CHP'li Sarıbal: Depremzedelerin arazileri gasbedildi

CHP'li Sarıbal: Depremzedelerin arazileri gasbedildi
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde “acele kamulaştırma” kararıyla depremzedelere yeni bir mağduriyet yaşatıldığını gündeme taşıdı. Sarıbal, yapılan kamulaştırma uygulamasının 'mülkiyet hakkının gasbı' olduğunu söyledi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TBMM'de düzenlendiği basın toplantısında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “acele kamulaştırma” adı altına depremzedelerin mülkiyet hakkının gasbedildiğini gündeme taşıdı.

Sarıbal'ın anlattığına göre, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi İkizce Mahallesi'ne Bakanlık, tebligat göndererek depremzedelere ait tapulu arazilerin Hazine adına tescil edildiğini bildirdi. Bu uygulamanın Anayasa ve yasalara aykırı olduğunu söyleyen Sarıbal, “Bu açıkça mülkiyet hakkının gasbıdır” dedi.

Anayasa’nın 35’inci maddesinde mülkiyet hakkının güvence altına alındığını hatırlatan Sarıbal, hükümetin bu uygulamasının hiçbir kamu yararı taşımadığını söyledi.

“RANT UĞRUNA HALK MAĞDUR EDİLİYOR”

Deprem konut projesi bahanesiyle yapılan kamulaştırmayla asıl yapılmak istenenin rant yaratmak olduğunu söyleyen Sarıbal, “Bu tarım arazileri, düşük bedellerle Hazine’ye devrediliyor. Halk üretimden koparılıyor, rant uğruna mağdur ediliyor. Üstelik bu alanların büyük bir bölümü fay hattı üzerinde. Bilimsel verileri yok sayarak burada yapılaşma için ısrar etmek, deprem felaketinden ders alınmadığını gösteriyor” diye konuştu.

Sarıbal, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2021 yılında yayımladığı, Türkiye’de Kırsal ve Kentsel Ekonomilerin Entegrasyonu Araştırma Projesi Raporu’na” göre, kırsal ekonomilerin korunması ve tarım arazilerinin sürdürülebilir kalkınma stratejileriyle desteklenmesi gerektiğini hatırlatarak, hükümetin kendi politikalarıyla çeliştiğini belirtti.

Sarıbal, şu konuşmayı yaptı:

“YURTTAŞLARIN TOPRAKLARI GASP EDİLİYOR”

“5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, tarım arazilerinin korunması gerektiğini söylüyor. Ancak İkizce’de üretimle geçinen yurttaşların toprakları gasp ediliyor. Depremzedeleri açlığa ve göçe mahkum eden bu uygulama, hangi kamu yararıyla açıklanabilir?

Deprem sonrası hızla çevrelenen İkizce Mahallesi’nde altyapı sorunları, yol ve su problemleri çözülmeden, halkın üzerine bir de kamulaştırma kıskacı getirilmesi kabul edilemez. Devletin asli görevi, halkı yerinden etmek değil, mağdurları yerinde güçlendirmektir. Ancak şu an yapılan, TOKİ eliyle rantın meşrulaştırılmasıdır. Bu hukuksuzluğun takipçisi olacağız. İkizce halkı yalnız değildir, mücadelesinde yanındayız.”

CHP'li Sarıbal: Depremzedelerin arazileri gasbedildi

Kaynak:ANKA Haber Ajansı