Gönül Belediyeciliğinden Gönlünden Ne Koparsa Belediyeciliğine”

Gönül Belediyeciliğinden Gönlünden Ne Koparsa Belediyeciliğine”
AKP’li Beyoğlu Belediyesi, 2023 yılında taahhüt ettiği sermaye gelirlerinin bedelini 150 milyon lira olarak belirledi. Belediye, 16 taşınmazını satışa çıkarttı ancak bu taşınmazların satışından 216 milyon TL elde etti. Ek bütçede planladığından Yaklaşık yüzde 44’lük daha fazla satış yapan AKP’li belediye hangi sebeple fazladan 66 milyon liralık gayrimenkul sattığını açıklamadı.

ALİ MACİT

2023 yılı bütçesini Malazgirt Zaferi’nin yıl dönümü olan 1071 yılına atıf yaparak 1 milyar 71 milyon TL bütçe sahibi olan AKP’li Beyoğlu Belediyesi, eylül ayında Tarlabaşı’nda bulunan Taksim 360 Projesi’nde 14, Örnektepe’de 13 daire ve 10 ayrı mülk olmak üzere 37 taşınmazın satılılmasının iznini belediye meclisinden aldığı onayla kabul edilmişti.

66 MİLYON TL’LİK FAZLADAN SATIŞ

Belediye meclisi 2024 yılında ilk kez dün olağanüstü olarak toplandı. Dün toplanan mecliste, 2023 yılı Ek bütçesinde satışı planlanan 150 milyon TL’lik sermaye gelirinin 66 milyon TL daha fazla olarak 216 milyon olduğu ortaya çıktı. Taşınmaz satışları 19 Ekim’deki Resmi Gazete’den öğrenildi. Planlanandan Yüzde 44 daha fazla taşınmaz satışı yapan belediye, satışı yapılan bu taşınmazları hangi gerekçelerle seçtiğini ve gayrimenkul değerlemelerinin hangi kriterlere göre yapıldığını açıklamadı.

BAKANLIKTAN YARDIM TALEP EDİLDİ

Belediye, borç içinde yüzmeye devam ederken bütçesini denkleştirmek için bir adım daha attı. “Bakanlığın uygun gördüğü miktarda nakdi yardım talebinde bulunmak” için meclisten yetki istenildi. Bu talep de kabul görmüştü. Buna göre belediye, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan, ‘uygun görülen miktar kadar’ nakti destek alabilecek.

cop.jpeg

“GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİNDEN, GÖNLÜNDEN NE KOPARSA BELEDİYECİLİĞİNE”

CHP Beyoğlu Meclis Üyesi Ahmet Yıldırım, konuyla ilgili halktv.com.tr'ye konuştu. Bakanlık ve ek bütçe yardımlarına rağmen hala bütçesini denkleştiremeyen AKP’li Beyoğlu Belediyesi’ni sert eleştiren Yıldırım, “Milyonlarca liralık taşınmaz satışlarına, alınan hibe ve yardımlara rağmen, hala bütçe ’yi denkleştiremeyen ve yine ihtiyaçlara öncelik verip planlama yapmayan bir yönetim ile karşı karşıyayız. Bu örnek bile Beyoğlu Belediyesinin bütçe planı yapamadığını ve mali durumunun ne kadar kötü durumda olduğunu bizlere net olarak göstermektedir. Belediye Başkanımız ve yönetimi 2019 yılında Gönül Belediyeciliği diye çıktığı bu yolun sonunda Beyoğlu Belediyesini 2024 yılında Gönlünüzden ne koparsa belediyeciliği noktasına getirmiştir.” dedi.

SORULAR CEVAPSIZ KALDI

Meclisin gündemine gelen konu hakkında CHP’li Ahmet Yıldırım, soru önergesi verdi. Soru önergesi, AKP’li Beyoğlu Meclisi’nde, “Başkanlık makamına sunulmak üzere” gönderilmesini reddetti. Yıldırımın verdiği soru önergesinde ise şu sorular yer alıyordu:

1- İhale için her bağımsız bölüm adına kaç firma dosya almıştır?

2- Kaç firma her bağımsız bölüm adına ihaleye teklif sunmuştur?

3- Kaç firmanın teklifi eksiksiz bir şekilde geçerli sayılmıştır?

4- İhale için belirlenen emsal fiyatlar hangi yöntemle, hangi örneklerle belirlememiştir?

5- İhale sonucunda hangi firmalara ya da kişilere belediyemizin gayrimenkulleri kaç paraya satılmıştır?

6- Eylül ayında belediye meclisimizden yetki alırken, hemen satmayacağız sadece yetki alıyoruz demenize rağmen hangi acil durum hasıl olmuştur ki bir ay içinde satış yapılmıştır?

7- Satıştan elde edeceğiniz geliri nerede, ne için kullanılmıştır?

8- Deprem riski altında yaşadığımız Beyoğlu’nda, Kentsel dönüşüm sürecinde en büyük ihtiyacın rezerv yapı olduğu bu dönemde daireleri satmayıp rezerv yapı olarak kullanmayı düşündünüz mü?

9- 2019-2024 döneminde kaç adet gayrimenkulü, hangi yöntemle, kaç paraya ve kimlere satılmıştır?

Etiketler :