İktidarın zehirli turp hasadı... Sırada ne var? İsmail Küçükkaya'dan dikkat çeken analiz

İsmail Küçükkaya, Erdoğan’ın “Turpun büyüğü heybede” sözlerini sorgulayarak, Cumhurbaşkanı’nın süren soruşturmalar hakkında nasıl bilgi sahibi olduğunu sordu. CHP’li belediyelere operasyonlar sürerken Küçükkaya, muhalefete kayyum atanma ve bağımsız medyanın kapatılma ihtimaline dikkat çekti. “Turpun büyüğü ne?” sorusuna dikkat çeken bir akıl yürütme yaptı.

İstanbul'un en kalabalık ilçesi Esenyurt'un CHP'li Belediye Başkanı Ahmet Özer, 30 Ekim 2024'te terör iddiasıyla tutuklandı. AKP'nin tek bir meclis üyesinin olmadığı Beşiktaş'ta Belediye Başkanı Rıza Akpolat, yolsuzluk iddiasıyla 17 Ocak'ta tutuklandı. Aynı gün AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Turpların büyüğü heybede." dedi.

Erdoğan'ın sözleri büyük tartışma konusu oldu. CHP, Erdoğan'ın yürütülen gizli soruşturmalar hakkında kanunsuz şekilde bilgisi olup olmadığını sordu.

Erdoğan'ın "turp" çıkışının ardından siyaset daha da gerilmeye başladı.

Ekrem İmamoğlu, "Turpun Büyüğü" isimli bir basın toplantısında suçlamada bulunduğu bilirkişi hakkında haber yapan, yani mesleklerini icra eden Halk TV gazetecileri gözaltına alındı. Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş da tutuklandı. Toktaş, 33 gün Silivri (Marmara) Cezaevi'nde kaldı.

Siyasi gerilim şubat ayında daha da arttı. 10 Şubat'ta CHP Kurultayı'nın iptaline yol açacak bir soruşturma başlatıldı. 11 Şubat'ta CHP'li belediyelere "Kent Uzlaşısı" adı altında terör soruşturması açıldı. 22 Şubat'ta Ekrem İmamoğlu'nun diplomasına ilişkin bir soruşturma başlatıldı.

3 Mart'ta Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler tutuklandı. 12 Mart'ta Ataşehir, Şişli, Sarıyer ve Maltepe belediyelerinin eski başkan ve yöneticilerine operasyon düzenlendi.

18 Mart'ta Ekrem İmamoğlu'nun diploması iptal edildi ve bir gün sonra tutuklandı.

İmamoğlu ile birlikte Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık da tutuklandı. İBB'ye yönelik soruşturma kapsamında birçok üst düzey isim tutuklandı. CHP, partiye kayyum atanacağı yönünde bilgiler aldığını belirterek 6 Nisan'da Olağanüstü Kurultay kararı aldı.

Siyasi yorumcular, İmamoğlu operasyonunun ardından "Turpun büyüğü heybeden çıktı." dese de Erdoğan yine "turp" çıkışı yaptı.

Erdoğan, henüz turpların büyüklerinin heybeden saçılmadığını söyledi.

Erdoğan'a CHP Genel Başkanı Özgür Özel yanıt verdi. Özel, "Turp ne biliyor musunuz? Tayyip'in uydurduğu rezil palavralar. Bu kelimelerin baş harfleri 'TURP': Tayyip'in uydurduğu rezilce palavralar ya da Tayyip Bey'in uydurttuğu rezil palavra." dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından, "Daha heybeden hangi turplar çıkacak?" sorusu akıllara geldi.

Halk TV'de İsmail Küçükkaya da "turp" tartışmasına çarpıcı yorumlar getirdi.

Bağımsız medyanın kapatılma ihtimaline dikkat çeken Küçükkaya şunları söyledi:

"Şimdi Allah aşkınıza şunu söyleyin. Cumhurbaşkanımız, değil mi? İşte her gün orada mesaisi var. Mesela dün 10.00 ile 14.00-15.00 arasında Somali Cumhurbaşkanı'yla da görüşüyor. Peki, turpun büyüğünü nereden biliyor Cumhurbaşkanımız? Hadi bunu konuşalım. Özellikle AK Partili ve MHP'li izleyenlerimle konuşalım bunu.

Adalet Bakanlığı'yla mı? Bizim ülkemizi yöneten bir kişi turpun büyüğünü nasıl bilebilir? Daha önce söylediği çıktı, işte İmamoğlu ve bütün kurmayları. Şimdi diyor ki: 'Turpun büyüğü.' Yani bunu bilerek mi yapıyor? Bilmeden mi yapıyor? Doğru mu yapıyor? Yanlış mı yapıyor? Nereden bilebilir?

Ama bunu sormamız gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanım, 'Turpun büyüğü.' derken bunu nereden biliyorsunuz? Hukuksal olarak işleyen bir süreç var, değil mi? İşte bunlar, aslında konuşulması gereken tartışmalar.

Bana da soruyorsunuz, işte biraz önce izleyenlerim de sormuş. Yunus Bey sormuş, Hatice Hanım sormuş. 'Turpun büyüğü'... Daha ne olabilir yani? İmamoğlu tutuklu şimdi, Cumhurbaşkanı adayı. Ne olabilir?

Ne bileyim, Mansur Yavaş mı? Özgür Özel’in yerine CHP’ye kayyum atanması mı? Ekonomi iyi olsa, bunlar da söz konusu olabilir. Ama ekonomi bunu kaldırmaz. Bunu ben biliyorum. Ben biliyorsam, iktisatçılar da söylüyorsa, bizi yönetenler haydi haydi biliyordur. Mehmet Şimşek çok iyi biliyor.

Mansur Yavaş ve Özgür Özel’in yerine kayyum atanması? CHP’nin kapatılması mı? O da mümkün. RTÜK’ten gelen cezalarla iki televizyon kanalı kapatılabilir mi? Kapatılabilir. Evet, ihtimal dışı görmüyorum bunu. Ama bu, turpun büyüğü müdür artık?

Bunları konuşalım, konuşmamız da gerekiyor. Önemli olan Türkiye Cumhuriyeti, değil mi? Bizim ülkemiz, anayasal düzenimiz, sistemimiz. Bunu savunmaya devam edeceğiz."

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi