Enerji Bakanı direnişe geçen maden işçileri ile görüşecek. Mansur Yavaş duyurdu
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı (ABB) Mansur Yavaş, Ankara’nın Nallıhan'daki Çayırhan Termik Santrali’nde özelleştirmeye karşı eyleme geçen maden işçilerini ziyaret etti.
Yavaş, emekçilere belediye olarak destek verdiklerini ve buna da devam edeceklerini vurguladı. Yavaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile görüştüğünü açıkladı. Yavaş, Bakan Bayraktar'ın madencilerin temsilcileri ile görüşeceğini bildirdi. Yavaş şu ifadeleri kullandı:
Mansur Yavaş'tan büyük maden direnişine destek verdi. Çayırhan'da 500 madenci eyleme geçti
"DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
"Öğrendiğim kadarıyla dün Bakan Yardımcısı gelmiş buradan gerekli bilgileri almışlar. Arkadaşlarımız eylemlerine devam ediyorlar biz Ankara Büyükşehir, Nallıhan ve Beypazarı Belediyeleri olarak kendilerine bu eylemleri süresince destek olmaya devam ediyoruz ve devam edeceğiz.
"BAKAN İŞÇİ TEMSİLCİLERİ İLE GÖRÜŞECEK"
Bu arada Sayın Bakanla biraz önce ben yazıştım önümüzdeki hafta buradaki temsilcileri kabul edeceğini, kömür üretimine son vermeyeceklerini bize bildirdi. Ben de bunu buradaki işçi arkadaşlara ilettim. Aynı zamanda buradaki arkadaşlarımız sadece işleri açısından güvence istediklerini belirtti. Sendika başkanımız ve temsilcimiz burada. İnşallah önümüzdeki hafta Sayın Bakanla görüşülüp uygun bir yol bulunur diye düşünüyorum. Bu kadar insanı kimse işsiz, ekmeksiz bırakmaz diye düşünüyorum. Bunlar işi bilen burada üretimi devam ettiren insanlar. Bunları işten çıkarıp bir başkasını onların yerine getirmesi pek mantıklı bir şey değil. Tereddüte düşüren noktalar '4 ay içerisinde lojmanları boşaltın' denilince buradaki işçileri işten çıkarıp, oralara yeni işçiler getirilecek endişeleri var hepsinin. İnşallah bunları da Bakan Beyle görüşülüp çözülür. Biz arkadaşlara destek olmaya devam edeceğiz."
EMEKÇİLER NEDEN DİRENİŞE GEÇTİ?
Direniş, Türkiye Maden İşçileri Sendikası'nın çağrısı ile başladı.
Emekçiler, birçok özelleştirme kararının ardından gelen kazanılmış haklarını kaybetmeye karşı eyleme başladı.
Özelleştirme ihalesinde emekçilerin kaldığı lojmanların boşaltılmasında yer alıyor. Evrensel'in haberine göre; özelleştirmenin ardından dört ay içinde lojmanlar boşaltılacak.
Bu 800 madenci ailesinin evsiz kalmasına anlamına geliyor.
Özelleştirme ile kar hırsı nedeniyle emekçilerin başta maaşları olmak üzere düşüş olması da ihtimaller arasında.
"TAMAMİYLE EKMEK MÜCADELESİ"
16 yıldır maden işçiliği yapan Erdem Özkurt, meramını şöyle anlattı:
"Eyleme gündüz vardiyasında çalışan arkadaşlarımız başladı. Gece vardiyasında çalışan arkadaşlarımız gündüz vardiyasındaki arkadaşlara destek olmak için madende kalmaya devam ettiler. Şuan burada hem yer üstünde hem yer altında çalışan arkadaşlarımız var. Burada gördükleriniz yer üstünde çalışan arkadaşlarımız. Buradaki temel amacımız varlık satışının iptalini sağlayabilmek. Burada hükümetimize faydası olan bir işletmenin kar eden bir işletmenin faaliyetlerine devam etmesini sağlıyoruz. Özelleştiği zaman bütün çalışan arkadaşlarınızın korkuları mevcut haklarından feragat edecek olmaları. İşten çıkartılmayla baş başa kalmaları. Bazı arkadaşlarımız lojmanda kalıyor, orada kalan arkadaşlarımızın lojmanlarından çıkartılabilirler. Burada şu an arkadaşlarımızın sosyal olarak aldığı haklar, ikramiyeler var. Tamamıyla ekmek mücadelesi diyebiliriz buradaki bu eyleme. Eylem bir sonuç alıncaya kadar devam edecek. Hükümetimizin sadece bu varlık satışından geri adım atmasını istiyoruz. Yani tek talebimiz bu."