedi. Bütün meclis toplantılarımız Dersim halkının yaşam biçimine yakışan şekliyle geçiyordu. Bu bazı güçleri rahatsız etti. Özellikle bazı güçler diyorum çünkü Dersim halkı hiçbir zaman birbirinin karşıtı olma gibi bir çaba içerisine hiç girmedi, girmez de.

Çünkü Dersim halkı bugünüyle yarınıyla bu ülkenin topluma öncelik yapmış, örnek olmuş bir halk.

'Bu projeyi doğru buluyoruz'

Uzun süreden beri, yani uzun süre dediğim en az 12-13 yıldan beri bir proje tartışması sürüyor. 2009’dan başlayarak 2011’de resmileşmiş, 2014’te bütün başvuruları yapılmış ve Çevre Bakanlığı ve Avrupa Birliği delegasyonunun araştırmaları çalışmaları sonrasında kabul görmüş bir projeden bahsediyoruz.

Bu proje bu toplumun, sadece bizim değil, bütün ülkelerin şehirlerine ihtiyacı olan bir proje. Bu projeyi doğru buluyoruz. Bizden önce yapılmış diye şikâyet etmiyoruz. Emek veren bütün arkadaşlarına, benden önceki belediye başkanlarına, belediye meclis üyelerine, odalara, bütün çevreci arkadaşlarımıza, o dönemin muhtarlarına çok teşekkür etmek istiyorum. Çünkü bu projenin, bu ilin, bu halkın ihtiyacı olduğunun farkında ve bundan dolayı yapıldığını hepimiz biliyoruz.

whatsapp-image-2022-11-12-at-19-18-05.jpeg

'Yapılacak yeri o dönem bölgedeki muhtarlar, köylüler kendileri tarif ediyor'

Katı Atık Bertaraf Tesisi Projesi’nin 12 yıl önce yapıldığını, tesisin yapılacağı bölgedeki köy muhtarları ile köylülerin bugün yapılmasın diye tepki gösterdikleri yeri projenin sahibi belediyelere tarif ederek projeyi desteklediklerini ve imza attıklarını belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü:

Bundan kaynaklı da bu projenin bütün o günden bugüne 11 yıl boyunca 12 yıl boyunca araştırmaları yapılmış, bütün kurumlarda jeolojik çevresel bütün araştırmaları yapılmış, en uygun görüldüğü bir alana kurulmuş. Dört, beş tane alandan yapılan araştırmalardan sonra o alana başvurulmuş. Ancak bölge ile ilgili bizim araştırmalarımız söz konusu, yapmış olduğumuz araştırmalarda o dönem bölgedeki muhtarlar, köylüler kendileri tarif ediyor. Buraya dair yer göstermesine kadar kendileri tarif ediyor, destek de veriyor, imza atıyorlar.

'Bütün çalışmalarda halk toplantıları yapıldı'

Bugüne gelindiğinde Dersim’de yaşayan, gelecekle ilgili politik beklentisi olan insanlar halkın bu demokratik talebini kullanarak toplumlar arasında belediyeye karşı insanlara karşı bir karşıtlık yaratma çabasıdır. Bu çaba boşa düşecektir. Dersim halkının bu meseleleri iyi bildiğini biliyoruz. Orayla ilgili yapılan bütün çalışmalarda halk toplantıları yapılmış, muhtarlarla toplantılar yapılmış, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler ile toplantılar yapılmış ve bu toplantıların tamamında hiçbir şekilde projeye hiçbir itiraz olmamıştır.

'Halkın yüzde 85 iradesi bu projenin parçası'

Keşke o süreçte bunun farkındalığıyla hareket edip beş altı yer değil de itiraz edilip onlarca yere de bakılmış olsaydı. Belki de bu soru işaretlerinin pek çoğu da insanların kafasından kalkmış olacaktı. Ama o süreçte tam tersine destekler verilmiş. O süreçte Dersim halkının iradeleri kimler: Nazımiye, Pülümür, Ovacık belediyeleri CHP belediyeleri, Mazgirt Belediyesi, Akpazar ve Dersim merkez belediyesi HDP ile bileşenlerinnin oluşturduğu belediye yönetimi vardı Şunu demeye çalışıyorum; Dersim halkının yüzde 80-85 iradesi bu projenin bir parçası. EMEP’in, HDP’nin, ESP’nin, Partizan’ın ittifak bileşeni Dersim merkez belediyesidir.

