Kılıçdaroğlu'ndan ikinci 'Bay Kemal'in Tahtası!' videosu: Projelerimiz de var şampiyonlar ligi kaynağımız da'

CHP lideri ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Bay Kemal'in Tahtası!' başlığını verdiği ikinci videoyu yayımladı.

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ekonomiyle ilgili projelerini anlattığı "Bay Kemal'in Tahtası" videosunu yayınlamıştı.

İlk videosunun devamı niteliğinde bir video daha paylaşan Kılıçdaroğlu, "Bay Kemal’in Tahtası! Evet yatırım parası da var, projelerimiz de var, şampiyonlar ligi insan kaynağımız da…" dedi.

"Üretim tesislerimiz, planladığımız ulaştırma ağı çerçevesinde hem birbirlerine hem limanlarımıza hem de stratejik küresel pazarlara çift hatlı demir yolu ağı ile bağlacak." diyen Kılıçdaroğlu, videoda şunları söyledi:

"Bugün oluşturacağımız özel ekonomi bölgelerinde kurulacak 50 üretim üssünü anlatacağım. Hadi başlayayım...

Dokuz özel ekonomi bölgesinde 50 üretim üssü kuracağız. Bu 50 üretim üssü hem ekonomi bölgelerindeki fabrikalarımıza, makina, ekipman, ara malı, yedek parça üretecekler hem de ihracat yapacaklar. Bu özel ekonomi bölgelerinde ne mi yapılacak?

12 ana alan... Tam 12 ana alanda yerli, inovatif yani yenilikçi, katma değer yaratılan üretim gerçekleştirilecek. İşsizliğe son verecek, yüksek istihdam fırsatı oluşacak.

Sayıyorum: Çip teknolojisi, bioteknoloji, savunmsa sanayi ve ARGE, gemi sanayii, sağlık ve medikal araştırmalar, nanoteknoloji, lojistik, bilişim, otomtiv yedek parça, petrokimya, hazır giyim, gıda, tarım ve hayvancılık sanayii üsleri kurulacak.

Üretim üsleri kentlerimizin iş gücü niteliği coğrafi konumu, sahip olduğu hammade gibi kriterlere göre belirlenecek. Tarım ve haycancılık dışındaki üsleri özel sektör işletecek.

Bu üsler, uygun fiyatlı enerji imkanlarından yararlanacaklar. Üretim üslerinde faaliyette bulunan şirketler ve çalışanlar önemli vergi teşfiklerinden yararlanacaklar.

Üretim tesislerimiz, planladığımız ulaştırma ağı çerçevesinde hem birbirlerine hem limanlarımıza hem de stratejik küresel pazarlara çift hatlı demir yolu ağı ile bağlacak.

Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep üretim tesislerinde üretilecek inşaat malzemeleri tesislerine normal avantajların yanı sıra ek özel teşfikler vereceğiz. Yeni nesil inşaat malzemelerini yerinde, kaliteli ve ucuza üretecek deprem konutlarıyla iş yerlerini daha hızlı ve daha uygun maliyetle inşa edeceğiz.

Hesabımızı yaptık. 100 milyar dolarlık özel sektör yatırımının gelmesini sağlayacağız. Şu çok açık: Yabancı sermayeli yatırımlar için Türkiye'den daha verimli başka bir ülke yok.

Bu bölgeler 5 yıl içinde kendi amortismanını sağlayacak noktaya gelecekler. Bir üretim seferbeliği başlatıyoruz dedim.

Artık tüm Türkiye üretecek. Planlamayla Türkiye'yi büyüten akılla, el birliğiyle bu büyük üretim dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Ve sonunda zenginleşen halkımız olacak.

Türkiye'nin batısında belli kentlerimize yoğunlaşan, ülkenin geri kalanının görmediği yatırım ve üretim iklimini biz Türkiye'nin tamamında sağlayacağız, yaygınlaştıracağız.

Anadolu'nun gençleri göç etmek zorunda kalmayacak. Artık o günler bitecek... Anadolu'dan değil, metropollerden Anadolu'ya göç başlayacak.

Kentlerimize üretim, iş ve canlılık gelince, buralarda sosyal hayat da canlanacak, Türkiye zenginleşecek. Türkiye kazanacak. Türkiye'yi kalıcı refaha ulaştıracak projelerimizi anlatmaya devam edeceğiz.

