İmamoğlu hakimi tacizden soruşturma geçirmiş

İmamoğlu hakimi tacizden soruşturma geçirmiş
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na kesinleşmesi halinde siyasi yasak getirecek 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası veren hakim Mehdi Komşul hakkında 2015 yılında HSYK tarafından cinsel taciz suçundan soruşturma yürütüldüğü ortaya çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğluna Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Mahkeme siyasi yasak anlamına gelen 53. maddenin uygulanmasını da kararına ekledi.

Karara tepkiler devam ederken davanın hakimi Mehdi Komşul hakkında 2015 yılında cinsel taciz suçundan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca (HSYK) soruşturma yürütüldüğü ortaya çıktı.

O dönemde de İstanbul Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim olarak görev yapan Mehdi Komşul hakkında mahkemesinin yazı işlerini müdürünü ve katibini taciz ettiği iddiası üzerine HSYK tarafından soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Soruşturma çerçevesinde ifadesi alınan bazı çalışanlar, Komşul’un duruşma salonunda karar yazdırırken kürsünün altından uygunsuz hareketler yaptığını iddia etti. Ayrıca hakim Komşul’un yazı işleri müdürü ve katibiyle yakınlaşmak için onlara Kuran hediye ettiği de soruşturma sürecine yansıdı.

Dosya işlemden kaldırıldı

Ancak söz konusu soruşturma, “delil yetersizliği” gerekçesiyle 30 Haziran 2015 tarihinde işlemden kaldırıldı.

‘Kurul hakimi korudu’

Yargı içerisinde üst düzey bir görevli halktv.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “O dönem etkin bir soruşturma yürütülmedi. Kurul bu hakimi korudu” dedi.

Telefonumuza dönmedi

Telefonla aradığımız hakim Komşul yanıt vermedi. Komşul, kendisine yazdığımız mesajı okumasına rağmen dönüş yapmadı.

AKP’lilerle fotoğrafı çıkmıştı

Ayrıca İmamoğlu kararının ardından hakim Komşul'un AKP Sancaktepe yöneticisi Nezir Özalp ile fotoğrafı ortaya çıkmıştı.

Bu kadar önemli davalara bakan isimlerin genellikle geçmişlerinde suça bulaşmış hakim ve savcılar arasından seçildiği iddia ediliyor. Bazı önemli davalarda ortaya çıkan detaylar da bu durumu doğrular nitelikte.

Sözcü gazetesi hakkında FETÖ iddianamesi düzenleyen savcı Asım Ekren’in 2002 yılında görev yaptığı Osmaniye’de soruşturmasını yürüttüğü “Çocuğun nitelikli cinsel istismarı” dosyasında şüphelilerden haksız menfaat temin etmeye çalıştığı suçlamasıyla (İrtikap suçu) hakkında açılan dava sonunda 10 ay hapis cezası ve para cezasına çarptırıldığı ortaya çıkmıştı.

Cumhuriyet gazetesi soruşturmasını başlatan savcı Murat İnam'ın FETÖ'den 2 kez müebbet hapisle yargılandığı ortaya çıkmıştı.

Gezi direnişi davasında ceza veren heyette yer alan hakim Murat Bircan’ın ise eşinin FETÖ itirafçısı olduğu ve birçok kişinin ismini verdiği ortaya çıkmıştı.

Hakim Eren Şen’in ismi de tartışmaları pek çok dosyada geçmişti. Dolandırıcılık iddiasıyla tutuklanan Doğan Çelik'i şüpheli bir şekilde tahliye edilmesi kararına imza atan Şen, bataklık operasyonunda da gündeme geldi.

HSK üyesi Hamit Kocabey'in avukat oğlu Nizamettin Kocabey'in savunduğu bir şüphelinin serbest bırakılması konusunda Hakim Şen'e baskı yapıldığı iddia edilmişti. Kocabey'in, bu nedenle MHP lideri Devlet Bahçeli'nin isteği üzerine istifa ettiği öne sürülmüştü. Şen hakkında yürütülen FETÖ soruşturmasında takipsizlik kararı verildiği bu karardan 4 gün sonra ise Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından savcılığa gönderilen bilgi notunda, eski hakim Eren Şen'in üsteğmen olarak askeri yargıda görev yaparken örgütün mahrem hizmetler yapılanmasıyla irtibatlı olduğu, operasyonel hat kullandığı belirtilmişti.