'CHP'li belediyeler destekliyor'

Maçoğlu belediye meclisinde projenin oylanması sırasında CHP’li meclis üyelerinin tesisin iptali yönünde oy kullandıklarını ancak projenin içinde yer alan 5 CHP’li belediye başkanının projenin yapılması konusunda ısrarcı olduklarını belirterek açıklamasında şunları söyledi:

Katı Atık Bertaraf Projesi'ni ilimiz genelindeki ilçelerde bulunun 5 CHP’li ilçe belediyesi bu projeyi destekliyor ve projenin içinde yer alıyorlar. Şimdi ne oldu? Hala 5 CHP’li ilçe belediyesi bu projeyi destekliyor. Bugün DERKAB (Dersim katı atık birliği) Whatsap grubunda bize atılan mesajlar var. Nazımiye, Hozat, Pertek belediyemiz bu projenin arkasında olduğunu yine Pülümür Belediye başkanı ile yaptığımız görüşmede bu projenin değerli olduğunu ve desteklediğini ama il başkanın ve belediye meclis üyelerinin tam tersini, burada tartışmaya açmasını doğru bulmuyoruz. AKP Mazgirt Belediye Başkanı’nın sosyal medyada yazmış olduğu yazılara bakıyoruz, bu projenin doğru olduğunu söylüyor ama AKP’li belediye meclis üyesi belediye meclis toplantısına katılmıyor.

'AKP İl Başkanı'nın söylediklerine bakmanızı istiyoruz'

Başkan Maçoğlu AKP il başkanının bölge köylüleri ile yaptığı toplantıda halkı karşı karşıya getirme çabasına girdiğini belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü:

AKP il başkanı ile görüşen 8-10 kişilik bölge köylülerinden oluşan heyete, AKP il başkanının söylediği şeylere bir bakmanızı istiyoruz. Sosyal medyada, bu halkın kültürünü, yaşam biçimini bilmeyen ve bütün yaşamı kendi ideolojisine göre ayarlamaya çalışan bu anlayış burada insanların demokratik tepkisini bir linç kampanyasına çevirmeye çalışıp burada halkı karşı karşıya getirme çabasını kınıyoruz, doğru bulmuyoruz.

'Meclisin kararı'

Bakın il başkanın görevi burada halkı bölmek olmamalı, il başkanlarının görevi halkın barışını, bir arada yaşamını savunması gerekir. Ama biz biliyoruz yüz yıldır Dersim halkının neler çektiğini biz biliyoruz, hala devam ettiriyorlar. Onun içindir ki burada belediye meclis toplantısında belediye meclisinden önce ki günlerde yapmış olduğumuz toplantıda bu yazılı önerge verildiğinde meclisimizin tamamımın bu toplantıda sadece oylama yapılması gerektiğini başka bir tartışmanın yapılmaması gerektiğini ve bunun üzerine bir siyaset, politika olmaması gerektiğini en başta sizler sadece ve sadece verilen önergeyi oylamaya sunun dendi. Ondan kaynaklıydı cuma günkü mecliste hiçbir tartışma, görüşme sürdürmememizin sebebi, önceden alınmış olan meclisin kendi kararı.

'Siz buradaki halkı ayrıştıramazsınız'

Sonuçta önergeyi veren meclis üyelerimizin bu tartışmada herhangi bir şeye zarar gelememesi, ya da bir karşıtlık oluşmaması adına yapıldı. Ben meclisin almış olduğu karar doğrultusunda hareket ediyorum. Süreç öyle bir şeye evrilmeye çalışılıyor ki ‘yok insanlar konuşturulmuyor insanlara söz hakkı verilmiyor, köylülerle görüşmeler yapılmıyor’ onlarca kez değişik günlerde toplantılar yaptık. İki kez bu salonda yaptık. Bu salonda iki ayrı sunum yapıldı. Hem köylülerimizin yapmış olduğu hem de bizim yapmış olduğumuz sunumlar oldu. Karşılıklı bilgilendirmeler oldu. Köylülerimizin yanlış bilgilendirildiğini biliyoruz. Köylülerimizin bu süreç içerisinde kendi köyüyle ilgili kaygı duymasını anlıyoruz. Ama bu durumu kullananlara sözümüz var. Siz buradaki halkı ayrıştıramazsınız, bölemezsiniz ve bu kültürü dışında başka bir kültürü dayatamazsınız.

