Gülşen için tutuklama isteyen savcı usulsüz şekilde atanmıştı: Bakan Bozdağ 'liyakatli' diyerek savundu
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gündemdeki tartışmaları yargı kararlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bozdağ, NTV canlı yayınında Funda Görey'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bozdağ, sanatçı Gülşen Çolakoğlu hakkındaki adli süreçte yaşananlar ve tutuklama talebinde bulunan savcının mevzuata aykırı şekilde İstanbul’da görevlendirilmesi üzerine konuştu.
Gülşen’i tutuklamaya sevk eden savcının daha önce usulsüz bir şekilde atanmasıyla gündeme gelen Türkşad Kunthan Uçuk olduğu ortaya çıkmıştı. Bozdağ, “Şarkıcı Gülşen ile ilgili süreçte gördük. Son zamanlarda da mesleki tecrübesi nisbeten az olan kişilerin atamaları tartışma konusu oldu. Bu eleştirilere ne dersiniz?” sorusuna “HSK atamaları yaparken belli ilkeler çerçevesinde yapıyor. İstanbul'da birinci sınıf olmuş hakim ve savcılarımız görev yapıyorlar. Liyakatli hakim ve savcılarımız” diye yanıt verdi.
Hasta tutuklu Aysel Tuğluk ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bozdağ, “Aysel Tuğluk'un durumu 16 Eylül'de değerlendirilecek” dedi.
Bozdağ'a yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:
81 baronun ortak kararı ile CMK ücret tarifesinin iyileştirilmesi talebi ile eylem kararı alındı. 20 Eylül'de 1 günlük ardından 3 günlük iş bırakma eylemleri yapılacak. Ücret güncellemesi gündemde mi?
Beklentilerin üzerinde bir tarife hazırladık. Avukatların haklarının en üst düzeyde korunması Adalet Bakanı olarak benim birinci vazifem. Avukatlarla ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz. Mevzuata aykırı bir adım atamayız, kimse beklemesin. Bu konuda düzenleme yapacağımızı beyan ettik. Bütün artışları gözeterek tarifeyi hazırlayacağız. Bir tane değil yüz tane eylem yapsalar benim açımdan bir kıymeti yok. Avukatları düşünmek zorundayız onların haklarını koruyacağız.
'Finlandiya ve İsveç şimdiye kadar kimseyi iade etmedi'
Yurtdışından iadesi beklenen isimler Arnavutluk'tan Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer, Bulgaristan'dan Levent Göktaş, İsveç ve Finlandiya’dan da istenen teröristler vardı. Ne durumda iade süreçleri?
Finlandiya 6 kişinin dosyasını yeniden inceledi ve iade talebini reddetti yeniden.
İade taleplerimizi hazırladık ve gönderdik. Bundan sonraki aşama o ülkelerde adli idari makamların kararına göre şekillenecektir. Dosyalar Arnavutluk ve Bulgaristan'a ulaştı. Değerlendirmeler devam ediyor. Bazı yerlerde azami 40 gün içerisinde karar verilmesi gerekiyor. 10 gün içerisinde de karar çıkabilir 40 gün içerisinde de. Finlandiya ve İsveç iadeleri biraz daha farklı. Madrid'de mutabakat metni imzalandı izleme komitesi kuruldu. Ekim ayında Finlandiya ve İsveç'ten gelen uzmanlar konuyu ele alacak. Finlandiya'da İsveç'te ellerindeki dosyadaki deliller iade için yeterli olduğu halde şu anda tek bir kişiyi iade etmediler.
Finlandiya'da PKK'dan 3 kişi, FETÖ'den 4 kişi var toplam 7 kişi. Finlandiya ve İsveç Türkiye'ye verdiği sözü tutmalı.
Yeni yargı paketi hazırlığı var mı?
Adalet Bakanlığı yargı alanında yeni çalışmalar yapıyor. Üzerinde durduğumuz kapsamlı bir yargı paketi var.
Hasta tutuklu ve hükümlülerle ilgili acaba biz ne yapabiliriz. Şu anda arkadaşlarımız bir çalışma yürütüyor. Henüz öneriler var. Yeni bir düzenleme ihtiyacı olduğunu görüyoruz.
Aysel Tuğluk'un durumu mesela...
Aysel Tuğluk'un durumu 16 Eylül'de değerlendirilecek.
Haksız tahrik indirimi tartışması
''Haksiz tahrik indirimi'' ile ilgili bir adım atılacak mı?
Tabii bütün dosyaları bilmiyoruz. Yüksek yargının vereceği kararlar yol gösterici olacak. Yargıtay'ın içtihatına bu konuda çok önem veriyorum. Bizim de bir hazırlığımız var. Kamuoyu tartışmasına bunu açacağız.
Tartışılan yargı kararları
Hukuki kararlarla ilgili tartışmalarla devam edelim. Bu noktada hakim ve savcılar da kimi zaman verdikleri kararlarla gündeme geliyor. Şarkıcı Gülşen ile ilgili süreçte gördük. Son zamanlarda da mesleki tecrübesi nisbeten az olan kişilerin atamaları tartışma konusu oldu. Bu eleştirilere ne dersiniz?
HSK atamaları yaparken belli ilkeler çerçevesinde yapıyor. İstanbul'da birinci sınıf olmuş hakim ve savcılarımız görev yapıyorlar. Liyakatli hakim ve savcılarımız.
Bir karar veriliyor tutuklama oluyor tutuklanan kişiye bakarak dosyadaki delile bakmadan siyasi taraftarlığa göre bir değerlendirme yapılıyor. Türkiye'de yaklaşık 23 bin hakim ve savcımız var. 8 milyon dosyanın içerisinde Türkiye'nn tartıştığı karar sayısı yıl boyunca acaba kaç? Benim yargıya talimat verme yetkim yok. Sayın Kılıçdaroğlu 'Gelirsem şunu serbest bırakacağım' diyor. Bir yandan 'Yargı bağımsız' diyor bir yandan kendini hakim yerine koyuyor. Herkes hakimliği savcılığa lütfen soyunmasın. İstinaf temyiz yolu var. Bu süreçleri işletmek doğru olandır.
Tutuklama müessesesinin doğru kullanıldığına inanıyor musunuz bazı dosyalarda?
Tutuklama tedbiri hukukumuzda olan bir tedbir. Mahkeme bir karar verdiyse o kadar doğru eğri sonuçlarına uymak zorundayız. Önemli olan sistemin işlemesidir. Türkiye'de tıkanan bir sistem yok işleyen bir sistem var.
Altılı masanın adayı kim olacak?
Cumhurbaşkanı adaylığı tartışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce tek aday çıkabilecek mi Sayın Erdoğan'ın karşısına?
Ben de herkes gibi adayın kim olacağını merak ediyorum. Yüzde 50 artı 1 oya ihtiyaç var.
HDP bu masanın gizli ortağı değil 6 artı 1'in artıdan sonraki ortağı. İlk tur Sayın Cumhurbaşkanımızın başarısıyla neticelenecektir. HDP seçmeninin desteği olmadan yüzde 50'ye yaklaşamazlar. Masada yok ama masada oturanların ayarını bozuyor.
'Cumhurbaşkanına hakaret'in 7 yıllık bilançosu: Soruşturmalar 185 kat arttı
Gülşen'in tahliye sonrası ilk konseri iptal edildi
AYM, Aysel Tuğluk'un tahliye talebini reddetti
'Aysel Tuğluk kendi başına hiçbir ihtiyacını karşılayamıyor'