Merak etmeyin, geliyoruz... Sana söz... Sağlıcakla kalın"

NE DEMİŞTİ?

İlk videosunda "Bakın bu benim çalışma tahtam. Bu aralar benden çokça yeni proje duyacaksınız" diyen Kılıçdaroğlu, videoda şunları söylemişti:

"Bir kere net bir gerçeği ortaya koyalım. Türkiye'nin zenginleşebilmesi için nitelikli üretim yapması gerek. Türkiye katma değeri yüksek ürünler üretmeden zenginleşemez, büyüyemez. Verimliği yüksek üretim için üretim makinalarını da ara malını da yedek parçayı da nihai ürünü de kendimiz üretmeliyiz. Nasıl mı?

Öncelikle tüm Türkiye'yi kapsayacak özel ekonomi bölgeleri oluşturacağız. Global bir üretim, ticaret, finans ağımız olacak. 81 ilimizi dolaylı olarak etkileyen 9 özel ekonomi bölgesi, 17 tarım ve hayvancılık merkezi ve 50 üretim üssü kuracağız. Türkiye genelinde büyük bir üretim hareketi başlatacağız."

'ÖZEL BÖLGELER 6 İLKEYLE ÇALIŞACAK'

"Bu bölgeler 6 temel prensip, 6 temel ilke ile çalışacak. Bir, maliyet. Rekabet gücümüz, kur farkı ve ucuz iş gücümüzden kaynaklanmayacak. Yani Türkiye bir ucuz iş gücü pazarı asla olmayacak. Stratejik üretimden, katma değerli ürünlerden, uygun lojistikten kaynaklanacak.

İki, odaklanma. Belirli alanlara odaklanarak uzmanlaşacağız. Bütün gelişmiş ülkeler böyle yapıyor. Biz de aynısını yapacağız. Üç, farklılaşma. Pazarda ayrışan ürünler üreterek farklılaşacağız. Dört, inovasyon. Yani yenilikçilik. Anlattığım bu bölgeler, ÜRGE yani üretim geliştirme, ARGE yani araştırma geliştirme ve inovasyon odaklı olacak. Beş sermaye güvenliği. Bölgelerde güçlü, güvenli ve ulaşılabilir sermaye altyapısı hazır olacak. Altı, hukuk. Yani hukuki güvence. Çalışanlar, yatırımcılar ve işletmeler, hukuki güvence altına alınacak. Herkesin can ve mal güvenliği olacak. İktidarımızın ilk üç ayında gerekli yasal düzenlemeleri yaparak, hemen temelleri atacağız."

'İLK BEŞ YILDA 123 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPILACAK'

"İlk 5 yılda 123 milyar dolar, 10 yılın sonunda da 300 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Bu yatırımların yüzde 20'sini kamu kaynaklarıyla yapacağız. Temiz yatırım hedefleyen fonları ülkemize getireceğim. Hem yerli üreticilerimizi hem de ülkemize yatırım yapmak isteyen yabancı finansmanı özel ekonomi bölgelerinde birlikte çalıştıracağız."

'KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİR 20 BİN DOLARIN ÜZERİNE ÇIKACAK'

"Kişi başına düşen milli gelirimiz, kademeli bir biçimde 20 bin doların üzerine çıkacak. İşte bu hacim Türkiye'yi iki kat büyütecek. Tüm ülke için kalkınma planlarımız hazır. Bu projelerin de katkısıyla Türkiye ilk 4 yıl, en az yüzde 5,5; sonraki 6 yılda ise en az yüzde 6,2 istikrarlı gerçek büyümeyi sağlayacak."

'ANADOLU'YA TERSİNE GÖÇ BAŞLAYACAK'

"Büyükşehirlerden Anadolu'ya tersine göç başlayacak. Anadolu tekrar canlanacak. Gençlerimiz geleceğini yurt dışında aramayacak. Bu kalkınma hareketiyle 2,5 milyon yeni istihdam yaratacağız. İşsizlik oranı ilk 5 yılda yüzde 5'in altına düşecek. Genç işsizlik sorunu çözülecek. Türkiye'yi kalıcı refaha ulaştıracak projelerimizi detaylarıyla anlatmaya devam edeceğim. Çünkü Türkiye bunu hak ediyor. Halkımız refahı, gençliğimiz zenginliği hak ediyor. Merak etmeyin geliyoruz, sana söz."