'Kültürümüzde linç girişimi olmamalı'

Maçoğlu basın toplantısındaki açıklamasında Tunceli halkının linç kültürünü asla kabul etmediğini, belediye olarak olay çıkaran 10 kişilik grubun kameralar ile tespit edildiğini belirterek şunları söyledi:

Sokağa çıktığınızda Dersimlilerin tepkisi şu; mücadele, hak arama olmalı ama kültürümüzde linç girişimi olmamalı. Buradaki insanlar kadın, erkek ve yaşlı demeden belediyemizde çalışan arkadaşlarımıza özellikle 10 kişilik bir gurubun saldırısı var. Hepsinin tek tek kamerayla tespiti söz konusu. Bütün bu çalışmalara, bütün bu hak aramayı sabote edip insanları zan altında bırakma çabası emin olun bu halk boşa çıkaracak. O köylüler bunun farkında ve buna engel olacaklardır. Benim bundan hiç şüphem yok. Süreç içerisinde insanları gaza getirmek insanları dolduruşa getirmek asla doğru bir yöntem değil.”

'Diğer illerdeki çöplerin buraya taşınacağı bilgisi yanlış'

Maçoğlu açıklamasında bazı kesimlerin bu tesis yapıldığında bölge illerinde buraya çöp taşınacak diyor bu doğru değil diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü:

Bakın sizin köyünüzde büyük büyük bir proje var, duman ve kokudan dolayı köylerin boşaltılacağını, bütün diğer illerdeki çöplerin buraya taşınacağına dair yanlış bilgilendirmelerle köylülerin kafasını bulandırıyorlar. Erzincan’da, Elazığ’da, Bingöl’de zaten katı atık bertaraf tesisi var. Buralardan niye buraya çöp getirilsin. Katı atık vahşi depolamadan daha iyi.

'Bilirkişi raporunun sonucuna da uymadılar'

Evet, yaptığımız bütün çalışmalarda belirli bir alan zarar veriliyor bunu biz de biliyoruz ve farkındayız. O bölgede köylülerimizin bütün kaygılarını ortadan kaldırmak adına yaptığımız görüşmelerde istedikleri her şeyi harfiyen yerine getirdik. Birincisi; köylüler hukuka gideceğiz, kazanırsak vazgeçecek misiniz dediler, evet dedik. Biz de o soruyu sorduk biz hala sözümüzdeyiz. İkincisi; bağımsız bilirkişiler getirilsin dendi. Ankara’da üniversitelerde ehliyeti olan bu konuda uzmanlığı olan, kamuyu yarın bilgilendirmelerde köylüler hukukta hakkı olsun diye ehliyeti olan bilirkişileri getirdik. Bu heyet 122 sayfalık bir rapor hazırladı ve bu raporda hiçbir şekilde projenin o bölgede sızıntı dahil hiçbir şey yapmayacağına dair raporlar söz konusu. Bilirkişi raporuna yine uymadılar. Köylüler, oradaki halkımız bunu anlıyor. Bu 9-10 kişinin öncülük ettiği bir anlayışa çevirip özellikle öne çıkarma politikası olduğunu biz biliyoruz. Özellikle hukuk çevrelerinde, eğitim çevrelerinde, ticaret yapan çevrelerdeki kişilerin bu tarzı doğru değil. Bilirkişi raporunun sonucuna da uymadılar.

'55 bin değil 6 bin 711 ağaç kesilecek'

Maçoğlu katık atık bertaraf tesisinin yapılacağı bölgede söylendiği gibi 55 bin meşe ağacı değil 6 bin 700 meşe ağacının kesileceğini belirterek şunları söyledi:

55 bin ağaç dediler. Elazığ bölge orman müdürlüğüne bağlı orman mühendislerine başvuru yaptık, yaptığımız başvuruda bölgede ne kadar ağaç olduğunu ve bu inşaat alanında ne kadar ağaç kesileceğinin tespiti için başvuru yaptık. Orman Bölge Müdürlüğü’ndeki görevlerin yapılacak tesis alanındaki incelemelerde 6 bin 711 ağacın kesileceğini tespit ettiler. Neden bunları yapıyoruz, projeden dolayı kesilecek her ağacın fiyatı Orman Müdürlüğü tarafından tek tek fiyatını belirleyip parasını alacak o projeden. Onun için bir ağacı bile kaçırma ihtimali yok. 6 bin 711 sayısını bize bildirdiler. Yanlış ise kamuoyunu yanlış bilgilendiriyor diye o mühendisler ve bölge müdürleri hakkında hukuka başvursunlar. Biz bu dönemde özellikle o sayımı belediyenin ve buradaki insanlar tarafından yapılmasını doğru bulmadık. Çünkü biz tarafız çünkü biz Dersim halkının tarafıyız. Eğer bizimde gözümüzden kaçırdığımız yanlış bir şey varsa tespit edilsin. O yanlıştan dönülsün ya da düzeltilsin diye yapıyoruz bunların hepsini. Şimdi o 55 bin ağaç diyen arkadaşlara sesleniyorum. Dersim’de yangınlar oldu. Karaoğlan bölgesinde 17 kilometre uzunluğunda yollar yapıldı. Dersim’de Nazimiye yolunda 11 kilometrelik alanda yol yapılıyor. Bunlar ihtiyaçtır yapılır ve yapılması gerekiyor. Bu duruma karşı çıktığımdan söylemiyorum. Eğer gerçekten bu arkadaşlar bu ağaç meselesi üzerinden bir siyaset yürütüyorlarsa bu alanlardaki kesilen ağaçlara dair bir sözleri yok mu. Kendileri bu coğrafyada yaşıyor. Biz biliyoruz aslında ne yapmak istediklerini. Dersim halkı ve biz birlikte bu tür tartışmaları boşa çıkaracağız. Köylüler bu meselede hukuki, toplumsal uzlaşıyı ve mücadelesini vermeli, hak arama meselesinde ısrar etmelidir. Biz bu duruma saygı duyuyoruz. Bir çok dostumuz her iki tarafı dinlemeden, izlemeden ve görmeden direk yargılama yapıyor bu doğru değil. Gerek o bölgedeki insanlara bir suçlama gerekse bu projeye destek veren dostlarımıza söylemlerini doğru buluyoruz çünkü bu tür suçlamalar karşılıklı dinlenmeden yapılırsa doğru olmaz.

