DEM Partinin Kobani Önergesine Oylamasız Ret
Meclis Genel Kurulu, MHP İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi (DEM Parti) IŞİD’in Kobani’ye saldırıları karşısında 6-8 Ekim 2014’te yaşanan eylemlere ilişkin grup önerisi sundu.
DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, grup önerisinin gerekçesini açıklamak üzere söz aldı, şöyle dedi:
"Kobanê protestolarında yaşanan ölümlerin suçlularının, olayın bütün ayrıntılarının ortaya çıkarılması için talepte bulunuyoruz ama iktidar grubu ve ortağı tarafından bu önergelerimiz reddediliyor. Geziden bir yıl sonraydı, çözüm süreci devam ediyordu çöktürme planı da Eylül 2014'te Genel Kurmay'a sunulmuştu. AKP çöktürme planına uygun olarak HDP'yi tasfiyeleri aslında Allah'ın bir lütfu olarak gördü. Kobanê kumpas davasından eğer arkadaşlarımız bir tweetle sorumlu tutuluyorsa 15 Temmuz'da yaşanan ölümlerin sorumlusu kimdir?”
Önerge üzerine söz alan Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, çözüm sürecinin yaşanılmamış gibi davranıldığını belirterek, "İmralı'dan gelen 10 maddelik çözüm sürecine dair paketi kamuoyu ile paylaştınız. Erdoğan 'son derece olumlu bir adımdır biz de son derece destekliyoruz' dedi. Hukuki gerekçeleri zayıf olan bir davaya psikolojik destek bulmak için Kobani davası dediniz. 36 vefatın ailelerini sömürmek için Kobani davası dediniz. 2 bin 700 müşteki suçlardan dolayı beraat alıyor siz hala çıkmışsınız Kobani yüreğimize su serpildi, Kobani'deki katiller cezalandırıldı diyorsunuz.”
CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun, “Yerel yönetimlerin güçlendirildiği bir modelle PKK seçime girsin ve seçilsin" sözlerini hatırlatarak, "Madem bu olay suçtu, bütün bu gerçekleşenler de sorunlardı, hangi gerekçeyle aylar boyunca çözüm sürecine devam ettiniz ve Dolmabahçe Mutabakatı’nda o imzayı attınız" diye sordu.
Ardından Beştaş, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun 7 Haziran seçimlerine kadar, "PYD’nin meşru bir yapılanma olduğuna" ilişkin sözlerini hatırlattı.
AKP'li Galip Ensarioğlu da şunları söyledi:
“Oradaki ifadem demokratik siyasetin önemine vurgu yapmaktı. Yani Türkiye'de biri hak arama yöntemi olarak eline silah almışsa bu şiddet son bulsun. Kimse şiddet araçlarını kullanmasın buyursun siyaset yapsın... Hangi örgüt olursa olsun eğer silahı bırakacaksa demokratik siyaseti yöntem olarak kabul edecekse bu kıymetli bir şey. Söylemek istediğimiz de oydu. O günkü beyanatımın da arkasındayım bu suçlanacak bir şey değil. Her söylenen sözü kendi döneminde değerlendirmek lazım" dedi.
Konuşmaların ardından Meclis Başkanvekili Celal Adan, DEM Parti’nin önerisini oylamaya sunmadan diğer partilerin grup önerilerine geçmek istedi. Bu sırada DEM Partililer sıralara vurarak, önergenin oy kullanılmadan reddedilmesini protesto etti. Sataşmalardan dolayı gündeme geçilemediğine ve saatin ilerlediğine dikkati çeken Adan, CHP'nin grup önergesine geçti.