whatsapp-image-2022-11-12-at-19-17-03.jpeg

'Doğruyu halkımızla paylaşır ve ısrar ederiz'

Maçoğlu ilkel yöntem olan çöplerin vahşi depolama alanlarına taşınması durumunun doğaya çok fazla zarar verdiğini, mevcut vahşi depolama alanlarından kaynaklı Pülümür Çayı’na zehir aktığını belirterek konuşmasına şöyle devam etti:

İlkel yöntem olan çöplerin vahşi depolama alanlarına taşınması durumunun doğaya çok fazla zarar görüyor. Şu an mevcut vahşi depolama alanlarından kaynaklı Pülümür Çayı’na zehir akıyor çevre çok kirleniyor. Bu coğrafyada belediyenin bu zamana kadar böyle bir projesi var mı. Şimdi Dersim eski Dersim değil. Bilelim yada bilmeyelim, elimizde olmayan dünyanın her yerinden Dersim’e akın akın gelen insanlar var. Bir milyonun üzerinde Dersimli var dünyada ve yüzde 8’i ve 9’u burada yaşıyor. Onlar topraklarına dönmeye başladı. Bu topraklara dönmeye başlayan dostlarımızın gerek emperyalist gerek kapitalizm sistemin endüstriyel ve sermaye alışkanlığından kaynaklı yaratmış olduğu kültür, bu bölgedeki üretim araçlarının artık yavaş yavaş sistemin elinden kaynaklı yavaş yavaş kirletiliyor. Peki biz Dersim’i çöpe mi teslim edeceğiz. Diyorlar ki başka bir yerde yapın. Değerli dostlar, insan bir ev yaparken arsayı belirlemeden yapar mı? Bu tür projeler yer tahsisinden sonra yapılıyor. Yer tahsisinden sonra jeolojik çalışmalardan sonra proje kabul görüyor. Birlikte yol yürüdüğümüz yoldaşlarımız var. 55 yılda tecrübe ettiğim bir şeyi söyleyeyim. Ben o güzel yüzlü yoldaşların bize bıraktığı o kültürü devam ettirmek adına dik duruyorum ve buna devam edeceğime söz veriyorum. Halka karşı çıkmayız, halka boyun eğeriz sadece. Doğruyu da halkımızla paylaşır ve ısrar ederiz. Bu projeyle ilgili eksiklerini tespit, ispatlama herhangi Çevre Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası ve TMMOB’a bağlı odaların herhangi bir olumsuz raporu yok.

'Neden kayyum döneminde projeyi iptal ettirmediniz?'

Maçoğlu katı atık bertaraf projesine karşı çıkan AK Parti İl Başkanının neden kayyum yönetiminden bu projenin iptal edilmesini istemediğini de sorarak konuşmasını şöyle tamamladı:

AKP İl Başkanına ve kendisiyle çalışanlara söylüyorum. Kayyum döneminde kayyumla birlikte çalıştınız o zaman o projeyi iptal etme durumunuz vardı. O zaman iptali için bir çalışma yürütmediniz, devrimcilerin ve yurtseverlerin ittifaklarını bölmek adına buradaki halkın gücünü yıkmak adına yaptığınız bu çalışmalar nafile. Madem bu projeyi istemiyorsunuz zararlı görüyorsunuz neden kayyum döneminde projeyi iptal ettirmediniz buradan size sormak istiyorum.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi